Górcső alatt a finn és az infra szauna: tényleg jobb választás az egyik, mint a másik?

A szauna pozitív hatásaival tisztában vagyunk, a külső hőmérséklet lehűlésével pedig egyre csábítóbb szabadidős elfoglaltsággá válik. Akik szem előtt tartják az egészségüket, rendszeresen iktatják be szabadidős tevékenységeik közé, mivel javítja az ízületek állapotát, rugalmasságát, sőt a reumás ízületi gyulladás kezelésében is hatékony lehet.

A választás előtt állva jogosan merülhet fel, hogy finnszaunábavagy infraszaunába lépjünk-e be.

 

Eltér a melegítés metodikája

A kellemes kikapcsolódás lényege, hogy a napfény sugaraihoz hasonlóan melegítse testünket, annak káros hatásai nélkül. A szaunázás során lejátszódó folyamat egyszerű: az egyik esetben az infrasugarak hatolnak be a bőrünk alá, ahol hővé alakulnak, a finn típusnál pedig a kabin levegőjét növeljük igen magasra.

A kettő közti alapvető különbséget a felfűtés módja adja, az utóbbiban szaunakályha melegíti fel a levegőt mintegy 70-100 fokra, az infrákban pedig infrasugárzó működésével növekszik a hőmérséklet 45-60 fokig.

Bármelyik lehetőséget is nézzük, az eredmény ugyanaz: a testünk felmelegszik.

Van, aki számára az első folyamat során létrejövő hőség az elviselhetetlen határt súrolja, légzési nehézséget okoz, ezért a szív-és érrendszeri betegségben szenvedőknek nem ajánlott. Számukra ideális alternatíva az infraszuana, ami a jótékony hatást alacsonyabb hőmérséklet mellett biztosítja.

 

Milyen szempontokat vegyünk figyelembe a választásnál?

A végső döntés meghozatala előtt gondoljunk végig néhány alapvető kérdést, például azt, mennyi időt szeretnénk egy-egy alkalommal a szaunázásra szánni. A finn típusokban 10-15 percenként érdemes szünetet tartani, és többször visszamenni, míg az infrakabin akkor ideális, ha egy alkalomra nagyjából fél órát tudunk szánni.

A finn szauna elhelyezéséhez általában nagyobb helyre van szükség, aminek köszönhetően egyszerre többen is használhatják – egy feltöltő közösségi élmény részeként.

Az infrakabinokban ajánlott végig ülő helyzetben elhelyezkedni, míg a finn változatban bármilyen testhelyzetet felvehetünk. Amennyiben szívbarát megoldást keresünk, érdemes az infra mellett letennünk a voksunkat, míg a nagyobb kényelemre törekvés esetén a finn típusok ideálisak.