Zuhanytálca kisokos

Fürdőszobánk átalakításának kérdése során mindig több probléma merül fel. A tervezés első fázisában mindenben bizonytalanok vagyunk. Kád legyen, vagy zuhanyzó? Égkék csempe, vagy visszafogottan elegáns, márványhatású bézs? És mi a helyzet a most olyan divatos melegburkolattal? Inkább fahatású csempe legyen, hiszen ahol víz van, ott víz van, a trendek sem változtatnak ezen?

Miután az alapvető kérdéseket ledaráltuk, a soron következő probléma a zuhanykabin, ügye szokott lenni. Épített vagy készen vásárolt zuhanytálcánk legyen?

Általában ez a kérdés merül fel először, amikor elkezdjük tervezni a zuhanyfülkénket. A döntés azonban egyénre szabható. Milyen a fürdőszobánk elrendezése? A stílusa? Milyenek a szokásaink? Mennyi energiát szánunk a zuhanykabin kialakítására?

 

Azt tudnunk kell, hogy a készen vásárolt kabinok esetében nincs szükség arra, hogy a padka magasságán, a lejtés szögén, vagy épp speciális méreten gondolkozzunk. A készen kapott kabinok, illetve zuhanytálcák esetében mindezt a gyártó már megtervezte helyettünk. Akinek ez előnyt jelent, mindenképpen készen vásárolható tálcát vegyen, aki viszont nem örül annak, hogy helyette döntöttek...nos, ő döntsön maga, és tervezze meg egyedileg kiépített zuhanyfülkéjét!

 

A zuhanytálcák beépítésével kapcsolatban felmerülő kérdésekre ebben a gyűjteményben könnyedén megtaláljuk a választ. Itt a készen vett, illetve az egyedileg tervezett zuhanykabinok tulajdonosai is hasznos olvasnivalót találnak. Először a zuhanytálca megjelenésének, stílusának kérdését járjuk körbe, hogy segítsünk a választásnál. Anyag, forma, méret, minden, ami szóba jöhet. Majd a gyakorlati teendők következnek, lépésről-lépésre körbejárjuk a zuhanytálca beépítése során felmerülő kérdéseket.

 

Tartalomjegyzék:

  • Stílus, trendek
  • Anyaghasználat
  • Méretek
  • Alátámasztás
  • Lefolyó bekötése
  • Beállítás
  • Beépítés
  • Szigetelés
  • Szifon tisztítása

 Zuhanytálca kisokos

 

 

A zuhanytálca stílusa - zuhanytálca trendek

A zuhanytálca kiválasztása során a méret és a kialakítás, tálca magasság, forma mellett a stílus is mérvadó. Hiszen a fürdőszoba stílusához kell igazítani a zuhanyzó kialakítását, és így magát a zuhanytálcát.

 

Ha otthonunk stílusa a hagyományos vonalakat igényli, például klasszikus vagy vintage stílusú lakásról van szó, otthonos, kerekded bútorokkal, esetleg antik hatású faragott elemekkel. Ha pedig fürdőszobánk félköríves mosdókagylóval van felszerelve, akkor formában ehhez igazodó zuhanytálcát kell választanunk. A zuhanytálca ugyanis nyilvánvalóan a zuhanykabin, zuhanyzó formáját is meghatározza. Például piskóta formájú kád vagy félköríves sarokkád mellé érdemes ezeket a vonalakat követő zuhanytálcát választani.

A félköríves zuhanytálca lehet szimmetrikus és aszimmetrikus kialakítású is. Ha egy kis modern látványt is szeretnénk elhelyezni az összhatásban, akkor a félköríves zuhanytálca legyen alacsony peremű, és válasszunk keskeny, nem túl karakteres és domináns keretet a zuhanyfalhoz, illetve ilyen kialakítású zuhanykabint vásároljunk.

