Szappan, a habzó történelem

Bár egy korábbi cikkünkben már szót ejtettünk a tisztálkodószerekről, a szappan mégis megér egy külön fejezetet. Napjainkban egyre többen igyekeznek természetes kozmetikumokat használni, így újra hódítanak a házi készítésű szappanok, a gyógynövényekkel, illóolajokkal kevert csodák. De honnan indult a szappanfőzés kultúrája? Itt a válasz!

Írásos leletek is bizonyítják, hogy már 4500 évvel ezelőtt a sumérok felfedezték: a növényi hamunak lúgosító hatása van. A vízzel és olajokkal kevert hamut eleinte sebek gyógyítására, később ruhák tisztítására használták.

A II. századtól a még folyékony állagú szappan már testápoló szerként is funkciónált, bár a gallok és germánok leginkább a hajuk szőkítésére és rögzítésére használták. Itáliába – a ma egyik legismertebb szappankészítő honba – is a fenti népek révén jutott el.

 

A kézzel fogható tisztaság

Világszerte más és más időben indult fejlődésnek a szappan-kultúra. Kr.u. 700 körül az arabok készítették el az első szilárd szappanokat, melyek olívaolaj alapúak voltak. Ezek a készítmények eljutottak Európába is, így az olaszországi, spanyol és a francia szappankészítők is ezt fejlesztették tovább. Alapanyagként Európában állati zsírt, lúgot és vizet használtak, de később, ahogy igény mutatkozott a különlegesebb tisztálkodószerekre, növényi kivonatokat és aprított gyógynövényeket kevertek a szappanhoz. Az így elkészített illatos szappant rendkívül magas áron kínálták, a pipereszappan luxuscikknek számított.

    

Kell a púder

A sötét középkorban aztán hanyatlásnak indult a szappan-üzlet. Mivel a rengeteg járvány és betegség terjedéséért a vizet tartották felelősnek az emberek, ezért nem tisztálkodtak rendszeresen. A gazdagabbak illatos olajokkal törölték át a testüket, a szegényebbek még azzal sem. A szappant kizárólag borotválkozáshoz használták. A járványok levonultával még nem, csak a XVIII. században lendült fel ismét a szappankészítés.

    

Illatok és színek

A tömeges gyártás akkor indult meg, amikor modern divattá vált a tisztálkodás. Azóta pedig a nagy szappanfőző dinasztiák mellett megjelentek a kisebb manufaktúrák, divattá vált a természetes anyagokkal való tisztálkodás. A természetes szappan növényi olajokból készül, melyek hasonlítanak az emberi bőr faggyújához. Ezek tartalmazzák a bőr számára szükséges vitaminokat, ásványi anyagokat, telített és telítetlen illetve esszenciális zsírsavakat és nemcsak illatosak, hanem látványra is csodásak.