NYÁRON SZAUNÁZNI? ELSŐRE TALÁN ŐRÜLTSÉGNEK HANGZIK...

A hőmérő higanyszála mostanában egyre feljebb és feljebb kúszik – első látásra talán okafogyottnak tűnhet most a szaunázás, hiszen a nagy melegben a verejtékezés és a felhevülés mindannyiunk számára –talán túlzottan is– hétköznapi, már-már zavaró élmény…

Azonban jobb, ha mindjárt az elején leszögezzük, az „egyszerű” nyári meleg semmiképpen sem helyettesíti azt az intenzív hőhatást és a regenerálódási lehetőséget, amit a szaunázás nyújt. Nem is beszélve arról, hogy rendszeres használatával szervezetünket természetes módon tudjuk felkészíteni a forró kánikulai napokra oly jellemző, veszélyes hőségriadókra is.

NYÁRON SZAUNÁZNI? ELSŐRE TALÁN ŐRÜLTSÉGNEK HANGZIK...

Hogy szaunázzunk nyáron?

A klasszikus szaunázás ruha nélkül történik, azonban társaságban az ádámkosztümöt egy bikini, vagy vékony fürdőnadrág válthatja fel. Egy törülközőre mindenképp szükség lesz – terítsük testünk alá, vagy köré, illetve használjuk bátran a verejték felitatásához. Helyezkedjünk el kényelmesen, ülő vagy akár fekvő testhelyzetben, és éljük át tudatosan a gyógyító, vitalizáló hőt, amely szervezetünket új formába hozza.

Finn szaunában átlagosan maximum 15 percet szoktak tölteni, míg az infraszaunázás eltarthat akár 45 percig is.

Hagyományos finn szokás a szaunázás után hófürdőt venni, majd visszatérni a melegbe. Természetesen, ez nyáron nem épp (de valljuk be, legtöbbször télen sem) kivitelezhető művelet, ezért elég, ha óvatos, hideg vizes zuhannyal serkentjük tovább keringésünk működését. A hőfokváltás hatásosan edzi és hűti szervezetünket – míg mások a fagylalthoz vagy légkondihoz nyúlnak, mi bátran használjuk az otthoni szauna és a hideg zuhany kombinációját, a hatás pedig garantáltan nem marad el!

Finn szauna vagy infraszauna? Melyiket válasszam nyáron?

Kevesen tudják, hogy az infraszauna még több salakanyagot képes kiválasztani a szervezetből, mint a hagyományos szauna, ráadásul nyáron különösen kedvező lehet az a tulajdonsága, hogy nem 90°C-os, hanem „csupán” 50-55°C-os hőt alakít ki.

Jó tanácsok szaunázáshoz

Ne menjünk szaunázni kimerülten, feszülten, vagy éhesen – a szervezetre ilyenkor egyébként is különös nyomás nehezedik. Számítsunk ezen kívül a lappangó akut betegségeink „előbújására” is, pontosan az immunrendszer intenzívebb működésének köszönhetően.

Az alkalom előtt gondosan törölközzünk meg! Nem szabad utána meleg vízben lefürödni, sem kihagyni az ún. frisslevegős fürdőt. Ez azt jelenti, hogy közvetlenül a szaunázás után az oxigén pótlása végett, javasolt pár percet a friss levegőn tölteni. A hideg vizes fürdő után öltözzünk fel, és pihenjünk meg, hogy szervezetünk regenerálódni tudjon a mini sokkhatás alól, aminek – persze jó szándékúan és tudatosan – kitettük.

További nyári óvintézkedések a szaunában

Fontos kiegészítés, hogy nyári szaunázás esetén még jobban ügyelni kell a bőséges folyadékbevitelre, különben a pozitív élményt ájulás, kiszáradás árnyékolhatja be. Amennyiben hat éven felüli gyermek is tartózkodik a szaunában – fiatalabb gyerekeknek nem javasolt sem a finn, sem az infra szaunázás!–, mindenképp figyeljünk rá, hogy a folyadékpótlás mellett ők inkább a szauna alsóbb lépcsőin foglaljanak helyet, ahol kevésbé magas a hőmérséklet.

Ha tetszett bejegyzésünk, ossza meg ismerőseivel is!

Jövő héten a fürdőszobák tisztán tartásában nyújtunk segédkezet kedves látogatóinknak, addig is, forduljon hozzánk bátran kérdéseivel az info@geminiduo.hu e-mail címen!