Zuhanyzó vagy kád? – nézőpontok és megoldások

Vannak, akik csupán azért vásárolnak kádat, hogy legalább a lehetőséget meghagyják egy időben távoli, télesti, forró fürdőre – hogy aztán végül időhiány miatt csak szökőévente egyszer kerítsenek sort az álom beteljesítésére.

Ugyanakkor, ha kisgyerek vagy idősebb ember van a családban, az szintén megnehezíti a választást. Első blogbejegyzésünkben alaposan körüljárjuk a zuhanyzó kontra fürdőkád témakört, hogy a helyes döntéshez minden nézőpont rendelkezésre álljon.

 

A zuhanyfülke helyet spórol

 

A zuhanyfülkével elérhető helymegtakarítás kézenfekvő előny, hiszen egy apróbb fürdőszobában inkább szeretnénk a helyet függőlegesen, mintsem vízszintesen kihasználni.

 

Ám a zuhanyfülke kiválasztásánál azért fontos, hogy a karcsú kialakítás mellett kényelmesen meg tudjunk fordulni a fülkében, és egy polcnak a tusfürdő, sampon számára is maradjon hely! A tolóajtós megoldások szintén kedveznek a minél praktikusabb helykihasználáshoz.

 

A fürdőkád alkalmas a zuhanyzásra, de fordítva...?

 

Mindenképp a fürdőkádak előnyeit gazdagítja az a tény, hogy rugalmasabban felhasználhatóak testhelyzet és helykihasználás szempontjából.

 

Itt a kényelem mellett olyan szempontokat is figyelembe kell venni, mint a gyógyászati (pl. gyógynövényes) fürdőkre való igény, illetve az idősek számára ülőke igénye. Ilyen esetekben valóban „jól jöhet” a fürdőkád megléte.

 

Pénz beszél... 

 

Árszabás szempontjából el lehet mondani, hogy - mint minden fürdőszobai terméknél - a legegyszerűbb és a luxus jellegű cikkek között óriási árkülönbséget fedezhetünk fel.

 

Annyi azonban általánosságban kijelenthető, hogy a fürdőkádak a pénztárcabarátabb kategóriába tartoznak – ám ha tovább olvas, kiderül, hogy ez hosszú távon nem feltétlenül jelenti azt, hogy a beruházás Ön számára is megéri.

 

Gyors tisztálkodás, vagy ellazulás a cél?

 

A fürdőkád kialakítása hosszabb időzésre csábít a fürdőszobában: a habos, illatos, forró vízzel teli kád nyugtatja az idegeket, ellazítja a testet, segít a kikapcsolódásban.

 

Azonban prózaira véve a szót, nem nehéz belátni, hogy a csalogatóan élvezetes elfoglaltság hosszú távon fokozottan megterheli a vízszámlánkat.

 

Érdemes tesztelni, hogy mi magunk mennyi vizet használunk el egy átlagos fürdőzés, illetve zuhanyzás során, hogy a vízmennyiségeket összehasonlítva, képet kapjunk szokásainkról. Ha a hosszadalmas (legalább 8-10 percig tartó) zuhanyzást részesítjük előnyben, az is előfordulhat, hogy a zuhanyzással épp annyi, sőt, még több vizet használunk el, mint fürdéssel!

 

Egyesítse a fürdőkád és a zuhanyzó előnyeit

 

Ha végképp nem tud dönteni, mert mind a kád, mind a zuhanyzó tulajdonságait szeretné megtartani, akkor válasszon a fürdőkádhoz üveg kádparavánt, kádfalat – így a család minden tagja szabadon dönthet, hogy aznap melyik lehetőséget választja a reggeli vagy esti tisztálkodáshoz.

 

A víz nem a fürdőszoba padlóját fogja mosni, és használata mellett kedvünkre változtathatjuk testhelyzeteinket – végezetül pedig, a tágas tér révén a fürdősónak is marad hely a kád mellett…

 

A zuhanyfüggönynél higiénikusabb, tartósabb, és nem utolsó sorban esztétikusabb megoldásról van szó.

 

Ha tetszett blogbejegyzésünk a kádak és a zuhanyzók összehasonlításáról, ossza meg ismerőseivel!