Miből készülnek korunk mosdói, szaniterei?

Amikor új fürdőszobánkba, vagy a már meglévőbe új szanitereket, mosdót választunk, számtalan dolog határozhatja meg választásunkat. Egyrészt az otthonunk, a fürdőszoba színvilágához, formavilágához is kereshetünk ma már szebbnél szebb mosdókat, míg a mosdó típusok szerint is meghatározhatjuk, hogy szabadon álló mosdó, pultra ültethető mosdó, vagy akár szekrénybe építhető mosdó lesz-e az ideális számunkra. Ezt nyilván nagyban meghatározza a fürdőszoba mérete és berendezése is. Egy jó mosdó tartóssága, hosszú élettartama azonban a termék anyagától függ, így az is egy igen meghatározó szempont lesz, hogy milyen anyagból készült az adott mosdó?

Miből készülnek korunk mosdói, szaniterei?

 

Tehát, formailag bármilyen mosdóban is gondolkodunk, célszerű az anyagnak is legalább ekkora figyelmet szentelni.

 

Mielőtt döntünk egy bizonyos típus vagy forma mellett, érdemes elgondolkodnunk azon is, hogy mennyire hosszú ideig tervezzük majd használni, milyen gyakorisággal, és hogyan állunk a takarítás, tisztítás kérdéséhez.

Az sem mindegy, hogy mikor használjuk? Ki szeret korán reggel álmosan hozzáérni mosakodáskor egy jéghideg mosdó széléhez? Ugye, mennyivel jobb lenne, ha a mosdónk, és a zuhanytálcánk anyaga is hasonlóan kellemes, langyos – de legalábbis szobahőmérsékletű lenne?

Akinek nagyon fontos az esztétika, annak  nyilván az is nagy bosszúságot okoz majd a mindennapok során, ha a mosdónk felületén állandóan meglátszik a vízcsepp, netán a vízkő. Igen bosszantó tud lenni, ha egy idő után apró hajszálrepedések csúfítják el a szép formájú mosdónk felületét…

Ezek a dolgok pedig bizony mind az anyagválasztásból eredeztethetők!

A mosdók, szaniterek ugyanis anyaguk szerint is több félék lehetnek – és jelen cikkünkben most ezeket igyekszünk sorra venni Önöknek.  

Bármely anyagot válasszuk is arra mindenképpen ügyeljünk, hogy könnyen tisztítható, ellenálló, de akár kár esetén könnyedén, otthonunkban is javítható legyen!

Hogy ilyen nem létezik? Dehogynem…

Hamarosan térünk erre is, ám előtte vegyük sorra részletesen, milyen anyagból készítenek ma mosdót – és ezeknek mik a főbb előnyei, hátrányai, és a legfőbb jellemzői.

A szanitereknek számos alapvető követelménynek, kritériumnak kell megfelelniük. Azon túl, hogy vízállóak legyenek, ma már éppen ilyen lényeges kritérium, elvárás a hatékony, gyors és könnyedén elvégezhető tisztíthatóság, ahogyan a tartós anyag, az esztétikus és dekoratív formavilág éppúgy.

Szinte minden, szóba jöhető anyagnak - még a legjelentősebb innovációk és folyamatos technikai fejlődés ellenére – is megvannak az előnyei mellett a hátulütői is.

A zománcozott fémeknél maga a zománc az, mely igen kényes a súrolásra, és hozzá hasonlóan a rozsdamentes acél éppúgy: noha a vizet kitűnően bírja, a vegyszerektől könnyen foltossá válik a felülete, miközben nem éppen olcsó anyagról van szó.

Az üvegből készült szaniterek légiesek, gyönyörűek, és felettébb elegánsak lehetnek, ám hátrányuk a borsos áruk mellett az anyag sérülékenysége, melytől sokan tartanak is, némileg jogosan.

