WC tisztítás egyszerűen: csillogjon-villogjon a mosdó!

A WC tisztítást, annak ellenére, hogy nem egy közkedvelt feladat, nem bonyolult elvégezni, de még így is van egy meghatározott módja, aminek segítségével a lehető leghatékonyabban távolíthatóak el a baktériumok és a fertőzések. A megfelelő módszer alkalmazása ráadásul időt és energiát spórol meg.

Nulladik lépésként fontos meggyőződni, hogy a jól működő eszközöket használja-e. Ez nem csak a magas minőségű tisztítószereket jelenti, hanem a takarítás során használt a WC kefe, papírkendő vagy rongy, gumikesztyű, illetve két féle tisztítószer. Az egyikkel a WC csésze belsejét, míg a másikkal a berendezés ülőkéjét kell tisztítani. Abban az esetben, ha rongyot használ, fontos, hogy minden takarítás után kimossa azt. Ha nem teszi meg, mivel az említett rongyon sok baktérium van, így a következő használat során még több ártalmas organizmus kerül a WC ülőkére, ami fertőzéses betegségekhez vezethet. Az anyagot fehérítős forró vízben kell alaposan beáztatni. A papírkendő választása azért kényelmesebb, mert azt nem kell állandóan kimosni, elég csak eldobni.

 

WC tisztítás egyszerűen: a takarítási folyamat

A WC tisztítás sok esetben rendezetlen folyamat lehet, hiszen a takarítás során a csészéből a víz sokszor kifröccsenhet. Ezt nem nagyon lehet megakadályozni, ezért helyette érdemes minden közelben lévő dolgot eltávolítani, ezzel elkerülhető a többletmunka. Ne feledkezzen meg a WC tartály tetején lévő holmikról sem, mivel ezek egy figyelmetlen pillanatban könnyen beleeshetnek a csészébe. Amint ezzel elkészült, vegye fel a gumikesztyűt (ha úgy érzi, szüksége van rá, akkor védőszemüveget is), válassza ki a megfelelő tisztítószert, és öntse azt bele a WC csészébe, lehetőleg minél közelebb a peremhez. Ezzel a módszerrel elkerülheti, hogy a drága vegyszer feleslegesen felhiguljon. Néhány pillanatig hagyja hatni, majd lehajtott fedéllel öblítsen. Ismét használja a tisztítószert, és a WC kefe segítségével alaposan súrolja át a berendezést, ezt követően pedig újra öblítsen. A WC ülőke és a külső területek takarításához váltson tisztítószert, lehetőleg olyanra, ami extra védelmet ígér, illetve hatékonyan elpusztítja a baktériumokat és a kórokozókat. Először az ülőkén menjen át, különösen ügyelve az alatta lévő területekre is.

Ez az a felület, ami közvetlenül kapcsolatba kerül az ember bőrével, ezért nagy körültekintéssel kell eljárni a takarítás folyamán. Amint megbizonyosodott, hogy a folyamatot rendesen elvégezte, papírkendővel vagy a ronggyal törölje azt szárazra. Ha ezzel elkészült, következhet a berendezés külső része. A legbiztosabb, ha ebben az esetben is megmarad a fertőtlenítő hatású tisztítószernél, hiszen az illemhelyen és a fürdőszobában a rengeteg kórokozó található meg. A takarítás folyamán fentről lefelé haladjon, így elkerülheti, hogy a megtisztított alsó részekre valami felülről rácsöpögjön. A munka befejezéseként töröljön mindent szárazra. Abban az esetben, ha bizonyos körülmények miatt a WC-t régen takarították vagy pedig sok ember használja az illemhelyiséget, érdemes duplán elvégezni az említett lépéseket. Még mielőtt távozna, ne felejtse el megnézni, hogy fröccsent-e ki víz az öblítés során.

 

Hogyan szabaduljon meg a vízkőtől?

