A fugák tisztítása

A fali csempék, járólapok közötti fuga idővel magába szívja a szennyeződéseket. Különösen jellemző ez a konyhára, ahol a felszálló zsíros pára beleeszi magát a résekbe. A csempe zsíroldóval kiválóan tisztítható, de a közök sajnos sárgásak maradnak. A fürdőben inkább a penész jelent veszélyt. Hogyan javítsuk ki ezeket a hibákat? Van egy tuti receptünk!

Hagyományos módszer

Nem kell rögtön arra gondolni, hogy holnap már négykézláb, fogkefével a kézben csúsznak a háziasszonyok a padlón. Ugyanakkor nem lesz egy fáklyás menet, de megéri! Vannak a hagyományos módszerek: tömény hypós felmosás, egyéb lúgos fertőtlenítők használata. A fali csempéknél, tűzhely felett ez válik be leginkább. Magát a vegyszert tömény állapotában – tehát nem a felmosóvízben elkeverve – öntjük a padlóra. Lehet csak a fugákba locsolni, hogy spóroljunk vele. A tisztítószer 10-15 perc várakozás után fejti ki a hatását, súrolni nem szükséges. A fugák felületéről szépen eltávolítja a szennyeződéseket, viszont jól jön utána egy alapos szellőztetés és 2-3-szori tisztavizes felmosás. A fürdőkád, zuhanytálca sarkában megbúvó penészt is szépen eltávolítják ezek a lúgos szerek. Használat közben azonban ajánlott gumikesztyűt viselni, mivel ilyen töménységben a bőrt is károsítják. 

 

Környezettudatos tisztítás

A manapság divatos környezettudatosság azt diktálja, hogy kíméletesebb, ám ugyanolyan hatásos módszereket alkalmazzunk, ezzel is megóvva a környezetünket. Az ecet és a szódabikarbóna kiváló vízkő- és zsíroldó hatással bír. Szinte már varázsszerként tekintünk az előbbire, hiszen lassanként kiderül, hogy mindenre jó! Fogfehérítésre, dugulás-elhárításra és persze a padlón lévő fugák tisztítására:

  • Szórjon az előzőleg bevizezett fugára szódabikarbónát! Érdemes a nagy zacskós, vagy kilós dobozos kiszerelést választani, mivel a háztartásokban általánosságban használt kis tasak legfeljebb 4-5 négyzetméterre elég.
  • Pár percig hagyja hatni, aztán törölje fel és mosson fel tiszta vízzel!

 Ha az ecet mellett dönt, azzal ugyanígy járhat el, viszont a szaniter-tömítőket jobb elkerülni. Mivel azok ecetes bázisúak, könnyen leoldja a falról, résekből az ételecet is, utat nyitva ezzel a nedvességnek a fal felé. A tisztítás után érdemes puha ruhával fényesre törölni a felületet és máris úgy ragyog a padló, mint új korában!