Karácsonyi fényfüzér opciók: ünnepi világítás kialakítása!

karácsonyi fényfüzér biztosan minden háztartásban megtalálható, hiszen a karácsony elengedhetetlen kelléke. Számos típusával találkozhat akár a boltokban, akár weboldalunkon is. Különböző színekben pompázik, van belőle színváltós is, de választhat kültéri és beltéri opciót is. Ezenkívül eltérőek a méretek is annak megfelelően, hogy mekkora fára, párkányra, ereszre vagy teraszra szeretné felhelyezni.

 

A megfelelő darabot nem egyszerű megtalálni, hiszen számos kritériumnak kell megfelelnie. A következő bekezdésekben ehhez szeretnénk segítséget nyújtani, bemutatjuk az egyes típusokat a különböző csoportosítások szerint, valamint segítünk, hogy milyen helyre melyik típus a legmegfelelőbb.

Karácsonyi fényfüzér opciók: ünnepi világítás kialakítása!

Karácsonyi fényfüzér opciók: ünnepi világítás kialakítása!

A KARÁCSONYI FÉNYFÜZÉR SZÍNEI

A legtöbben csak szín alapján választanak, hiszen ez az a tulajdonsága, mely szemmel jól látható és végülis a végeredményt adja. Így tehát első sorban ebben szeretnénk segíteni.

Sokan elfelejtik, hogy a fényeknek és a díszeknek együtt kell érvényesülniük, így nem a megfelelő füzért választják. Valóban nagyon szép egy piros led, azonban, ha a lakás többi részén rózsaszín vagy kék díszek lettek elhelyezve, akkor nem lesz szép az összkép, elveszik benne a kiválasztott fény.

A másik baki, amit ilyenkor el szoktak követni a tapasztalataink szerint, hogy nem nézik meg pontosan, hogy mit is vásároltak. Tipikusan a sárga és a hideg fehér led között választanak tévesen a vásárlók. Első ránézésre valóban nincs sok különbség köztük, hiszen a szobában sem mindig veszi észre az ember, hogy fehér vagy sárga a világítás, dekorációs szempontból azonban fontos. A fehér esetében mindig külön kiemelésre kerül a dobozon a szín, a sárgán azonban nem biztos, mert ebben az esetben ez számít az alapszínnek.

Ugyanez a helyzet lehet a rózsaszín és a piros darabokkal: kép alapján könnyen összetéveszthetőek, mindig olvassa el, hogy valóban azt vette-e le a polcról, amit szeretett volna.

 Karácsonyi fényfüzér opciók: ünnepi világítás kialakítása!

 

KARÁCSONYI FÉNYEK KÜLÖNBÖZŐ MÉRETBEN

Ebben az esetben is igencsak összetett a választás, a számos lehetőség között könnyen belegabalyodik az ember a füzérbe.

Tipikusan családoknál fordul elő, hogy az addig gyermektelen anya és apa karácsonyfája csak egy jelképes, kisebb darab volt, melyre elég volt akár egy vagy maximum kettő méteres darab.

 

Ez a gyermekek megérkezésével megváltozik, hiszen minden szülő szeretné, ha a gyermekének igazi nagy karácsonya lenne, tehát növekszik a fa mérete is. Ilyenkor felmerül a kérdés, hogy amellett, hogy extra díszeket vásárolnak, mi legyen a fényekkel. Az addigi fényfüzér kevésnek bizonyul, de jól működik és szép is. Ilyen esetekre azt javasoljuk, hogy ne vásároljanak még egy nagyobb darabot, hiszen úgy akár sok is lehet a felhelyezett dekor, sőt a kicsi ugyanúgy egy doboz alján végezheti. Vásároljon helyette inkább még egy kisebb darabot, így akár kombinálhat is két színt, de biztosan nem fog elesni a hosszú zsinórokban és a doboz mélyére sem kerül semmi.

 

A méretprobléma jellemzően a kültéri karácsonyi dekoráció esetében szokott felmerülni. Ilyenkor a legtöbben nem foglalkoznak a dologgal, hagyják, hogy a fényfüzér túllógjon vagy éppen ne érje körbe a teraszt, esetleg az ereszt. Ez sajnos nagyon igénytelen hatást kelthet, nem érik el vele a kívánt célt. Érdemes egy picit több időt szánni a pontos méretek meghatározására vagy a keresgélésre a végeredmény érdekében. Webáruházunkban például  3 métertől egészen 13 méterig talál füzéreket a különböző mintáktól és formáktól függően.

