A nappali berendezése

Sokszor a költözés, vagy új otthon kialakítása, esetleg átalakítása előtt állók hirtelen ijednek meg a rájuk váró feladatoktól. Hogyan rendezzék be nappalijukat, és fizikailag hogyan kivitelezzék a költözést? Íme néhány tipp, amely mindenben segít: A nappali kialakításában, annak megtervezésében és kivitelezésében, a kábelektől a bútormozgatásig.

 

A nappali berendezése

A nappali kialakítása

Tervezni!

A nappali berendezése során a legfontosabb a tervezés. Akár új otthonról, akár lakásátalakításról van szó, fontos, hogy először tervezzük meg a folyamatokat. Ehhez először is a nappali megtervezésére van szükség, az elrendezéstől a burkolatig. Mikor ezeket a döntéseket meghoztuk, és lemértük a rendelkezésünkre álló teret, a következő lépés a kábelek elhelyezkedésének eldöntése, mind a tévé vagy internetkábelek, mind az esetleges munkaállomás kábelei, mind pedig a lámpák helye szempontjából, ugyanis a kivitelezés során ez az egyik legelső lépés. Például manapság divatos a falra szerelni a tévét, ebben az esetben, de akár egy otthoni dolgozósarok esetében is érdemes magasabbra helyeztetni az aljzatokat, hogy ne csúfítsák el a zavaró kábelek az ö

 

Miután ezzel végeztünk, elkezdődhet a munka. A kábelek elhelyezése, majd a burkolatok lerakása és festés. Mindezek után következik a nagyobb bútorok és elektronikai eszközök elhelyezése, melyhez néhány praktikus eszköz is a segítségünkre lehet. Végül pedig az apróbb kiegészítők, dísztárgyak, textilek elhelyezése következik.

 

A tér kialakítása

A nappali tervezése során érdemes játszani a rendelkezésünkre álló térrel. Miután eldöntöttük, hogy mit szeretnénk elhelyezni a nappaliban, érdemes többféle variáción elgondolkodnunk a nappali bútorok elhelyezkedése, elrendezése szempontjából. Vegyük figyelembe az ablakokat, a helyiség méretét és bejáratát, bejáratait. A nappali, de más lakrészek berendezése során is bevált módszer szokott lenni a tér blokkokra, zónákra osztása. Így elkülönülő bútorcsoportokat alkotunk, közöttük folyosókkal. Áttekinthetőbb és szellősebb lesz ezáltal a tér, melyet így jobban ki is használunk.

 

Manapság sokan döntenek úgy, hogy a nappalit egy többfunkciós térré alakítják. Ez a mai városi életmód, a kis lakások és a helykihasználás kényszere mellett egyfajta modern életvitel és szemlélet következménye is. Így aztán még könnyebbé válik a blokkok kialakítása.

 

Nappali bútor

Mielőtt a nappali berendezésébe kezdünk, döntetünk kell annak stílusáról is. Nem szerencsés a véletlenszerűen kiválasztott divatos bútorok ügyetlen de lelkes halmozása. Érdemes egy nekünk tetsző stílust kiválasztani, esetleg kettőt kombinálni. Ez egyébként egész otthonunkra igaz.

nappali szekrénysor már egy ideje nem számít divatosnak. Legalábbis a régi, klasszikus, zárt kialakítású ruhatároló szekrények sorozatos elhelyezése néhány polcos, hátlapos résszel. Ha azonban az üres falrészeket szeretnénk kihasználni, ma is kaphatóak erre alkalmas bútorszettek. Ezek médiaállvánnyal kombinált nyitott polcrendszerek, néhány zárt elemmel. Sokkal légiesebb hatást keltenek, mint elődeik. A modern és a minimál lakberendezési stílus nappalija szinte kiált egy-egy ilyen szettért, mely szögletes és magasfényű fekete vagy fehér elemekből áll.

 

Azonban a skandináv stílus szerelmesei már nem feltétlenül nyúlnak ehhez a megoldáshoz, bár mivel ez egy eklektikus stílus, modern hatású is lehet. Azonban a skandináv otthonok szíve és lelke a fa. Minél több, minél világosabb, nyers hatású fa. Mellé sok-sok fehér szín és színes, tarka kiegészítők, melyek harmonizálnak egymással. Így aztán egy fa polcrendszerrel meg is oldhatjuk a nappali bútor kérdését.

