A helyes fogmosás szabályai – te jól mosod?

A fogmosás legtöbbünk számára mindennapos tevékenység, ennek ellenére a fogorvosok tudnának mesélni arról, hogy mennyi probléma van az emberek szájhigiéniájával. Legtöbb esetben a szándék megvan, de rossz a fogmosási technika, sok helyre nem jutunk el a fogkefével, aminek meg is van az eredménye: lerakódások, szuvasodás, lyukas fogak.

A helyes fogmosás szabályai – te jól mosod?

 

Ahhoz, hogy ezt a lehető legnagyobb eséllyel el tudjuk kerülni, lényeges, hogy ismerjük a megfelelő fogmosási technikát, és természetesen az sem mindegy, mivel, milyen gyakran mosunk fogat.

 

Mivel nagyon úgy tűnik, hogy a legtöbb fogászati probléma forrása a nem megfelelő fogmosás, nagyon fontos, hogy beszéljünk a témáról, és amennyire lehet, hívjuk fel a figyelmet arra, hogyan is kell helyesen fogat mosni.

 

A helyes fogmosás szabályai szerint mikor és hányszor csináljuk?

Az első és legfontosabb kérdés, hogy mikor és hányszor keressük fel a mosdót, hogy megmossuk a fogainkat. Az átlagember reggelente mossa a fogát, jobb esetben reggel és este. Ez elegendő is abban az esetben, ha amúgy egészséges fogai vannak az illetőnek, és helyes technikát alkalmaz. Azonban nagyon sokszor vannak fennálló problémák a fogakkal, és a hatékonyság sem egyforma, ezért adott esetben szükség lehet ennél több fogmosásra is.

 

A reggeli és az esti fogmosáson kívül, ha van rá mód, érdemes ebéd után is fogat mosni. Az ideális fogmosás időtartama minimum két perc, de semmiképpen sem kell 10 percig sikálni a fogakat, mert az megint csak nem jó.

 

A helyes mozdulatok

A legtöbb ember ott hibázza el, hogy jobbról balra, illetve balról jobbra sikálja a fogait, ami nem megfelelő, ugyanis az ínnyel való találkozásnál (a fognyaknál) ott maradhatnak a szennyeződések. A helyes technika a körkörös mozgás, amit helyenként 15-20 alkalommal szükséges ismételni ahhoz, hogy valóban meg tudjuk tisztítani rendesen a fogainkat. Így elérhetőek az ínynél lévő részek is, illetve a fogkefe sörtéi bejutnak a fogak közötti területre. A fog koronai részén a seprűs mozgás lehet hatékony. Egyszerre két-három fogat tudunk ezzel a módszerrel rendesen megmosni.

 

Amit sokan nem tesznek, pedig legalább ennyire fontos lenne, az a fogselyem használata. Ezzel az eszközzel lehet hatékonyan eltávolítani a fogak közé lerakódott lepedéket, illetve az itt beszoruló ételmaradékokat. Ezeket gyakran észre sem vesszük, azonban ha nem távolítjuk el őket, igen hamar szuvasodás lehet a vége, ezért mindenképpen javasolt a fogselyem használata a tökéletes szájhigiénia érdekében.

 

Az elektromos fogkefével egy kicsit könnyebbé válik az alapos tisztítás, ennek ellenére a helyes technika elsajátítása ebben az esetben sem maradhat el. Ugyanúgy körkörös mozgásokat kell végezni, ha erre képes magától a fogkefe, akkor elég, ha megfelelő ideig odatartjuk az adott területre.

 A helyes fogmosás szabályai – te jól mosod?

 

Ellenőrizhetjük is magunkat

Ha nem vagyunk benne biztos, hogy jó a fogmosási technikánk, akkor úgynevezett plaque-festő tablettával tudjuk ellenőrizni, hol maradtak esetleg szennyeződések. Ez gyakorlatilag megfesti a szánkban azokat a részeket, ahol nem tisztítottuk meg a fogainkat megfelelően. Bármilyen drogériában, illetve patikában könnyen kapható ilyen tabletta.

 

Tudni kell, hogy ha koronánk, implantátumunk, fogpótlásunk van, ott még alaposabban kell eltávolítani a lepedéket, mert ugyanúgy lerakódik, mint a valódi fogakra, de nehezebb eltávolítani, mert több kis zugot találhat meg a lepedék, ahol megtapadhat. A koronaszéleken megtapadó lepedék fogágybetegséget okozhat, aminek a kezelése nagyon kellemetlen és fájdalmas. A műfogakon nagy mennyiségű fogkő is fel tud halmozódni, aminek a következménye kellemetlen szájszag, illetve nem is nyújtanak túl szép látványt.