Fürdőszoba berendezés tippek

Hogyan néz ki a tökéletes fürdőszoba? Melyek a legfontosabb kérdések egy új fürdőszoba kialakításakor? Előfordul, hogy hiába a képes inspirálódás, szükségessé válnak a fürdőszoba berendezés tippek, kreatív ötletek. Ezért összeszedtük néhány kérdést, melyek segítenek elindulni az úton, amely az álomfürdőszobához vezet. Ahol a reggeli készülődés épp oly komfortos lesz, mint amennyire lazító az esti, forró zuhany, mely során elengedjük a nap problémáit.

Hiszen a fürdőszoba berendezése rengeteg kérdést vet fel számunkra. A stílus megválasztása, a lehető leghatékonyabb elrendezés megtalálása, a fürdőszoba bútor elhelyezése, mérete, formavilága. A színek, hiszen mindenkinek az a célja, hogy harmonikus fürdőszobát rendezzen be magának, amelynek dekoratív megjelenése mellett azért fontos jellemzője, hogy kicsit kitűnik a tömegből. Ehhez nem kell harsány színekkel operálni, vagy épp vagyonokat költeni, extrém kiegészítőket vagy bútorokat, szanitereket választani. Egyszerűen szabjuk testre a fürdőszobát, igényeinkhez és személyiségünkhöz igazodva teremtsük meg a számunkra tökéleteset. És ki fog tűnni a tömegből, garantáltan.

Fürdőszoba berendezés tippek

 

A fürdőszoba bútor

A fürdőszoba berendezés nagy része a bútorokon múlik. A fürdőszoba stílusát azonban már a burkolat kiválasztásával meghatároztuk, legalábbis erőteljesen szűkítettük a mozgásterünket. Persze eklektikus hatású fürdőszobát is berendezhetünk. Azonban mindenképpen vegyük figyelembe a csempék által kialakított kereteket. Választhatunk provence-i stílusú vagy épp vintage, esetleg vidéki stílushoz illeszkedő, kopottas fa hatású fürdőszoba bútort. Például a metrócsempéhez, vagy a patchworkhoz kiválóan illenek ezek a bútorok, és még egy loft hatású fürdőben is helyet kaphatnak.

Persze modern fürdőszoba bútor mellett is dönthetünk. Ebben az esetben lebegő, zárt szekrényeket és kevés színt választunk. A mosdókagyló lehet süllyesztett, vagy pultra helyezhető is.

 

Nagy divat a több, mint 100 éves art deco stílus feltámadása, modern formákkal ötvözve. Így aztán a klasszikus art deco fürdőszobabútorait is választhatjuk, vagy épp néhány modern stílusú fürdőszobaszekrény mellé választhatjuk az art deco kiegészítőit: kerek tükröt, sok arany vagy bronz kiegészítővel. Metrócsempével, vagy márvány hatású csempével kombinálva. Pompás lesz. De itt még nem ér véget a fürdőszoba tippek sora. Hiszen nem csak luxust sugalló stílust választhatunk fürdőnkbe.

 

A skandináv stílus az egyszerű tereket, sok fát és a nyitott tárolást szereti. Ha ilyen otthonra vágyunk, akkor tökéletes megoldást nyújtanak az egyszerű és természetes fa polcok, a visszafogott mosdószekrény, és a színes kiegészítők.

A loft stílus fürdőszoba bútorai lehetnek elegáns magasfényű modernek, melyek az indusztriális stílus által megkívánt nyers, csövekkel teli térben helyezkednek el, vagy épp újra gondolt, kreatív bútorok is. Ennél s stílusnál nagyon sok múlik a kiegészítőkön.

Habár most a mediterrán stílus nem épp a trendek koronázatlan királya, azért ne hagyjuk őt teljesen veszni. Néhány kovácsoltvas fürdőszobai tároló eleganciát és dekoratív hangulatot kelt fürdőszobánkba, ahol kiegészíthetjük a tenger-tematika dísztárgyaival, elhozva otthonunkba a tengerparti nyaralás emlékeinek élményét.

 

A fürdőkád kiválasztása

A tökéletes fürdőkád megtalálása nehéz ügy lehet. El kell döntenünk a fürdőkád formáját, anyagát és méretét, méghozzá úgy, hogy az tökéletesen illeszkedjen otthonunkba, fürdőszobánkba.

 

A fürdőkád például lehet egyenes. Az egyenes kádakat kifejezetten a fal mellé tervezték, hiszen, ha egy egész sarkot szeretnénk kihasználni, méghozzá úgy, hogy minél kevesebb helyet foglaljon el a fal melletti felületből, akkor a sarokkádat választjuk. Persze az egyenes kád lehet térben álló is. Ez a megoldás a nagy fürdőszobák kiváltsága lehet. Az igazán merészek akár a hálószobában is elhelyezhetnek egy térben álló egyenes kádat, a legújabb fürdőszoba trendek jegyében. Persze a fürdőszoba kifejezés ebben az esetben még problémás is lehet, de hát ez a szobaszerű fürdőszobák átka. Ide is tartoznak, és oda is. Ennek a divathullámnak, és a fürdőszoba ellazító, wellness funkciójának köszönhetően költözött át néhány fürdőszobai eszköz, mint például a kád, a hálószobába. Mint egy provence-i vendégházban.

