Bozótirtás házilag

Bozótirtás géppel

A bozótirtás alapvetően hosszabb ideje nem gondozott területeken szükséges, hiszen egy idő után visszahódítja a természet az addig gondozott kertet, mezőgazdasági területet.

 

Bozótirtás házilag

Először az egynyári gyomnövények jelennek meg azon a területen, ahol abba hagytuk a rendszeres gondozást. Ezekkel a lágyszárú növényekkel még egyszerűbb gépekkel, vagy épp kézi eszközökkel könnyen meg tudunk birkózni. Ha azonban egy régen, évek óta nem művelt telekkel kezdünk el foglalkozni, akkor a fűfélék és vadvirágok megjelenése mellett már a fásszárú cserjékre is számíthatunk.

 

Woman pruning a bush

 

A megelőzés fontos eszköze a bozótirtás és a gyomirtás, hiszen, ha éveket várunk, vagy nem elég hatékonyan kezeljük a problémát, könnyen előfordulhat, hogy sokkal nehezebb dolgunk lesz.

 

A gyomtól megtisztítani szánt területeket többféle kategóriákba soroljuk. Külön kategóriát képez az az állapot, amikor még csak füves területről van szó, de létezik gyenge és erős gyom is, ezek is más-más kategóriát képeznek. Létezik nád és bozót, valamint bozót lágy szárú fákkal és cserjékkel.

 

A gyomirtás eszközei közül például a motoros fűkasza az egyik univerzális gépi bozótirtó, mely kiegészítők függvényében többféle típusú növény eltávolítására alkalmas. Léteznek különböző cserjeirtó fejek, fűvágáshoz damilok, de még külön aljnövényzet ellen kiképzett kést is elhelyezhetünk a gépen.

 

Persze a bozótirtásnak más kézi, és gépi módjai, eszközei is léteznek. Nézzük a gépeket, amelyeket használhatunk erre a célra. Mikor melyikre lehet szükségünk?

 

A bozótirtás gépei

 

A bozótirtás gépei a bozótvágógép és a motoros fűkasza. Mindkettő különböző teljesítményben, kialakításban és formában érhető el. Ezek a gépek lehetnek motorosok vagy elektromosok, akkumulátorral vagy kábellel használhatóak. Méretük is eltérő lehet, hiszen sokszor a rendszeresen tisztítani kívánt terület jellegéhez alakítják őket, így egy kisebb telekhez teljesen másmilyenre lesz szükségünk, mint egy komolyabb erdészeti terület esetében.

 

A bozótvágó

 

A bozótvágó külsőre nagyon hasonlít a fűkaszára vagy a szegélynyíróra. A bozótvágót azonban fásabb, bozótosabb területre tervezték. Léteznek olyan bozótvágók, melyek benzines, négyütemű motorral kerültek kialakításra. Ennek az az oka, hogy nagyobb teljesítménnyel kell működniük a nehezebb munka miatt. Egy ilyen motoros bozótvágóval könnyebb dolgunk van, mint egy kézi szerszámmal, például egyszerű kaszával, hiszen annak használata egy idő után fárasztó lehet. A gépesített eszközöket akkor kell választani, amikor nagyobb terület rendszeres karbantartására tervezünk kerti szerszámot vásárolni.

 

Persze az is fontos, hogy minél könnyebben tudjuk szállítani, és persze tárolni is az adott terület karbantartására vásárolt gépet.  A legideálisabb, ha egy elektromos kerti eszköz könnyen szállítható és tárolható, miközben minden növénysűrűséggel meg tud birkózni, használata könnyű és gyors.

 

Mikor válasszunk bozótirtót? Akkor, ha nagyobb területen kell sűrű, fás növényzetet eltávolítanunk.

 

A bozótirtó alkalmazása során választhatunk akkumulátorosat vagy benzinmotorosat, esetleg tápkábellel működőt is.  Ha akkumulátorosat választunk, akkor sokkal mobilabbak vagyunk. Ez akkor lehet kényelmes megoldás, ha nagy területet kell megtisztítanunk, ugyanis nem kell elektromos vezetéket húznunk magunk után, vagy üzemanyaggal foglalkozni, na és az akkumulátoros bozótirtónál közvetlen károsanyag kibocsátás sincsen. Emellett a működésük is csendesebb, ezért ha saját házunk körül tervezzük rendszeresen használni a gépet kertes övezetben, akkor szintén mérlegelhetünk, hiszen ebben az esetben sokat számít, hogy mekkora zajt keltünk.

 

Ha azonban nagyobb teljesítményű gépre van szükségünk, mert a megmunkálandó terület ezt indokolja, akkor a benzinmotoros kialakítás győz.

