Víztől való félelem leküzdése

A gyermekkorhoz hozzátartoznak a félelmek. Ahogy gyermekünk értelmi és lelki fejlődésének hatására fokozatosan kinyílik számára a világ, úgy jelennek meg a félelmek is. Hiszen az ismeretlentől, a meg nem értett dolgoktól félünk, szorongást váltanak ki belőlünk. Ugyanez történik vele is, csak ő kevésbé tudja még értelmezni a világ jelenségeit, ezért akár sokkal többet szoronghat.

Víztől való félelem leküzdése

Persze előfordulnak olyan irracionális félelmek is, melyek nevetségesnek tűnnek, ilyenkor legyintünk egyet, ugyan már, nagyfiú/nagylány vagy már ehhez, ne beszélj butaságokat! Azonban ez a legrosszabb, amit tehetünk, hiszen nem csak fokozzuk vele szorongását, de újaknak is ajtót nyitunk. Az önbizalmát romboljuk ezzel.

 

Víztől való félelem leküzdése

 

 

A víztől való félelem nem irracionális, hiszen egy elemi félelem, elemi önvédelmi mechanizmus, mely az emberbe kódolva van. Persze egy gyerek esetében a kezdeti, bizonytalan ismerkedés egy medencével vagy tóval indokolatlan szorongásba és félelembe torkollhat. A belső félelmek sok mindenre kivetülhetnek, ilyen lehet a víz is.

De hogyan segítsünk gyermeküknek legyőzni a félelmeit, például a víziszonyt?

 

Magabiztosság és önállóság

A kicsi önbizalomhiánya csak ronthat a dolgon. Azonban, ha mindent megteszünk, hogy magabiztos gyermek váljon belőle, akkor könnyebben tudja majd legyűrni a félelmeit. Az önbizalom növeléséhez támogató szeretetre van szükség. Éreznie kell, hogy szülei mindig mellette állnak, támogatják és védik. Amikor valamit rosszul csinál, hibázik, építően megfogalmazott kritikára van szüksége szidás helyett. A sikerélmény is fontos az önbizalomhoz, dicsérjük meg, ha valamit jól csinál, vegyük észre, folyamatosan kapjon pozitív megerősítést. Így fejlődhet a gyerek magabiztossága, és így válik majd fokozatosan egyre önállóbb, függetlenebb emberré. Ez pedig egy stabil alap ahhoz, hogy szembe merjen nézni félelmeivel.

 

Ehhez tartozik az is, hogy közöljük vele, erősítsük benne, hogy nyugodtan vallja be félelmeit, mert a félelem nem szégyen. Az élet velejárója. Tulajdonképpen teljesen természetes dolog, hiszen a racionális félelmek segítenek minket biztonságunk megőrzésében.

 

Érezze, hogy biztonságban van

A biztonságérzethez stabilitásra van szükség. A stabilitáshoz pedig állandóságra. Állandó szabályokra, egy keretre az életben. A szabályok ne korlátozzanak, hanem irányt mutassanak. Mindig magyarázzuk el, hogy minek mi az oka. Miért van akkor alvásidő, miért nem eszünk édességet ebéd előtt, és miért nem engedünk meg neki bizonyos tevékenységeket. A szabályok legyenek következetesek, állandóak, azonban a magabiztosság és önállóság miatt kapjon önálló döntési jogot is, mozgásteret bizonyos esetekben. Próbáljunk meg minél tudatosabbak lenni ezen a téren. Hiszen közvetve a biztonságérzet, egészséges kötődés, és a magabiztosság kialakulásához ez a tudatos magatartás vezet, melynek eredményét sajnos nem napok vagy hetek alatt vesszük észre, így nehezebben kézzelfogható ez a folyamat. Azonban ez a stabil lelki alapja annak, hogy végül le tudja győzni félelmeit.

 

Szembenézés a félelemmel- a víziszony leküzdése a gyakorlatban

A sok elméleti fejtegetés után nézzünk azonban néhány kézzelfogható tippet. A félelemmel való szembenézés az első lépés annak leküzdéséhez. Azonban ez sem megy egyik pillanatról a másikra.

 

Fokozatosan kell megismerni a gyereknek félelme tárgyát. Miért fél a víztől, van valami negatív élmény a háttérben, esetleg csak egy rossz időszaka lehet? A lényeg, hogy próbáljuk meg megismertetni a vízzel, racionalizálni a félelmet. Például a fürdőkád esetében is előjönnek a félelmek, vagy csak a mély víztől fél?

Először fürdőkádas pancsolással kezdjük el feloldani az ellenállást. Néhány önfeledt perc a fürdőkádban már egy nagy lépés előre.

 

A következő lépés egy sekély medence lehet. Fontos a védőfelszerelés, hogy tompítsuk félelmét, és persze a valós biztonság miatt. Ahogy egy a mászókáktól, magasságtól vagy csúszdától félő gyerek esetében egy biztonságos, recés talpú gyerekcipő biztosíthat minket arról, hogy nem csúszhat meg a kicsi a mászókán, ezzel növelve addigi félelmét, úgy a legsekélyebb medencénél is érdemes először karúszót használnunk.

 

A félelem leküzdéséhez először csak pár lépést tegyünk a vízben, majd mélyebb medencébe is mehetünk vele. Közben beszélgessünk vele a vízről, akár akkor is, amikor még csak a medence melletti padra mer leülni. Mutassuk meg, hogy úsznak a gyerekek, és magyarázzuk el, hogy ha megtanul úszni, akkor semmiképpen sem merülhet el. Tanítsunk neki légzőgyakorlatokat, hogy biztonságban érezze magát a vízben.

 

Minden apró lépését dicsérjük meg, amellyel közelebb került a félelem legyőzéséhez. Mikor végül sikerül neki, dicsérjük meg, mutassuk ki, hogy büszkék vagyunk rá!