 

A VILÁGÍTÁS FAJTÁI

Akárcsak a beltéri hétköznap világítás esetében, a karácsonyi fényfüzéreknél is lehet választani LED-es és hagyományos égős darabokat. Az előbbi típus egyre inkább elterjedtebb és szép lassan lecserélődnek minden háztartásban erre a fajtára az égősorok, hiszen sokkal energiatakarékosabb és a fénye is szebb.

Mit lehet tudni a LED füzérekről?

 • A LED-ek száma 10-től egészen 1000-ig terjedhet egy-egy darab esetében.
 • Minden színben kapható, akárcsak hagyományos égő elődje.
 • Kétféle kábellel kapható:
  • Hagyományos vastag kábel sötétzöld színben fenyőfára vagy átlátszó az otthon többi részére.
  • Vékony drótkábel, mely könnyen alakítható és a LED-ek közvetlenül a drótra vannak forrasztva.
 • Áramforrását tekint is két csoportra oszthatóak:
  • Aljzatba helyezhető, folyamatos áramforrást igénylő darabok: ezek jellemzően a nagyobb, több égős daraboknál szoktak lenni.
  • Ceruza- vagy gombelemes változatok, melyek a kisebb, rövidebb égősorokra jellemzőek.
 • Rendelkeznek időzítő funkcióval és van belőlük kültéri megoldás is, akárcsak elődeik.

 

MIBEN KÜLÖNBÖZIK A KÜLTÉRI ÉS A BELTÉRI ÉGŐSOR?

Funkciójukat tekintve természetesen mindkettő ugyanazt tudja: csodálatos kiegészítője vagy központi eleme a karácsonyi dekorációnak. Azt azonban nagyon fontos tudni, hogy teljesen már körülményekre lettek tervezve. A beltéri változat úgy lett kialakítva, hogy a lehető legkevésbé legyen tűzveszélyes egy fenyőfára helyezve. A kültéri kialakítás azonban nedves és hideg körülményekhez lett igazítva.

 

Ha mindenképpen csak egy féle fényforrást szeretne vásárolni, akkor legyen az a kültéri, hiszen ez használható beltéren (rövid ideig, hiszen általában gyorsabban melegednek, mint a beltériek), de a házon belülre tervezett darabokat életveszélyes lehet kültéren használni. Ilyen esetekre egyébként már egyre inkább elterjedtek az olyan típusú égősorok, melyek kifejezetten mindkettő környezetre tesztelve lettek, érdemes ilyet választani.

 Karácsonyi fényfüzér opciók: ünnepi világítás kialakítása!

 

ELTÉRŐ ÁRAZÁS A KARÁCSONYI FÉNYFÜZÉREK ESETÉBEN IS

Ha végignéz a piacon láthatja, hogy nagyon sokféle fényfüzért lehet kapni és igazán széles skálán mozog az árazás is. Rendkívül sok összetevős a képlet, de a vége ugyanaz, mint bármely más termék esetében: olcsó húsnak híg a leve.

 

Mik befolyásolják egy égősor árát?

 • A mérete: rövidebb vagy hosszabb
 • Az égők száma és sűrűsége
 • A funkciója: kültéri vagy beltéri használatra készült
 • Az égő típusa: LED-es vagy hagyományos
 • A kábel minősége: mennyire jól szigetelt a kábel
 • Vastagabb vagy vékonyabb, könnyebben formázható kábele van

 

Ezek mind-mind befolyásoló tényezők, ezért igencsak eltérőek az árak. Figyeljen rá, hogy semmiképpen se válasszon nagyon olcsó terméket, hiszen az nagy valószínűséggel nem elég biztonságos. A dobozon legyen feltüntetve a bevizsgálást igazoló szervezet vagy az ISO minőségbiztosítási szám, amelynek a bevizsgálás alapján megfelel a kiválasztott darab. Kifejezetten tűzveszélyes, életveszélyes lehet, ha egy nem engedélyezett, olcsó darabot visz haza otthonába. A LED fényfüzérrel pedig nem érdemes spórolni, hiszen hosszú távon sokkal energiatakarékosabb, mint a hagyományos égős változat, nagyon minimális az áramfogyasztása. Ezzel rövid időn belül megtérül az ára.

 

Bármilyen célra is szeretné használni a karácsonyi fényfüzért, legyen körültekintő és ne sajnálja az időt a tökéletes darab kiválasztására. Az elkapkodott döntéseknek később meglesznek a hátulütői, amennyiben viszont odafigyel, a látvány és a biztonság mindenképpen kárpótolni fogja az elveszett időért.