 

A modern design hívei persze mindenképpen szögletes formát választanak majd. Lehet az mélytálcás, vagy minimális kerettel rendelkező, szimmetrikus vagy aszimmetrikus kialakítású. Ha csak a helykihasználás miatt választanánk félköríves zuhanytálcát, akkor megoldás lehet az ötszögletű megoldás, hiszen annyiban különbözik az íves zuhanytálcától, hogy ív helyett kicsit csapott, egyenes oldalakkal alakítják ki. Így aztán megmaradnak az egyenes, modern vonalak, de a helytakarékosság kérdését is megoldottuk, hiszen könnyebben férünk el mellette, mint egy hagyományosan kialakított négyszög mellett. Az arányokkal pedig mi játszhatunk.

 

Nagyon divatosak az alacsony peremű, vagy épp teljesen peremnélküli zuhanykabinok. Ezek a walk in zuhanykabinok, melyet magyarul besétálós kabinként szokás emlegetni. Ilyenkor a padló síkja a zuhanytálca, melynek pereme sincsen. Csak a zuhanyfal jelenléte jelzi a zuhanytálcát, pontosabban annak hiányát. Ez az igazán modern és stílusos kialakítás némi technikai kérdést vet fel, de erről majd később.

 

A zuhanytálca anyaga

A zuhanytálcák leggyakrabban akrilból készülnek. Ennek az az oka, hogy az akril könnyen formálható anyag, így stílus, formavilág szempontjából szinte korlátlan lehetőségeket biztosít. Az akril egy különleges műanyag, amelyet 200 fokra hevítve öntenek az előre kialakított formában és némi üvegszállal keverik, ezáltal lesz strapabíró, erős az anyag. Jellemző rá az ellenállóság, csak a szemcsés állagú tisztítószerekkel kell vigyáznunk, hogy ne karcolják össze.

A meleg víz hatására felmelegszik, és jól tartja a hőt, így fürdés után nem hűl le túl gyorsan, Ha akril zuhanytálca a választottunk, nem kell aggódnunk amiatt, hogy hideg zuhanytálcán állva vagyunk kénytelenek tusolni. Emiatt is igen komfortos anyagnak tekinthető.

 

Léteznek kerámia zuhanytálcák is. Ezek arról híresek, hogy kiválóan ellenállnak az erős tisztítószereknek. Hosszú élettartamúak, nem deformálódnak el. A kerámia, vagy porcelán zuhanytálca tehát időtálló. Hátránynak számít azonban az akrillal szemben a formai lehetőségek korlátozott száma.

 

De választhatunk öntött műmárvány zuhanytálcát is, mely szintén időtálló anyag, és sokkal több formázási lehetőség rejlik benne, mint a kerámia zuhanytálcákban. Az öntött műmárvány, vagy törtmárvány zuhanytálca esetében nem kell tartani repedésektől, karcolásoktól, emellett esztétikus megjelenést biztosít.

 

 

Zuhanytálca méretek

A zuhanyfülke kialakításakor a legelső és legfontosabb szempont a mérete. Sokszor ezen a döntésen függ az is, hogy végül kész tálcát, sőt, kész kabint vásárolunk, vagy építünk egyet.

 

A zuhanytálca lehet szimmetrikus, ezek is lehetnek ívesek vagy teljesen szögletes megjelenésűek. Az íves zuhanytálcával némi helyet takaríthatunk meg, azonban a szögleteseknek nagy előnye, hogy könnyebben blokkokra osztható általuk a helyiség, mintegy kisebb térelválasztó funkcióval is rendelkeznek, persze csak ha ennek megfelelően helyeztük el őket fürdőszobánkban.

A legkisebb szimmetrikus zuhanytálca 70x70 cm-es, a legnagyobb általában 120x120 cm-es, ez már egy igen tágas zuhanyzó, kád méretű kialakítás. Általában az ilyen méretű tálcákat már magasított peremmel is gyártják, így részben a kád funkcióját is átvehetik, például kisgyerekes családoknál praktikus lehet.

 

Az aszimmetrikus zuhanytálcáknál a 70x80 cm-es a legkisebb méret, 10-20 cm-es különbség a jellemző a két oldal között, persze sok gyártó még ennél is rugalmasabb. Hiszen például 100x200 cm-es aszimmetrikus zuhanytálca is vásárolható.

