A víz minősége mellett nem mehetünk el szó nélkül, de mégis milyen forrást válasszunk?

A megfelelő mennyiségű és minőségű ivóvíz az egyik legalapvetőbb napi szükségletünk. Hazánkban a mennyiséggel szerencsére nincs gond, a minőség viszont időről időre kételyeket vet fel. Érthető tehát, hogy néha tanácstalanul állunk a kérdéshez: milyen vízzel járunk a legjobban?

A víz minősége mellett nem mehetünk el szó nélkül, de mégis milyen forrást válasszunk?
Fresh homemade lemonade with lemons and mint on white wooden background

 

Van, ahol szánkat húzogatva nézünk a csapvízre

 

A minőség kulcsfontosságú tényező, ha ez nem megfelelő, komoly egészségügyi kockázattal is számolhatunk. Egyes településeken fenntartásosokkal és a szánkat húzogatva fordulunk a csapvíz felé, a hírek alapján ugyanis a gyógyszer maradványok is visszakerülhetnek a vezetékes rendszerbe. Ezek útjukat tekintve először a szennyvízrendszerbe, majd a talajvízbe kerülnek, a körforgás következő lépése pedig az otthonunkban levő csaptelepek – ahonnan a folyamat ismétlődik. Az ellenőrzés, tisztítás egyáltalán nem veszíti értelmét, de vannak olyan alkotók, amiket ezzel sem lehet kiszűrni, pl. a fogamzásgátló vagy szteroid maradványokat.

 

Young man in workwear using pliers while installing water filtration system

 

Talajtól a csapig

 

Az eső, a hó, illetve a jég emberi fogyasztásra nem alkalmas, erre a célra csak olyan víz felel meg, ami a föld mélyéről jön. Ez egy hosszú út kíséretében jut el a lakásunkba, melynek során először egy tisztításnak vetik alá, ami történhet biológiai úton a kavicsok és homok segítségével, vagy a víztisztító művek révén. Utóbbi esetben mesterséges szűrőkkel, több lépcsőben kivitelezett eljárásról van szó. A laborban több paramétert is megvizsgálnak, hiszen a víz minőségét ezek együttese határozza meg. Ide tartozik többek között az antioxidáns-, illetve az ásványi anyag tartalom. Az oldott ásványi sók egyébként 20 perccel a szervezetbe kerülés után távoznak, nagy mennyiségben viszont terhelik a vesét, az ereket és a keringési rendszert.

 

Az ásványvíz megbízható döntés?

 

A fentieket olvasva az ásványvíz egészséges és megbízható alternatívának tűnik, ha szomjoltásra kerül a sor. A feltételezés nem teljesen állja meg a helyét, ugyanis ha az egész vízszükségletünket így biztosítanánk, az ásványi anyagok túlzott mértékben kerülnének bevitelre. Hosszú távon ez is bajt okozhat, mivel vese-, valamint epekő kialakulásához vezethet. Az ellenőrzésről ugyan ebben az esetben is gondoskodnak a hatóságok, egyes vélemények szerint azonban a vezetékes vizeket alaposabb vizsgálatoknak vetik alá. Az arany középutat a többféle – csap és palackozott – víz vegyes fogyasztása jelentheti, az otthoni forrásoknál azonban kiemelten figyeljünk a csapok szűrőrendszerére, vagyis rendszeresen ellenőrizzük és cseréljük, ha szükséges.

 

Plastic Water Bottle On The Table