Mi az a bidé?

Sokunktól távol állnak a fürdőszoba nem szokványos kellékei. Idegenkedünk tőlük, és arra gondolunk, biztosan csak valamilyen speciális esetben lehet rájuk szükségünk. Esetleg néhányan divatból csináltatnak ilyen eszközöket, hiszen már annyi mindent kitalálnak mostanában, hóbortok jönnek-mennek, a higiéniai szokásaink pedig rendben vannak, úgy, ahogy vannak. Pedig néha érdemes utána járnunk egy-egy ilyen kérdésnek. Például annak, hogy pontosan mi az a bidé.

A bidé félreértelmezett és mellőzött szerepét az az ellentmondás is mutatja, ahogy a múltban tekintettünk rá. Érdekesség, hogy habár a 18. században találták fel ezt az eszközt, a 19. században terjedt el, a modern fürdőszobák kialakulásának kezdeti szakaszában, és a 20. század első feléig gyakran volt jelen a polgári otthonokban. Tehát a fürdőszoba születésekor ott volt a bidé, azonban valamiért kikopott belőle. Abban a korban, amikor felfigyeltek a higiénia fontosságára, a bidé is beépült a tisztálkodási kultúrába, ugyanolyan fontos aspektusa volt annak, mint a vezetékes víz vagy a fürdőkád.

Mi az a bidé?

 

Pontosan mi is az a bidé?

 

A bidé egy, külsőre a WC csészéhez hasonló tisztálkodási eszköz, mely vízfúvókákkal rendelkezik. Kezdeti népszerűsége után a 20. század második felére eljutottunk odáig, hogy prémium kiegészítőként gondolunk a bidére, pedig valójában fontos szerepet kellene játszania tisztálkodási szokásainkban. 

 

A bidé ugyanis fokozottan higiénikusabb, mint a WC papír, így aztán bizonyos betegségek megelőzésének is a leghatékonyabb eszköze lehet. Ugyanis azokban az országokban, ahol a bidé elterjedt, sokkal kevesebben kapnak el altesti higiéniával kapcsolatos betegségeket. Sok problémára lehet preventív megoldás ez az eszköz, hiszen egyszerűen és könnyen tudunk tisztálkodni a segítségével.

 

A bidé, a WC csészéhez képest lehet álló vagy függő kialakítású, ezzel összefüggésben, szintén a WC csészékhez hasonlóan, lehet hátsó vagy alsó kifolyású. A választást a vízvezetékek elhelyezkedése befolyásolhatja. Megjelenése és mérete pedig változatos, modern szögletes, vagy épp klasszikus fürdőszobába illő kivitelezésben is elérhető ez a fürdőszobai szaniter. A bidék anyaga általában porcelán. A WC csészéknél nem, a bidéknél azonban kiegészítő a csaptelep is, mely lehet egykaros vagy tekerős. Általában a mosdó, illetve a kád vagy zuhany csaptelep stílusával egyezőt szoktak választani, ahogy maga a bidé is jobb, ha illeszkedik a többi szaniter stílusához.

 

Léteznek különálló bidék, de WC csészével kombinált típusok is. Ezt a döntést a fürdőszoba mérete is befolyásolhatja. A lényeg, hogy helyhiánnyal küzdők számára is elérhető a bidé, mely manapság egyáltalán nem luxus eszköz.

A bidé használata

A bidét tisztálkodásra használjuk, kialakítása a WC csészéhez hasonló, és egy bidé csapteleppel is rendelkezik ez a nagymúltú eszköz. Míg korábban a polgári, bauhaus vagy századközepi modern stílusú társasházak fürdőszobáiba építéskor betervezték a bidét, addig napjainkban sokszor átalakítást kell végeznünk ahhoz, hogy helyet találjunk neki a fürdőszobánkban. Persze erre is léteznek egyszerű, könnyen kivitelezhető megoldások is, az új otthonok építése során pedig már egyre gyakrabban kapja meg méltó helyét a fürdőszoba tervrajzában a higiénia eme fontos kelléke.

A bidé használata megoldható hideg és hideg-meleg vízbekötéssel is. Az előbbi az elektromos vízmelegítős típus, míg az utóbbi az egyszerűbb, hagyományos kialakítású bidé. Az elektromos bidé tulajdonképpen luxuskategóriának számít, mivel a legtöbb esetben nem csak a víz felmelegítésére alkalmas pótmegoldásról beszélünk, hanem prémium kiegészítő funkciók jelenlétéről is, például szárításról, ülőkemelegítésről, sőt, fertőtlenítésről is.

 

A bidé használata egyszerű és higiénikus, praktikus módon oldhatjuk meg általa a tisztálkodást a kényesebb területeken is. Könnyen beleillik bármelyik fürdőszobába ez a diszkrét eszköz. Helyhiány esetében pedig megoldás lehet a bidével kombinált WC csésze is, de akár bidézuhanyt is választhatunk. A bidézuhany egy faliszelep, melyhez nem tartozik porcelán szaniter, ebben az esetben elég a WC kagyló közelében elhelyezni ezt a csaptelep nélküli szelepet. Így aztán semennyi plusz helyet nem kell feláldoznunk ahhoz, hogy rendelkezésünkre álljon ez az egyszerű, és mégis nagyon hasznos megoldás.

