Fürdőszobai baleset - előzzük meg!

Szüleink vagy nagyszüleink felett előbb-utóbb bizony eljár az idő, amire egyre több jel utal. A lassabb tempó, az egyre kevésbé tökéletes hallás vagy látás mellett sajnos a mindennapos tevékenységek is fokozott sérülésveszélyt hordozhatnak.

Fürdőszobai baleset - előzzük meg!

furdoszobai baleset

Mindenki felett eljár az idő

A közeli felmenőinkről elsősorban az a kép él bennünk, ahogyan gyermekként energiával telve visznek kirándulni vagy a konyhában sürögve sütik a kedvenc palacsintánkat. Ahogyan felnövünk, meglepődve konstatáljuk, hogy egyre nehezebben szállnak fel a biciklijükre és veszik egyre óvatosabban az előttük álló lépcsőfokokat. A hétköznapi tevékenységek az izom-, és ízületi problémák miatt olykor kihívást jelenthetnek számukra, itt sajnos az olyan egyszerű dolgokra is kiemelt figyelmet kell helyezni, mint a tisztálkodás.

A kádba való be-, majd kilépés során nagyobb eséllyel csúsznak meg a nehezebben mozgó végtagok és az egyensúly könnyebb elvesztése miatt, ami a zuhanyzás során is előfordulhat, és kész is a fürdőszobai baleset.

A kockázat kis beruházással is csökkenthető

A fürdőszobában felmerülő veszélyforrásokat szerencsére csökkenthetjük egy kis odafigyeléssel. A kapaszkodók felszerelése például nem kidobott pénzt vagy egy újabb felesleges lyukat jelent a falban, hanem igazi segítséget és biztonsági faktort. A választás során egyáltalán nem mindegy, mi mellett tesszük le végül a voksunkat, a döntést nem csak az határozza meg, hogy kád vagy zuhany mellé szeretnénk felszerelni a kiegészítőt.

Figyeljünk oda, milyen anyagból készült, mindenképpen olyat részesítsünk előnyben, ami csúszásmentes, ezen kívül fontos az egyes darabokra vonatkozó teherbírási tulajdonság, valamint a hosszúság is.

A tusoláshoz az egyenes termékek ideálisak, a fürdőkád mellé viszont érdemes a hajlított kialakítás mellett döntenünk. Gondoljunk csak bele, mennyivel megkönnyíti a kádból való kiszállást, ha a kapaszkodó gyakorlatilag végigkíséri a felállás folyamatát. Abban az esetben, ha igazán meg akarjuk könnyíteni a be-, illetve kilépést, akkor válasszunk olyan kádfalra szerelhető kapaszkodót, ami többféle mérethez igazítható.

idos par

A kapaszkodókon túl

A kapaszkodók vásárlása költséghatékony, emellett azonban akadnak más alternatívák is, melyekkel biztonságossá tehetjük a tisztálkodást. A kád a kor előrehaladtával nem a legjobb megoldás, sőt egyes zuhanytálcák sem biztosítanak 100%-os védelmet az esetleges  balesetek ellen.

Érdemes ennek érdekében okosan megtervezni a zuhanyzót, vagyis elhagyni a tálcákat és csúszásmentes burkolatot kialakítani, ami lefolyó irányába lejt. Ehhez minél magasabb minőségű kabint válasszunk, ami a falsíkra szerelhető.