 

A fürdőkád lehet tehát egyenes, akár térben álló, akár beépített kád, akár előlappal beépített típust is választhatunk, amely kifejezetten praktikus. Formája lehet szögletes és piskóta forma. Az ívesebb kialakítás a klasszikus stílushoz illeszkedik.

Az egyenes kádak esetében 120-200 cm közötti hosszúság és 70-125 cm közötti szélesség mentén választható ki, így aztán érdemes elgondolkodnunk, hogy hogyan szeretnénk kihasználni a fürdőszobánk által kínált teret. Vannak helyzetek, amikor egy nagyobb, vagy épp, amikor egy kisebb fal mentén elhelyezkedő egyenes kád a tökéletes megoldás.

Az aszimmetrikus kád rövidebb oldala legalább 90 cm széles szokott lenni. A hosszabb oldal pedig általában 140 cm-nél kezdődik. Előnye, hogy kreatívan variálhatjuk a méreteket, a sarok mentén lévő falfelületekből lecsípve egy kis helyet úgy, hogy mégsem foglalunk el egy teljes falat, ahogy az egyenes kád választásakor tennénk. Persze egy nagy fürdőszobában talán épp a sarokban elfoglalt mérete miatt választják, hiszen egy gigantikus méretű sarokkád rengeteg teret ad a lubickolásra.

  

Milyen a tökéletes zuhanykabin?

Ha már fürdőszoba berendezés ötleteknél tartunk, hát ne feledkezzünk meg a zuhanykabinról sem.

A zuhanykabin lehet épített, de készen kapható, komplett zuhanyzót is vásárolhatunk. Az épített zuhanykabin esetében, akinek van rá lehetősége, elgondolkodhat a besétálós, walk in zuhanykabin kialakításán. Ennek az az előnye, hogy amellett, hogy sokkal légiesebb látvány, még praktikus is, hiszen a walk in zuhanykabin lényege, hogy nincsen zuhanytálcája. Persze épített zuhanykabinnál is építhetünk saját peremet. Minden hasonló esetben nagyon kell figyelni a víz elvezetésére.

 

A zuhanykabinok esetében is sok méret és forma közül választhatunk. Ez is egy kiváló lehetőség a tér alakítására. Létezik szögletes és íves kialakítású, sarokba helyezhető és fal mentén kialakítható változat is. Választhatunk szimmetrikus és aszimmetrikus verziót. A szimmetrikus zuhanykabin alapja egy négyzet, míg az aszimmetrikusnál az egyik oldal mérete nagyobb. Az arányok már rajtunk múlnak.

 

Milyen a tökéletes zuhanykabin?

 

Fürdőszobai tükör: méretek, formák

Nem is gondoltuk volna, amíg nem szembesülünk vele, hogy olykor bizony a megfelelő fürdőszoba tükör kiválasztása is nagy dilemma lehet.

Fontos tudni a fürdőszoba tükörről, hogy nagyszerű lehetőség a tér alakítására. Ezért egy kis fürdőszobába érdemes minél nagyobb fürdőszoba tükröt választani.

 

De milyen legyen a tükör kerete, formája, kialakítása? Például egy klasszikus vagy antik stílusú fürdőszobába mindenképpen keretes tükröt válasszunk, például faragott fa kerettel.  Esetleg világos gipsz kerettel sem lövünk nagyon mellé. A lényeg, hogy a tükör kerete díszítőfunkció, dekorációs elem, mellyel élni lehet. Akár egy eklektikus fürdőszobában is jól mutathat. Egy sötét fából, dióból vagy mahagónifából készült keret azonban megint más karaktert ad a fürdőszobának. Rusztikus, mediterrán vagy épp country hatást.

 

A fürdőszoba tükör lehet egy egyszerű, szögletes szekrény is, így több helyet használunk ki. A szögletes tükör egyébként, akár keret nélkül, modern megvilágítással nagyon szépen illik egy minimal vagy modern stílusú fürdőszobába.

  

Az észrevétlen komforteszköz: törölközőszárító radiátor

A törölközőszárító radiátor szinte észrevétlenül, diszkréten olvad be a térbe, mégis, miután kipróbáltuk, már nélkülözhetetlen. Ugyanis kényelmesen és esztétikusan oldja meg a nedves törölközők vissza-visszatérő problémáját.

Három típusú törölközőszárító radiátor létezik: melegvizes rendszerre kialakítottak, ezek központi fűtési rendszereknél használhatóak. Léteznek elektromos patronnal működő radiátorok, a harmadik típus pedig a kettő kombinációja.

 

Ezeknek a hasznos kis eszközöknek, melyek télen kiegészítő fűtésként is funkcionálhatnak a fürdőszobában, a megjelenésük is változatos. Létezik egyszerű, egyenes, létraformájú darab, de léteznek már ívesebb kialakításúak, vagy épp sarokba illeszthetőek is.