Otthoni praktikák, amelyekkel a márvány mindig ragyogni fog

Amikor építkezésre vagy felújításra kerül a sor, a burkolat és a szaniter választásánál olyan alternatívát keresünk, ami időtálló és könnyen tisztántartható. A márvány nemcsak ennek a két kritériumnak tesz eleget, hanem sokat dob a lakás stílusán is. De hogyan érhetjük el, hogy mindig csillogjon?

marvany

Az egyszerű alternatívák a legjobbak

Mindegy, hogy a luxus kategóriába tartozó anyaggal az egész padlót, a konyhapult egy részét burkoljuk vagy a mosdókagylót választjuk ilyen kivitelben, a fényes megjelenést meg akarjuk őrizni.

Mivel a használata során nem kell fugázni, egyszerű dolgunk van, amikor az ápolásra kerül a sor: elég, ha enyhén vizes ronggyal rendszeresen áttöröljük.

Attól, hogy a márvány magas minőséget képvisel, a felületén megtapadhatnak a zsíros, olajos foltok, amelyekre a legjobb megoldást a benzin vagy az aceton jelenti.  A háztartásokban elterjedt, egyszerűbb szennyeződések eltávolítására elterjedt házi praktikákat, vagyis a citromlevet, illetve az ecetet viszont jobb elkerülni. A márvány ugyanis ezekre az anyagokra a savtartalmuk miatt érzékeny, vagyis nem maradhatnak sokáig a felületen.

A különböző szennyeződések, foltok eltávolításához jobb, ha egyszerű alternatívákat keresünk. Ilyen a szódabikarbóna és a víz keveréke, amit elég langyos vízzel lemosnunk, majd szárazra törölnünk.

Választhatjuk a kenőszappant is, ennek bedörzsölése, majd a felület nedves ruhával való áttörlése után makulátlan felszínt kapunk.

marvany

Ne feledkezz meg a pasztázásról

A takarítás során mindenképpen kerüljük a súrolószer használatát, mert ezzel csúnyán megkarcolhatjuk a felületet. Az odafigyelés ellenére előfordulhat, hogy bemattul a felszín, ezt azonban orvosolhatjuk azzal, ha időnként áttöröljük viaszos posztóval.

Az olyan rendszeresen igénybe vett felületeket, mint a konyhapult vagy a padló, érdemes évente egyszer felpasztázni. Ezek felújításához, vagyis csiszolásához komoly szakértelemre van szükség, mert csak olyan anyagok, illetve gépek jöhetnek számításba, amelyek nem tesznek kárt a kőzet felszínében és szerkezetében.

A tökéletes eredményhez kulcsfontosságú az egyes részek sorrendjének betartása.

A konyhánk berendezésénél a munkalap vagy mosdókagyló formájában is letehetjük a voksunkat a márvány mellett. Ezek a helyiség különösen szép, díszes elemei lesznek, ezen kívül praktikusak is: jól bírják a hőt, és ellenállnak a karcolódásnak.

A tervezés során egy dolgot vegyünk figyelembe, méghozzá a súlyát –négyzetméterenként 15 kilogrammal számolhatunk.

konyhai munkalap