Persze, ezeket a mosdókat kemény, edzett, ütésálló üvegből tervezik, hiszen mégiscsak egy mindennapi használatú termékről van szó – ám egy-egy nehezebb tárgy ráejtésekor könnyen kialakulhatnak ún. hajszálrepedések az anyag felületén, és ezzel bizony veszíteni fog légies, áttetsző szépségéből.

Másik az állandó tisztítása – elvégre a gyönyörű, áttetsző üvegtárgyak csakis akkor szépek, ha mindig makulátlanul tiszták…

Léteznek ma már nagyon elegáns, különleges, természetes kőből készült, faragott, sőt egyedileg betonból kiöntött készült szaniterek is – ám ezek is igen borsos áron kerülnek forgalomba, sok esetben egyedi megrendelésre gyártják csak őket. Éppen ebből adódik, hogy ha egy ilyen egyedi mosdón bármilyen sérülés keletkezik az anyagban, akkor szinte lehetetlenség pótolni, ugyanazzal az anyaggal korrigálni úgy, hogy meg se látsszon rajta a javítás.

Az akril és a quakril anyagok az elmúlt néhány évtized vívmányai, gyártásukkal több gyártó is kísérletezett már. Ezeknél nagyon oda kell figyelni a minőségre, és típusra: az olcsóbbak számos bosszúságot okoztak már használóiknak, hiszen a súrolástól hamar csúnyává vált a felület, a jobb minőségű akrilok azonban itt is bőven a felső árkategóriába esnek bele, és még ezek is nagyon különleges, finom bánásmódot igényelnek.

A porcelán mosdók, szaniterek azonban már egyértelműen a közkedvelt szaniterek sorát erősítik, hiszen amellett, hogy víz – és hőállóak, viszonylag olcsón le tudják őket gyártani, és mind a súrolást, mind pedig a vegyszereket jól viselik. Ám itt sem árt az óvatosság: a porcelán is több, különböző anyag ötvözetéből áll, és itt is nagyon könnyen bele lehet futni egy-egy silányabb minőségbe, melynek néhány év múlva esztétikailag nem túl szép hajszálrepedések keletkeznek a felületén, és könnyen el is sárgulhat az anyag.

Akkor hát milyen lehetőség van arra, ha sem a szép dizánjról, sem pedig a minőségről nem szeretnénk lemondani, ár-érték arányban egyszerre jót, szépet, megfizethetőt és tartósat keresünk?

Az öntöttmárvány korunk egyik innovációja és folyamatos fejlesztése – ám mégis már igen hosszú ideje bizonyított: A többszörös dizájn és innováció díjas lengyel Marmorin gyár immár 35 esztendeje gyárt öntöttmárvány anyagból szanitereket, kádakat és zuhanytálcákat is, s az általuk kifejlesztett és szabadalmaztatott anyag eközben évről évre megújul, egyre jobbá és még jobbá válik.

Noha az egyik legegyedibb alapanyagról beszélünk, újnak távolról sem nevezhetnénk azt, amely már több mint három évtizede méltóan helytáll és bizonyít nem csupán a dizájnerek, de a napi szintű felhasználók részéről ugyanúgy!

Vannak, akik műmárványként ismerik – és a „mű” szó hallatára bizonytalan érzések fogalmazódnak meg bennük, pedig a mű erre az anyagra éppen, hogy nem igaz: az öntöttmárvány komplex anyagát ugyanis csupa természetes ásvány alkotja!

A jelenleg legmegbízhatóbb és legegyedibb márvány, mely a piacon manapság kapható, valóban természetes: elsődleges összetevője a porított dolomit márvány, mely 96% -ban Kalcium és Magnézium Karbonátot tartalmaz!

Ami miatt műmárványnak nevezik mégis, az az anyag gyártási technológiájának, az öntési eljárásnak köszönhető, ám éppen ettől lesz az anyag tartós és ellenálló, hiszen a termékek egyenletes, légmentes szerkezete az egymásra öntött rétegeknek, és azok azonos sűrűségének köszönhető. Ettől lesz a felülete is olyan hibátlan, olyan selymes, sima tapintású, miközben mégis kellemesen langyos, jólesik hozzáérni még egy álmos reggelen is, hogy nem egy hideg érzetű felülettel találkozik a bőrünk.

