Általános tudnivalók a fürdőszoba felújításához I.

A fürdőszoba felújítása nem kis dolog. Ez a lakás egyik olyan helyisége, amelyben ha nem gondolkodunk nagy költségvetésben, akkor is rá kell szánnunk a pénzt, hiszen a burkolatok, csaptelepek, kádak és bútorok bizony nem olcsóak általában.

Mire terjedjen ki a felújítás?

Mielőtt nekilátnánk a fürdőszobát szétbombázni, tegyünk fel magunknak néhány alapvető kérdést: Miért van szükség minderre? Szebbé szeretnénk tenni a fürdőnket? Vagy kényelmesebbé? Esetleg a halaszthatatlan javítanivalók értek el olyan mennyiséget, hogy érdemesebb az egészet újragondolni? Ha fejleszteni szeretnénk, mi az, aminek még helyet kell találni (pl. egy új tus- vagy masszázskabin)?

Minden esetben – még akkor is, ha úgy döntünk, hogy az egész fürdőszobát átépítjük – állítsunk fel fontossági sorrendet a munkálatok között, hiszen valamennyi kockázat még a legátgondoltabb folyamatban is van (ha más nem, például, hogy beleszeretnünk egy csap-kollekcióba amelynek ára messze meghaladja az eredeti lehetőségeinket), döntsük el, hogy mi az amit mindenképpen meg akarunk csinálni, és mi az amit esetleg elhagyhatunk.

Érdemes több irányból is átgondolni a dolgokat, hiszen ha csak a fürdőszoba-szekrényt unjuk, vagy nem tetszik a világítás, nem biztos, hogy a szanitereket muszáj lecserélni, ugyanakkor, ha már nekiállunk, érdemes mindent megcsinálni, amire a közeljövőben szükség lehet.

 

Miről tájékozódjunk előzetesen technikailag?

Különösen akkor, ha az érintett fürdőszobában még mi magunk nem végeztünk felújítási vagy javítási munkálatokat, esetleg újonnan került a birtokunkba az ingatlan, járjunk utána annak, hogy mikor és milyen javítás/fejlesztés történt utoljára a fürdőszobában. Tájékozódjunk a falak és csövek állapotáról, illetve arról, hogy van-e akadálya a csövek esetleges áthelyezésének, falszigetelésnek, kád áthelyezésnek, új zuhanytálca beépítésének. Az sem mindegy, hogy a falban vagy a falon kívül kell-e a vízvezetéket elvezetni, mert a ház könnyűszerkezetes.

Az építési költségek tervezésekor számítsuk bele azt is, hogy ha a fürdőszoba aljzat nem vízszintes vagy gödrök vannak rajta, a kád vagy zuhanytálca elhelyezése előtt ezeket ki kell javítani.

Ugyanígy a falazat esetén – különösen ha hátlap nélküli termékeket választottunk – fontos, hogy a függőleges részek valóba függőlegesek legyenek, a zuhany, kád és mosdó környékén vízzáró burkolatot lehessen elhelyezni.

Ha egyedi bútorzatot szeretnénk, még a munkálatok elkezdése előtt érdemes tudakozódni, hogy az elképzeléseink megvalósíthatóak-e, és ha igen, milyen költségekkel (és esetleges kompromisszumokkal).