Mit érdemes felújítani lakáseladás előtt?

A hazai ingatlanpiacon történt változásokkal akarva-akaratlanul is szembesültünk, a brutálisan megugró kínálatról, árakról és forgalomról számtalan csatornán értesülhettünk az elmúlt években. Idén a bővülés minden tekintetben visszafogott ütemet mutat: a vásárlók megfontoltabbak, az árak a stagnálás felé mutatnak.

Eladóként több szempontnak kell egyidejűleg megfelelnünk, ha a lehető legrövidebb idő alatt akarunk túladni a meghirdetett lakásunkon: az értékesítési időt az elhelyezkedés és az ár mellett jelentősen befolyásolja az állapot.

 

Megéri kicsinosítani a fürdőt

 

A tapasztalatok alapján az érdeklődők inkább az olyan otthonok mellett teszik le a voksukat, ami különösebb idő-, illetve munka ráfordítás nélkül költözhető, amiért természetesen hajlandóak többet fizetni.

 

A kínálati oldalon állva ezért tanácsos elgondolkodni a felújításon, az első kérdés, hogy mennyit éri meg ebbe invesztálni, hiszen nem minden beruházás térül meg. Általánosságban elmondható, hogy a néhány százezres – maximum egy millió forintos – nagyságrendet nem éri meg túlszárnyalni. Ha nagyjából meghatároztuk a költségkeretet, el kell döntenünk, a lakás melyik részét csinosítsuk, amivel garantáltan javul a piaci pozíciónk.

 

Az adatok azt mutatják, hogy a fürdőszoba felújítása plusz pénzt hoz, míg a konyhabútor cseréje nem kecsegtet hasonlóval. A projekt megkezdése előtt felmerülő kételyek közé tartozik, hogy jelentős anyagi ráfordítást igényel, illetve egyáltalán nem biztos, hogy az eredmény a leendő vevő igényeinek is megfelel.

 

A letisztult stílussal nem tévedhetünk

 

A nőknél – a konyha mellett – a fürdő döntő szerepet játszik a választás során, a férfiak pedig praktikussági okokból – egy gonddal kevesebb! felsóhajtással – preferálják, ha az említett helyiség igényes. Amennyiben biztosra akarunk menni, úgy a kivitelezéskor helyezzük előtérbe a szolid és modern elemeket. A tiszta megjelenéshez a minőségi zuhanyzó mellett hozzátartoznak az egyszerű, mégis nagyszerű, sok tároló teret biztosító bútorok.

 

A makulátlan összkép érdekében pedig ne feledkezzünk meg az olyan egymással harmóniában álló apró kellékekről, mint a fürdőszobai polcok, tükör, szappantartó és fogas. A komfort kialakításával garantált lesz a sikerünk, az értékesítés gyorsabb, a pénztárcánk pedig vastagabb lehet.