Varázslatos hálószoba a tetőtérben?

A padlástér rendkívül értékes terület, és ideális, hogy ott plusz szobát alakítsunk ki a házban. A tetőtérben kialakításra kerülő hálószobáknak különleges varázsa van, otthonos, kuckós, kellemes hangulatot varázsolhatunk ezekbe a meghitt helyiségekbe. Egy hálószoba a tetőtérben teljesen elszigetel a külvilágtól, privát szférát hoz létre, amelyben nyugodtan, zavartalanul pihenhettek pároddal, nem beszélve a jó kilátásról. Ezeknek a helyiségeknek a berendezése ugyanakkor a ferde mennyezet miatt igazi kihívás is lehet.

Varázslatos hálószoba a tetőtérben?

Varázslatos hálószoba a tetőtérben?

Lássuk, hogy milyen módszerekkel használhatjuk ki maximálisan a rendelkezésünkre álló teret és hozhatunk létre egy csendes és meghitt szigetet, amit a tetőtéri hálószobánk nyújthat.

 

TERMÉSZETES FÉNY

Töltsük meg minél több természetes fénnyel a szobát, és használjunk minél több tetőtéri ablakot. Ez már önmagában is garantálja a tágasság érzetét. Igen, a tetőtéri ablakok csodálatos fényárt biztosítanak, de nyáron a tetőtér hőmérséklete emiatt nagyon magas lehet. Ezekre már profi megoldások vannak, ez nem akadály.
Legfontosabb a tető és a padló szigetelés, ennek hiánya elviselhetetlen helyzetet hozhat nyáron és reszketünk tőle télen. Elsődleges fontosságú nyáron a megfelelő árnyékolás és szellőztetés is. Fordulj szakemberhez! Tetőtér szigetelésért és árnyékolási tippekért keresd a KontaktBau-t!

 

TÉRKIHASZNÁLÁS ÉS BÚTOROK

A tető alakja meghatározó a bútorok elhelyezésében. A tető alatti kis zugokat, réseket tároló rendszerek elhelyezésére lehet használni. Az ágy alá helyezhető dobozokban, vagy beépített bútorokban például tárolhatjuk a ritkán használatos dolgainkat. Törekedjünk arra, hogy egy függőleges falfelület vagy egy térben álló bútordarab kerüljön a helyiség fókuszpontjába, így a figyelem a ferde síkokról ezekre a darabokra irányul. Kerüljük a nagy komódokat, gardróbokat, tömör bútorok, kiegészítők használatát, válasszunk inkább kisebb, légies darabokat, polcos elemeket. Hálószoba esetében pl. praktikus megoldás, ha az ágy fejvégét oda helyezzük, ahol a tető dőlésszöge vanhiszen az ágyon ülő embernek elég az 1,20 m magasság.
 

TÉRNAGYOBBÍTÁS

Tágasabbnak tűnik a tér, ha minél több helyiséget egybenyitunk, és csak a legszükségesebb funkciókat (pl. fürdőszoba, hálószoba) választjuk el fallal a lakás fő légterétől. Tükrökkel is nagyobbíthatjuk a teret.

 

GERENDÁK

Nincs tetőtér, ahol ne találkoznánk gerendákkal, melyek “belelógnak” a térbe. Már az alaprajznál érdemes úgy tervezni, hogy ezek a helyiségeket elválasztó falakba kerüljenek, ha ez nem megoldható, akkor nyitott vagy zárt szekrények illeszthetők hozzájuk attól függően, hogy mennyire szeretnénk tagolni a teret. Akár igazi, akár álgerenda, tökéletes megoldást jelenthet a gerendák lazúrfestékkel történő kezelése, ami ellensúlyozza a falak fehérsége jelentette sterilitást.

 

SZÍNEK

A sok fehér színtől a tetőterek tágasabbnak és levegősebbnek tűnnek, a világos padló pedig tovább erősíti ezt az érzetet. Ha a mennyezetet, falakat egyszínűre festjük és az ablakok, valamint a bútorok fehérek, az összhatás friss és légies.  Ha a bézst, vagy a fehéret unalmasnak találjuk, válasszuk a most divatos szürkét, vagy egy pasztell színt. Hálószobában ideális megoldás, a nyugalom és a kényelem megtestesítése a rózsaszín, olíva vagy bézs színű belső tér. Nem lesz unalmas a lakás, és a tértágító hatás sem veszik el, ha a halvány színeket egy-egy élénkebb töri meg.

 Varázslatos hálószoba a tetőtérben?

 

TEXTÍLIÁK

A sok halvány, világos szín nem kelt unalmas vagy steril hatást, ha természetes hatású anyagokkal és finom, nem túl erőszakos kontrasztokkal társítod őket. A sokféle, változatos és puha párnákkal, textilekkel igazi kuckós hatás érhető el. Mert párnából sosem elég!

 

ÁRNYÉKOLÁS

A tetőtérben a megfelelő hő és vízszigetelés mellett árnyékolásra is szükség van. A nyári hónapokban a padlásszoba megfelelő árnyékolás nélkül, a tűző napon tipikus szaunaként képes viselkedni.

 

A tetőtéri hálószobád berendezése mellett ne felejtkezz meg a hőszigetelésről sem, hogy télen és nyáron is pihentető alvásban legyen részed és nyugodtan élvezhesd a tetőtér nyújtotta előnyöket. KontaktBau – a fújható szigetelés szakértő.