Ajaj, eldugult a zuhany! Gyűrd le a dugulást egyszerűen!

Mindenki legnagyobb fürdőszobai rémálma a dugulás. Éppen ezért mindent elkövetünk annak érdekében, hogy elkerülhessük a bajt, de néha ez nem elég. A gyerek elfelejtette a szűrőt, te pedig este fáradt voltál hajcsomókat húzgálni a lefolyóból, most pedig kész a baj. Mit tehetsz a dugulás ellen és a mi még fontosabb, hogy kerülheted el legközelebb? Eláruljuk.

Ajaj, eldugult a zuhany! Gyűrd le a dugulást egyszerűen!

 

Természetesen, ha a dugulás már ott van, akkor a megelőzéssel már elkéstél. Ráadásul a zuhanyzóban történő elhárítás problémás lehet. Bizonyos esetekben még az is előfordulhat, hogy a falakat is bontani kell, hogy a vezetékben lévő szennyeződés eltávolítható legyen. Ezt bizonyára te is szeretnéd elkerülni, ha lehetőséged van rá.

 

Miért más a zuhanyzó duguláselhárítása?

Bizonyos zuhanyzók, és különösen igaz ez akkor, ha nem épített darabról beszélünk, a hagyományostól eltérő csövekkel rendelkeznek. Ezek jóval flexibilisebbek, a faluk pedig vékonyabb az átlagosnál. Erős pumpálással vagy spirálozással könnyedén kárt tehetsz a csőfalban, amit innentől viszont már csak cserélni lehet.

Ennél fogva a zuhanytálca tisztításához egy kicsit óvatosabban érdemes közelíteni. Amit mindenképpen megtehetsz, hogy kitisztítod a tálca hajfogó kosarát és néhány kíméletesebb vegyszerrel megpróbálod megoldani a problémát. Ha azonban ez nem működik, akkor irány a telefon, itt ugyanis elkél a segítség.

Más a helyzet az épített zuhanykabinnal, hiszen itt a lefolyó sokkal strapabíróbb darab. A fedél eltávolítását követően akár az is elegendő lehet, ha alaposan kitisztítod a rendszert. Mivel ezeket a lefolyókat a betonba építik, itt nem tudsz akkora kárt tenni, mint az akril zuhanytálcák vékonyabb falú csöveiben, melyek nem ennyire strapabíróak.

 

Ajaj, eldugult a zuhany! Gyűrd le a dugulást egyszerűen!

 

Mit tehetsz, ha nem akarsz bontani?

Kétségtelen, hogy bizonyos esetekben a szakember közbenjárása kihagyhatatlan. Ha nagyon makacs szennyeződéssel van dolgod, akkor nincs rá garancia, hogy egyedül meg tudsz majd vele birkózni. Ennek ellenére sokat spórolhatsz azzal, ha néhány egyszerű és biztonságos módszerrel megpróbálsz megszabadulni a dugulástól, hiszen sok pénzt spórolhatsz.

Ilyen esetben természetesen fontos ügyelned arra, hogy semmi olyat ne önts a lefolyóba, amivel kárt tehetsz a vezetékben! Ha nem vagy biztos a dolgodban, akkor inkább bízd a szakértőre! Egy kártékony vegyszerrel ugyanis csak még nagyobb problémákat okozhatsz és akár az egész vezetéket tönkreteheted, ami csak még több kiadást jelent.

A legtöbb boltban kapható lefolyótisztító, amelyek igen hatékonyak a kosz feloldásában. Ilyenkor mindig ügyelj arra is, hogy alkalmazásukkor gumikesztyűt viselj, mert a vegyszerek irritálhatnak. Emellett, ha nem kedveled a vegyszereket, a kóla és az ecet is jó barát lehet, mert a bennük lévő savnak köszönhetően szintén eredményesek tudnak lenni.

Természetesen minden esetben a megelőzés a legfontosabb. Ha sikerült elhárítani a dugulást egyedül, vagy akár szakember segítségével, akkor ideje új szokásokat bevezetned. Az esti fürdés utáni zuhanytisztítás legyen rendszeres és ha hosszú a hajad, ne felejtsd el a kihullott szálakat eltávolítani a lefolyó bejáratától. Bizonyos lefolyókra pedig akár szűrőt is helyezhetsz.

A dugulás makacs és nagy fejtörést okozó probléma. Azonban ha megfogadod fenti tanácsainkat, akkor elkerülheted a katasztrófát és a jövőben könnyebb dolgod lesz vele szemben. Ha ügyelsz a zuhanytálca tisztaságára, kéznél vannak a megfelelő tisztítószerek és az elhárítók telefonszáma, akkor nagy baj már nem lehet.