 

A zuhanytálcák megjelenése, általános jellemzői megkönnyíthetik a választást, hiszen sokszor vagyunk bizonytalanok már az alapvető döntések meghozatalában is. Azonban a technikai jellemzők, a beépítéssel kapcsolatban felmerülő kérdések sokszor ijesztőbben hatnak, mint a stílus, vagy anyag béli döntések. Pedig ezeket a jellemzőket is át kell gondolnunk, figyelembe kell vennünk, mikor fürdőszobánk, zuhanyzónk átalakítását vagy kialakítását tervezzük.

 Zuhanytálca kisokos

 

A zuhanytálca alátámasztása

Kezdjük is egy fontos tényezővel, a zuhanytálca alátámasztásának kérdésével.

A zuhanytálcák megfelelő alátámasztása alapvető fontosságú annak kialakításakor. Ennek van talán a legnagyobb szerepe, ha egy jó minőségű, időtálló zuhanyzót szeretnénk kialakítani. A fürdőkádak esetében is jelenlévő vita a zuhanytálca kialakításával kapcsolatban is létezik: hogyan támasszuk ki a zuhanytálcát? Néhány szakember megrögözötten ragaszkodik az aláépítéshez, és az igaz is, hogy a kitámasztásról gondoskodni kell, hiszen egy rosszul kialakított rendszer esetében a zuhanytálca egyszerűen megrepedhet, ha komolyabb nyomás, nagyobb súly éri.

 

Azonban a legtöbb szakember mégis azt vallja, hogy egy igazán jó minőségű, készen vásárolt zuhanytálcához egyedileg gyártott lábszerkezetet kapunk. Ez lehet speciális váz, ahogy a kádak esetében, de a tálca beszintezésére kiválóan alkalmas, jó minőségű lábak is megfelelnek erre a szerepre. Az alátámasztás mellett a falhoz rögzítést is szolgálják a zuhanytálcához kapott kiegészítők. A zuhanytálca beépítése során annak statikai stabilitásához megfelelően be kell állítanunk a hozzá kapott lábakat, a tálca oldalát pedig majd a falhoz kell rögzítenünk.

 

 

A zuhanytálca lefolyó bekötése

A zuhanytálca lefolyójához választható szifon méretét a zuhanytálcára ebből a célból kialakított lyuk határozza meg. Vagy éppen fordítva, ha meglévő szifonhoz, szerelvényekhez vásároljuk a zuhanytálcát. A lényeg a lyuk átmérője.

 

A legtöbb gyártó egyébként a zuhanytálcájához kínál zuhanyszifont is, de léteznek általános szifonok is. A Szifonok kaphatók króm színben, de fehér színben is. Egy átlagos szifon vízáteresztő képessége 30 l/ perc. Épített zuhanytálcánál, ha az süllyesztett, vagy peremnélküli kialakítás, általában ennél komolyabb sebességű vízáteresztőképességre van szükség.

 

A szifonok jelentősége a bűzelzárás, csatornából visszajövő kellemetlen szagokat zárja el, mely a kialakításuknak köszönhető. Egy kis szag szigetelőként funkcionáló víz benne marad az ebből a célból hajlítottan kialakított csőben.

 

 

A zuhanytálca beállítása

A zuhanytálca beállítása során felmerül a már említett alátámasztás, megfelelően stabil rögzítés kérdése.

A másik, gyakran előkerülő téma a tálcák lejtése szokott lenni. Épített, főleg a padló szintjén lévő, azzal folytonosságot képző, vagy süllyesztett zuhanytálcák esetén 4%-os lejtésre van szükség ahhoz, hogy ne álljon a víz a zuhanyzóban.

Azonban arra a kérdésre, hogy készen vásárolt zuhanytálca esetében teljesen vízszintesen állítsuk-e be a tálcát, a válasz egyértelműen igen, mivel maga a tálca lejtése eleve ki van alakítva a lefolyó irányába ezeknél a tálcáknál, az pedig fontos, hogy stabilan építsük be a zuhanytálcát. Emellett a kabin ráépítése, az üvegfal elhelyezése szempontjából is alapvető fontosságúak a párhuzamok és derékszögek.