 

A motoros fűkasza

 

A fűkaszát a sűrű, füves területek karbantartására tervezték, ideális ezt az eszközt választani, ha a gyorsan növekvő gyomos részek jellemzik a karbantartani kívánt területet.  A fűkaszákat nagyméretű területek sűrű, lágyszárú, füves növényeire tervezték, ahol például a szegélynyíróval vagy a fűnyíróval már nehezen férhetnénk hozzá a gyomokhoz.

 

A motoros fűkasza esetében is felmerül a kérdés, hogy benzines vagy akkumultárosat használjunk? Itt is a teljesítmény a meghatározó. Az akkumulátoros fűkasza akkor javasolt, ha a vágni kívánt gaz nem túl vastag, alacsony és nem sűrű, a komolyabb mennyiségű, méretű fűhöz nagyobb teljesítmény kell.

 

 

A benzines fűkaszákból sokkal nagyobb választékot találunk. Jellemző a kedvezőbb ár is ennél a kialakításnál. A nagy teljesítményű motoros kaszáknak például vastag a vágószála, így az erősebb, dúsabb növények szárait is könnyen elvághatjuk vele.

 

Azonban nem csak azon múlik a fűkasza kényelmes és hatékony használata, hogy milyen a teljesítménye. Ha a fűkasza alkalmas rá, akkor a több, akár három vagy négyágú vágótárcsákat is használhatunk a dúsabb növényzetre. Erős damilt használhatunk a zsengébb és ritkább füvek vágására.

 

Érdemes a fűkaszához tartozó kiegészítőket átgondoltan alkalmazni, ezzel megkönnyíthetjük a munkát, meggyorsíthatjuk a munkafolyamatot. Mikor a dúsabb és vastagabb, majd a ritkább bozótokat is levágtuk, és ezáltal a területet letakarítottuk, már majdnem végeztünk. Azonban hasznos ilyenkor egy mélyszántást is elvégezni, hogy a talajból kifordítsuk ezeknek a füveknek, növényeknek a gyökereit.

 

Gazirtás

 

Gazirtás kaszával

 

Kisebb mennyiségű földterület esetében a kézi szerszámokkal való gazirtás, bozótirtás is hatékony lehet. Nézzük meg, hogy hogyan fogjunk hozzá a kaszával való irtáshoz.

 

A kasza beállítása a kasza használatának, kényelmes és hatékony használatának az első része.  Először keressünk egy sík területet, ahol lefektetjük a kaszát. A következő pozícióban próbáljuk meg tartani: bal kéz felfelé mutató tenyérrel fogja a nyelet, a vállnál alacsonyabban. A nyél másik vége, amely a pengét tartalmazza, a talajon áll. Ebből a pozícióból kell tudnunk kb. 4-5 cm-t emelni a kaszán, hogy kényelmesen meg tudjuk tartani. Ha ez sikerült, akkor megtaláltuk a megfelelő méretbeállítást és a jó pozíciót.

 

Kasza Kaszálás

 

Kaszálás közben csípőből mozgunk, a talajjal párhuzamos mozdulattal vágunk. A kasza magassága a meghagyni kívánt szármagasság méretén múlik.

 

Ha hatékonyan tartjuk és használjuk a kaszát, akkor nagyobb füves terület levágására is alkalmas ez a módszer. Ehhez azonban mindig figyelni kell a megfelelő testtartásra, és hogy ne vállból suhintsunk, hanem egész csípőnkkel forduljunk bele a mozdulatba. A szerszám rendszeres karbantartása is fontos. Fenjük meg időnként a pengéjét, kezeljük a fanyelet.

 

Gazirtás vegyszerrel

 

A gépi szerszám mentes gazirtás másik módja a vegyszeres gazírtás.

 

A gyomirtó szerek gyorsan és egyszerűen meg tudják szüntetni a nem kívánt növények, gyomok növekedését. A gyomirtó szerek dózisát a csomagoláson lévő használati utasítás alapján kell kikeverni, vízzel hígítani, és kipermetezni. Korán, az intenzív növekedéskezdetén, még virágzás előtt kell lépnünk. A szer gyorsan felszívódik a gyomnövényekbe, majd a nedv keringésével eljut a növekedési pontokba. A gyomirtásra a meleg idő a legalkalmasabb, egy kis párával, mert ekkor száraz a növények levele. Azonban 10°C alatt nem szabad gyomot irtani, és szeles időben is tilos. 

 

A gyomirtásnál tehát az időzítés és az időjárás befolyásolhatja a hatékonyságot, a sikert. Gondoljuk végig a lehetőségeinket, mielőtt a gyomirtó vegyszert választjuk. Sokszor a gyakori, rendszeres karbantartás hatékonyabb, és környezettudatosabb megoldás.