Az öntési technika pedig még egy nagyon fontos előnyt tartogat számunkra, és ez pedig a gyönyörű, hibátlan, elképesztően sokoldalú design. A Marmorin mosdók nem véletlenül ennyire sokoldalúak, sokszínűek és különlegesek dizájn terén is: hiszen mérnöki pontossággal kialakított, legyártott öntőformába még folyékony állapotában kerül az anyag, mely több soron, kemencén is áthalad, és éppen az öntésnek köszönheti azt, hogy tulajdonképpen szinte nincs lehetetlen. Bármilyen pontos élek, sarkok, bármilyen hosszú pultok, bármilyen lágy és gömbölyű ívek legyárthatók az öntöttmárvány anyagból, akár egyedileg is!

Így a formavilág sokoldalúsága, az, hogy itt nincsenek sem szabálytalanságok, sem eldeformálódott ívek – mindenképpen magáért beszél miközben a szépségen és egyediségen túl is számos előnyös érv szól e mellett a különleges, innovatív anyag mellett.

Az extra sima felület – melyről már említettük, hogy szintén az öntési eljárásnak köszönhető – teszi a terméket igazán könnyen tisztíthatóvá, antibakteriálissá – hiszen minél egységesebb, minél kevésbé porózus egy anyag felülete, annál kevésbé tapadnak meg rajta a szennyeződések, annál könnyebben tisztítható.

Mindössze elég egy szappanos nedves ruhával áttörölni a kád vagy a mosdó felületét, hogy az ismét ragyogjon és fényes vagy éppen matt – hiszen öntöttmárványból matt, sőt a RAL színskála bármely színében tudunk legyártatni termékeket! – pompájában ragyogjon tovább…

A termékek UV állóak, nem kopnak, nem sárgulnak, és hajszálrepedések sem keletkeznek az idő múltával az anyagon.

Aki pedig attól tart, mint sok más anyag esetén – hogy a szép design mosdója, vagy egyedi méretre, az egyedi fürdőszoba bútorához legyártatott mosdója, ha bármi csorbát szenvedne, nem tudja majd javíttatni egy esetleg sérülés esetén – akkor őket is meg kell, hogy nyugtassuk, ugyanis az öntöttmárvány anyaga javítható, korrigálható – mégpedig akár saját otthonában maga a háziasszony is elvégezheti ezt, egy speciális javítókészlet segítségével!

Hiszen bármikor előfordulhat egy olyan baleset, hogy egy-egy nehezebb tárgyat – legyen az egy súlyosabb parfümös üveg – bele ejtünk a mosdóba, melyről óhatatlanul lepattan egy kisebb darabka. Ám ilyenkor a három különböző pasztából álló, saját anyagából készült összekeverhető javítókészlettel, ecsettel és csiszolóval és speciális törlőruhával könnyedén helyrehozható a felület, a javítás pedig meg sem látszik majd!

Szaniter vásárlásánál érdemes egy kollekción belül válogatnunk, hisz egy termékcsaládon belül a termékek megjelenése, design-ja egyező, így fürdőszobánk berendezése egységes képet fog mutatni, legyen az akár modern dizájn, vagy akár klasszikusan elegáns stílus.

Ma már megvásárolhatunk egy – egy márkán belül komplett kollekciókat, termékcsaládokat is – akár a Marmorin öntöttmárvány csodái közül is.

A gyönyörű térben álló kádak, álló mosdók vagy pultra ültethető mosdók egy-egy kollekción belül, akár több változatban is elérhetők, hogy mindenki saját igényéhez, ízlésvilágához, személyes stílusához mérten tudja megtervezni és kialakítani a számára ideális és gyönyörű fürdőszoba összképet.