 

Ha úgy döntünk, hogy nem elégszünk meg a fémvázzal, a tartólábakkal, hanem alapot építünk a tálca alá, akkor is fontos, hogy a zuhanytálcát tartó alaplap tehát mindig vízszintes legyen, vízmértékkel ellenőrizzük is ezt!

Épített alap esetén hagyjunk szerelőnyílást, hogy dugulás, vagy más felmerülő probléma esetén ezen keresztül hozzá tudjuk férni az elfolyóhoz, szifonhoz.

 

 

A zuhanytálca beépítése

A zuhanytálca beállítása után következik annak rögzítése. Mielőtt ezt megtennénk, állítsuk a helyére a tálcát, hogy bejelölhessük a lefolyó helyét, hogy majd ahhoz mérten helyezzük el a tálcát, melyet végül rögzíteni is fogunk.

 

Ezt követően ékeljük ki a zuhanytálcát, hogy a lefolyó szerelvényét és a szifont elhelyezzük, ha ez még nem történt meg, például, ha az előző zuhanytálca helyére építjük az újat, akkor könnyen előfordulhat, hogy ezt a feladatot már nem kell elvégeznünk, ha csak nem szeretnénk valamilyen okból lecserélni a szerelvényeket.

 

A tálcát leragasztjuk, és súlyokkal terhelve megvárjuk, hogy megszilárduljon a ragasztó.

 

A kész zuhanytálcák közül is választhatunk előlaposat és burkolható zuhanytálcát is. Az előlapos zuhanytálca könnyen és gyorsan szerelhető, lehet az előlap magával a tálcával egybeöntött kialakítású is, de lehet utólag felpattintható.

A burkolható zuhanytálcák úgy vannak kiképezve, hogy az elejükre csempét lehessen felhelyezni, és persze el is bírják azt.

 

A zuhanytálca szigetelése

A zuhanytálca szigetelését a szakszerű fugázás adja. Mind a csempeburkolat rései között, mind magának a tálcának a falakhoz való csatlakozásainál elhelyezett szilikonfuga adja az egész zuhanykabin vízszigetelésének az alapját.

 

A zuhanyzók szigetelésének második fokát a kenhető vízszigetelő fólia adja. A zuhanykabin falának csempéje alatt javasolt ennek a szigetelőanyagnak a felhasználása. A vízszigetelés szükségességének az az oka, hogy a burkolatok fugája addig nyújt védelmet, amíg valamilyen repedés nem történik a csempén, ahol beszivároghat a víz.

 

A zuhanytálca szifon tisztítása

A zuhanytálca szifonját mindig elérhetővé, könnyen megközelíthetővé kell tenni, mert különben dugulás esetén nagy bajba kerülünk.

 

A zuhanytálca szifon tisztítása, ha végül el is dugulna, egyszerű. Ha hozzá tudunk férni, egyszerűen emeljük ki a helyéről, a beépített zuhanytálcák esetében erre a célra hagyunk szerelőnyílást, csempeajtót. A rácsos kialakításúakat szétszerelnünk sem kell. Egyszerűen tisztítsuk ki a csövet, meleg, szappanos vízzel, vagy más, nem túl maró hatású tisztítószerrel mossuk át.

A dugulás megelőzése érdekében időnként nagy sebességű melegvízzel öblítsük át a rendszert, esetleg használjuk a zsíroldóképességéről híres trisót, hiszen a szappanlerakódások ellen nagyszerűen működik. Legyünk óvatosak a maró anyagokkal, agresszív szerekkel.

 

A zuhanytálcák, zuhanyzók kialakításának esztétikai, kényelmi és technikai kérdéseinek átolvasása után sokkal könnyebb lesz megfelelő döntést hozni. Hiszen ezt csak felkészülten tehetjük meg.

Blog

Ajánlott termékek