Működhet-e a csaptelep felszerelése házilag?

Bármilyen jó minőségű tárgyakkal is vesszük körül magunkat az otthonunkban, olykor bizony előfordul, hogy ez-az meghibásodik, és cserére szorul. Vannak ugyanis tipikusan olyan eszközeink, amiknek egy idő után úgymond „lejár a szavatossága”, azaz tudjuk, hogy nem számolhatunk velük egy életre.

lyesmi a csaptelep is. A jó minőségűek ugyan hosszú éveken, akár évtizedeken át problémamentesen működnek, de előbb-utóbb eljön az idő, amikor újat kell belőlük vásárolni. És már adja is magát a következő feladat, mégpedig a csaptelep cseréje.

 

Működhet-e a csaptelep felszerelése házilag?

 

Vannak a ház körül olyan feladatok, amikhez automatikusan szakembert hívunk, és vannak olyanok is, amiket megpróbálunk magunk megoldani. A csaptelep cseréje az utóbbi csoportba tartozik, ugyanis nem tűnik egy bonyolult feladatnak. Sokszor azonban nem sokkal azután, hogy nekiálltunk, rádöbbenünk, hogy annyira nem is egyszerű, mint gondoltuk.

 

Az alábbiakban szeretnénk egy kis útmutatóval segíteni azoknak, akik megpróbálják maguk intézni a csaptelep cseréjét!

 

  • Az első és legfontosabb lépés, mielőtt még bármit is nekiállunk szerelni a vizesblokkoknál, hogy zárjuk el a vizet! Vagy a vízórán, vagy a csempeszelepnél tudjuk ezt megtenni. Nyomás alatt nem fogjuk tudni lecserélni csaptelepet, ezért ez fontos lépés.
  • A nyomásmentesítésről győződjünk is meg oly módon, hogy kinyitjuk a csapot!
  • Ha valóban sikerült a vizet elzárni, következhet az új csaptelep beszerelése, ami általában 30-as villáskulcsot igényel, de 29-es, vagy 28-as méretű is szükséges lehet.
  • A kulcsokkal le kell csavarni a két hollandit, és le kell venni a csaptelepet, illetve a takaró díszeket.
  • Ezután tehetjük be az új csaptelepet.
  • A hollandikat kézzel becsavarjuk, majd villáskulccsal kell meghúzni.
  • Ezután nyithatjuk ki újra a vizet, és a csapok megnyitásával légteleníthető is a csőrendszer.
  • Ha szivárgást tapasztalunk, akkor valószínűleg jobban meg kell húzni a hollandikat, illetve valahol nem jó az illesztés.
  • A csaptelep cseréje akkor sikeres, ha az tökéletesen illeszkedik, sehol sem szivárog, megnyitásra pedig problémamentesen jön a víz a csapból.

 

Ha nem megy, hívjunk szakembert!

 

Amennyiben az új csaptelepet nem tudjuk felszerelni, érdemes inkább szakember segítségét kérni, mielőtt nekiállunk komolyabb bontási munkákat végezni, vagy erőltetni a dolgot. Ezzel ugyanis tönkretehetjük az új csaptelepet, de még akár a helyét is, így sokkal többe fog kerülni a mutatvány, mintha hívnánk egy vízvezeték szerelőt, aki ezt megoldja helyettünk.

 

Adott esetben a csaptelep cseréje nem egy bonyolult mutatvány, de bizony vannak olyan helyzetek, olyan csaptelepek, amiknél egy kicsit nehezebb dolgunk van. Egyáltalán nem szégyen, ha nem megy!

 Működhet-e a csaptelep felszerelése házilag?

 

 

Milyen is legyen az a csaptelep?

 

Azért sem feltétlenül könnyű feladat a csaptelep cseréje, mert elég széles a választék, ami a csaptelepeket illeti, és nem biztos, hogy ugyanolyat preferálunk, mint amilyen volt. Illetve az sem biztos, hogy lehet még egyáltalán olyat kapni.

 

Gondoljuk át alaposan, hogy milyenre van szükségünk! Lehet hagyományos tekerős megoldással nyitni, külön-külön a hideget és a meleget. Lehet emeléssel nyitni, illetve a csap nyitójának különböző irányokba fordításával szabályozni a hideg-meleg vizet. Ez teljesen szabadon választható, mindenkinek más a kényelmes, így saját magunk döntsük el, hogy milyet szeretnénk.

 

Maga a csap is lehet hosszabb, illetve rövidebb. Ebben már mosdókagyló is beleszól, hogy melyik az ideális választás: akkor jó, ha a csaptelep éppen a lefolyó fölött van, tehát a víz közvetlenül a lefolyóba tud folyni a mosdókagylóban.