Konyhát tervezel? Kövesd ezeket az alapelveket!

A sorrendnél a praktikusság legyen a vezényszó

Kezdjük a sorrenddel. Ahhoz, hogy úgy érezd, a sütés, főzés vagy a romeltakarítás során minden a kezed ügyében van, a berendezések elhelyezésénél ügyelni kell arra, mit mi után helyezel el. A komfort érzése akkor alakul ki benned, ha nem kell feleslegesen szaladgálnod. A konyha kialakítása sokféle lehet, az U alaktól kezdve az egysoroson át a szigetesig, de ettől függetlenül van néhány alapelv, amit érdemes betartanod.

Az első, hogy a hűtő a bejárathoz közel kapjon helyet és legyen mellette egy pultszakasz, így sokkal egyszerűbb lesz a bevásárlás utáni elpakolás. Ezután következhet a mosogató, illetve egy újabb, pakolásra alkalmas felület, ahova leteheted a már megmosott alapanyagokat, de előkészítésre is használhatod. Logikailag következik a tűzhely, majd a tálaláshoz használt pult. Ha gondolatban megfőzöl egy levest, akkor könnyen beláthatod, hogy tényleg ez a legpraktikusabb elrendezés.

Nem csak az alapméret számít

A felsorolásból kiemelnénk a sütőt és a mosogatót, amelyeket véletlenül se tedd a fal mellé, a konyha sarkába. A berendezések ettől minimum 40 cm-re legyenek, mert ezzel elkerülheted, hogy a könyököd a falba ütközzön.

Ha a konyha elrendezése nem teszi lehetővé a három fő művelethez (előkészítés, főzés, tárolás) szükséges munkaterület egy oldalra való elhelyezését, akkor a mosogatót és a tűzhelyet ugyanarra az oldalra tedd. Ennek különösen akkor látod hasznát, ha kifut valami, tésztát szűrsz le vagy a leveshez előkészített zöldségeket szeretnéd a lábasba tenni.

A bútorokkal kapcsolatban nemcsak azok alapméretét kell figyelembe venned, hanem azt is, hogy az ajtók és fiókok kinyitásakor is kényelmesen elférj. Ennek érdekében érdemes legalább 50 cm-nyi plusz hellyel számolnod, mert így biztosan marad elegendő tered, amikor a konyhában tevékenykedsz.  A konyhabútorok mellett ügyelj a hűtőszekrény nyitási irányára is – a legjobb, ha még a vásárlás előtt végiggondolod, melyik nyitási irány lesz számodra a legpraktikusabb.