Nagy kérdés a konyhában: mosni vagy nem mosni?

A sütés és főzés nulladik lépése legtöbb esetben a nyersanyagok gondos megtisztítása. A recept leírását csak ezt követően olvassuk tovább nyugodt szívvel, pedig lehet, hogy ilyenkor aggódhatnánk igazán.

Nagy kérdés a konyhában: mosni vagy nem mosni?

csapuniverzum_33_h_t_web.jpg

A húsleves vagy a pörkölt veszélyforrás is lehet

A konyhában tüsténkedve mindent megtisztítunk, hogy így biztosítsuk az egészségünk maximális védelmét. Legyen szó egy hétvégi húslevesről vagy egy ízletes pörköltről, a húst automatikusan tartjuk a csap alá. Ezzel akarjuk garantálni, hogy a lelki szemeink előtt megjelenő, felületen mászkáló kórokozóknak esélyük se legyen a szervezetünkbe jutniuk.

Az igazság azonban az, hogy ezzel gyakran nagyobb veszélynek tesszük ki magunkat, és növeljük annak valószínűségét, hogy komoly betegségek érjenek utol minket. Ne kövessük tehát a receptek azon utasítását, miszerint a húst alaposan mossuk meg a darabolás vagy főzés előtt.

Baktériumtenyészet lehet a konyhánkban

Miért? – kapjuk fel a fejünket laikusként. A válasz egyszerű: ezzel a mozdulattal az addig a hús felületén élősködő mikrobák átkerülnek a mosogatóba, innen pedig a poharakra, tányérokra és evőeszközökre. Persze ez nem merülne fel problémaként, ha minden mosogatást alapos fertőtlenítés előzne meg, erre azonban valljuk be, kevesen ügyelünk kényesen.

Mi lesz akkor a baktériumokkal?

A kérdés jogos, ám nem kell miatta aggódnunk, a felületi baktériumok ugyanis nagy részben elpusztulnak a főzés, valamint a sütés során alkalmazott hőmérséklet hatására. Ezzel szemben a csaptelepen megtapadva a számára ideális körülményeknek köszönhetően elszaporodnak – kivéve természetesen a már említett gondos fertőtlenítés esetén.

Van, amit feltétlenül mossunk meg!

A felületi tisztítás nem hanyagolható el minden nyersanyag esetén. A zöldségek és gyümölcsök fogyasztásának ez egy sarkalatos pontja, mivel a felületükön gyakran tapadnak meg a növényvédő szerek maradványai. Ezek alkalmazása a mezőgazdaságban elkerülhetetlen a kártevők miatt, ennek hiányában ugyanis a termés egy része tönkremenne – jelentős gazdasági károkhoz vezetve.

A fennmaradó mennyiségük miatt nem kell félnünk, az élelmiszer-biztonsági hatóságok ugyanis ellenőrzik a peszticidek mértékét és a megadott határérték felett nem engedik forgalomba a terméket. Ettől függetlenül az alapos mosás és hámozás a fogyasztás kritériuma, különösen a leveles-, valamint a gyökértelenségeknél.