  

Egy jól megválasztott bidé a fürdőszoba egyik legpraktikusabb darabja lehet. Könnyű megtalálni a fürdőszobánkhoz illőt, hiszen változatos kialakításban stílusban létezik számtalan testre szabható megoldás.

 

A bidé használata

 

Bidé bekötése

Egy egyszerű, hideg-melegvizes kimenethez csatlakoztatható bidé bekötése során néhány dologra oda kell ugyan figyelni, de a legtöbb esetben nem beszélünk túlságosan bonyolult feladatról. Ennek ellenére az a legbiztonságosabb, ha vízszerelő szakemberre bízzuk a kérdést.

 

A bidé bekötésének első lépése a hideg-melegvizes kiállás kiépítése, melynek során érdemes sarokszelepeket használnunk. Megjelenés szempontjából fontos minél jobban takarni a kiállásokat, tehát a bidé bekötő csonkjai és a sarokszelepek között kevés távolságot hagyjunk, hogy a bidé porcelán teste takarja el a vízvezetéket, csatlakozásokat. Persze ez csak esztétikai kérdés, de a bidé igényes beépítése épp olyan sokat számít fürdőszobánk, mosdónk megjelenésében, mint annak stílusa, formája. A többi fürdőszobai szaniter bekötéséhez hasonlóan a bidé esetében is érdemes flexibilis csövet, esetleg krómozott rézcsövet alkalmaznunk.  Létezik melegvizes bekötésű bidé, és vannak kizárólag hidegvizes csatlakozást igénylő bidék, melyek esetében egy külön tartály áll rendelkezésre, ahol az elektromos bidé felfűti a vizet.

 

A bidé felszerelése hasonlóan történik, mint egy WC csésze elhelyezése. A bidé esetében is ügyelnünk kell a porcelánfelület tisztaságára, pormentességére, főleg a rögzíteni kívánt felületek mentén. Csavarral függesztjük fel a falra a bidé csészéjét, mely során szorosan kell meghúznunk a rögzítőcsavart, azonban, ha túlerőltetjük, könnyen megrepedhet a porcelán szaniter. A bidé csaptelepe, esetleg kézizuhanya egyszerűen csatlakoztatható a kimenethez, miután átfűztük a porcelán eszközön.

 

A bidé felszerelés után ellenőrizzük le a működését, különös tekintettel a vízbevezető, illetve elvezető szelepekre.

 

Bidé méretek

A bidé kiválasztása, beépítése során elengedhetetlen kérdés a bidé mérete. Szerencsére, akinek nincs lehetősége külön bidé beépítésére, annak is megvalósítható az eszköz használata, de most a klasszikus, csészével vagy porcelántesttel rendelkező típusra fókuszálunk.

A hagyományos bidé pont annyi helyet foglal el a fürdőszoba alapterületéből, mint egy WC csésze. Éppen ezért elhelyezése egyértelműen jóval kisebb kihívás, mint egy kád vagy zuhanykabin beszerelése. Persze ez nem jelenti azt, hogy ne lennének olyan esetek, amikor a bidé beszerelése nehézségek elé állítaná a fürdőszoba tervezőjét. Hiszen a bidé elhelyezkedése szempontjából figyelembe kell venni a WC csésze közelségét, illetve a megfelelő vízkiállásokat is.

 

A bidék mérete változó lehet, de nem mondhatjuk, hogy széles skálán mozogna a rendelkezésre álló választék. Egy átlagos bidé mérete 530x360 mm. Plusz-mínusz 5 cm, hiszen a legtöbb gyártó kínálatában 510x356 mm-es, 530x350 mm-es, illetve 550x360 mm-es darabok találhatóak, de létezik 490x360 mm-es, 550x 340 mm-es darab is. Ezen a skálán találhatjuk tehát meg a számunkra alkalmas kialakítást, 490-550x340-360 cm között.

Ezért éppen nem is a pontos méretre, mint a kialakításra érdemes fókuszálnunk, amikor a számunkra megfelelő bidét keressük. Függő vagy álló kialakítás, szögletes vagy íves formatervezés, ezeknek is szerepük van abban, hogy az egyébként nagyjából ugyanakkora helyet foglaló bidék mennyire teszik látványban zsúfolttá a fürdőszobát.

 

A bidé észrevétlenül javítja életminőségünket, hiszen ez a megelőző tisztálkodási eszköz nem feltűnően komfortos, vagy látványos, azonban rendszeres használatával komolyabb betegségeket és több kisebb kellemetlenséget is kiküszöbölhetünk. A fürdőszobánk pedig stílusosabb lesz tőle.

Blog

Ajánlott termékek