Még akkor is, ha rendszeresen tisztítja a WC berendezését, a makacs vízkő bármikor megjelenhet. Magát a vízkövet a túlzottan kemény víz okozza, ami felhalmozódik a csaptelepekre, zuhanyzókra, mosdókra, de akár a WC-kre is. Idővel aztán rozsdát és elszíneződött foltokat hagy maga után, s ez az állapot nagyban rontja mind a fürdőszoba, mind az illemhelyiség esztétikáját. Ezt a problémát a WC-k esetében sokszor nehezebb kezelni, hiszen a berendezés gyakori használat alatt áll, illetve önmagában sok vízzel dolgozik már egy-egy öblítés során is. A kialakult helyzet megoldására léteznek a piacon erre a célra szánt termékek, de ha alaposan körülnéz a háztartásban, fillérekből könnyen összekeverhet magának egy hatékony készítményt. Abban az esetben, ha már megszabadult a makacs vízkőtől, minden takarítás után ajánlott bóraxot használni, ami megakadályozza a vízkő képződését, hiszen képes lágyítani a vizet. A bórax egy természetes ásványi összetevő, a bórsav nátriummal alkotott sója, amit gyakran használnak takarításhoz. Csak öntsön egy negyed bögrével a WC csészébe, majd egy kis ideig hagyja hatni a vegyszert.

Ha még küzd a lerakódott vízkővel, kutasson fel egy kis ecetet, szódabikarbónát vagy éppen bóraxot. Ezen készítmények közkedveltek voltak a régi háztartásokban, jelenleg is virágkorukat élik. Segítségükkel nem csak környezettudatosabb lehet az ember, de a boltokban kapható termékek töredékébe kerülnek, míg hatásukban nem különböznek kimondottan. A szódabikarbóna és az ecet a két leghasznosabb háztartási kellék, ha takarításról van szó. Sok mindenre lehet használni ezeket, így képesek a vízkő eltávolítására is. A hatékonyság elérése érdekében először adjon egy bögre ecetet a WC csészébe, majd azt kefe segítségével alaposan kenje szét. Ezt követően jöhet egy bögre szódabikarbóna, aztán ismét egy bögre ecet. Hagyja a keveréket nagyjából 10 percig állni, ha szükséges ismét használja a WC kefét. Az időtartam letelte után ne felejtse el lehúzni a berendezést. A szódabikarbóna lecserélhető negyed bögre bóraxra is, ami az ecet összekeveredésével fejti ki a hatását.

 

Mi történik, ha nem takarít rendesen? Baktériumok és fertőzések

Ha a WC-t kevésszer vagy pedig rosszul takarítják az nem csupán esztétikai és műszaki meghibásodáshoz, de higiéniai, illetve egészségügyi problémákhoz vezethet. A legtöbb esetben a komolyabb megbetegedésekhez látványosan piszkos helyiségekre van szükség, de léteznek olyan baktériumok, amik kimondottan a WC ülőkéken tanyáznak. A fertőzések elkerüléséhez nem kell mást tenni csupán, mint megtartani a megfelelő körülményeket, hiszen a higiénés alapszabályok betartása nélkül a baktériumok tovább életben maradnak a berendezésen. Az adott fertőzések elkapásához ráadásul sokszor olyan fizikai kontaktusra van szükség, amely során az érintett bőrfelület sérült. Ilyen esetben mindig WC-papírral vagy ragtapasszal kell izolálni a bőrfelületet. A legtöbb esetben gombás vagy pedig vírusos megbetegedésekről van szó, azonban arról nem szabad elfeledkezni, hogy a vírusok nem csupán a WC-ken, de a mindennapi tárgyakon, mint például a kilincseken, klaviatúrákon, asztalokon, konyhai felületeken és törülközőkön is megtalálhatóak. A gombák esetében megoszlanak a vélemények, hiszen ezek mellettünk élnek, ezért a szervezet védelmi mechanizmusa sajátosan kezeli az ilyen fertőzéseket, így a legtöbb esetben nem tünetekkel járó megbetegedésről, hanem egy tünetmentes állapotról lehet szó.

A WC tisztítás nem egy nehezen elvégezhető házimunka, de talán a higiénés szempontok miatt az egyik legfontosabb. Abban az esetben, ha betartja a takarítás során ajánlott módszereket és sorrendet, a berendezése nem csak sokkal tisztább és esztétikusabb lesz, de még időt, illetve energiát is megspórolhat. Mindezek mellett házi praktikákkal végre eltávolíthatja a makacs vízkövet, amihez tényleg nem kell más, mint egy bármelyik háztartásban megtalálható ecet és szódabikarbóna. Mindezek a tippek és trükkök lehetővé teszik, hogy a takarítás ne csak eredményes, de sokkal egyszerűbb is legyen.