 

A kanapé és a fotelek

Míg korábban sem színben, sem formában nem kaptak kiemelt szerepet a kanapék a lakberendezésben, mivel a hangsúly körülöttük volt, a bútorok karaktere, a szőnyegek és kiegészítők kapták a főbb figyelmet, ezért nem is nagyon volt szokás szokatlan vagy feltűnő formavilágú kanapét választani. Nem is álltak rendelkezésre ilyen ülőalkalmatosságok a boltokban. Manapság azonban, a minimal és a modern stílus, valamint talán egy kicsit a loft és a skandináv divatja hozta el a kanapék új, kiemelt szerepét. Ugyanis ezeknél a stílusoknál kevés hangsúly van a bútorokon, melyek visszafogottak és kevés van belőlük, valamint színek tekintetében sem karakteresek. Azonban a kárpitozott bútorok annál több szerephez jutnak.

Így hát elmerülhetünk a váratlan formavilágú, robusztus vagy épp kecses, bársony vagy zsákszövet, esetleg bőrkanapék világában, kiválasztva a tökéleteset, mely aztán nappalink középpontja lesz, mely minden tekintetet magára vonz majd. Nem is beszélve a kényelemről.

A szögletes formák, nagy, robusztus kanapék a modern stílusú otthonokba nagyon jól illenek. Azonban, ha egy kis játékosságra vágyunk, nyugodtan választhatunk egy art deco stílusú kanapét a modern, szögletes bútorok mellé, ha azok egyszínűek. Ebben az esetben néhány art deco kiegészítővel teremthetjük meg az egyensúlyt.

Ha vintage stílusú nappalit tervezünk, akkor a kanapé akár fehérre festett raklapokból is állhat, melyekre kényelmes és puha párnákat varratunk. Persze aki nem ennyire merész, annak megfelelhet egy klasszikus stílusú, de világos darab, melyet a stílushoz passzoló díszpárnákkal dobhat fel.

A skandináv nappali nagyon szereti az élénk színű kanapét, hiszen ezeknél az otthonoknál a kárpitozott bútorokkal és kiegészítőkkel lehet a leginkább játszani.

Miután a stílus kiválasztása, a nappali eltervezése után minden a helyére került, kábelestől, járólapostól, tapétástól, jöhetnek a bútorok.

 

BÚTORMOZGATÓ ESZKÖZÖK

Minden férfi számára ismerős helyzet, amikor költözéskor, pakoláskor egy-egy bútor kialakítása, mérete folytán az elvártnál sokkal nehezebben mozdítható. Persze ezzel a ténnyel mindig a legrosszabbkor kell szembesülnünk. Mikor már előre elterveztünk mindent, és félig ki van pakolva a lakás, mi pedig azzal az egy vitrinnel bajlódunk… Ezért érdemes előrelátónak lennünk, hogy az előre eltervezett nappali átalakítás vagy költözés során minden zökkenőmentes legyen. Mik erre a megfelelő eszközök?

 

Bútormozgatás lakáson belül

A bútormozgató, bútorszállító eszközökre azért van szükség, hogy egyrészt ne sérüljön az áthelyezni kívánt bútor, vagy épp a berendezés. Emiatt kell átgondoltan kiválasztani az eszközt, mellyel mozgatjuk a bútort, tervszerűen megvalósítani a minél hatékonyabb pakolást.

De milyen elvárásunk lehet még? Például, hogy ne sérüljön meg az sem, aki mozgatja a nehéz tárgyat. A balesetveszély elkerülése mindennél fontosabb.

Elvárás még persze az időmegtakarítás is, ezért jó, ha minél hatékonyabb és ötletesebb eszközök segítenek nekünk.

 

A bútormozgatás kiváló eszközei a szekrény alá helyezhető görgők. Ha strapabíró görgőket vásárolunk, melyek masszív fémből készültek, akkor akár darabja 100 kilogramm terhelést is kibírhat. Jó, ha ezeknek a görgőknek gumírozott a felületük, hiszen a tapadással előzhetjük meg a balesetveszélyt, és segít a bútorok megtartásában ez a felület.

 

Bútormozgatás könnyen

A bútormozgatás nem csak beltéren állít minket kihívások elé. Költözéskor, vagy lakásátalakításkor, egy-egy bútor cseréje során bizony nagy segítség, ha rendelkezésre állnak a megfelelő eszközök.

 

Ilyenek a szállítólapok, vagy épp a molnárkocsik. Több helyet foglalnak, de egy kerekes eszközzel aztán végképp megfeleződik a pakolásra szánt idő és energia is. A szállítólapok általában fából készülnek, fém kerekei garantálják a nagyobb teherbírást. A molnárkocsi már komolyabb eszköz, hiszen lehet csőhátfala, melynek segítségével könnyebben toljuk az eszközt. Vannak lépcsőn járó molnárkocsik, melyeknek keskeny a kialakításuk, így állítva szállíthatjuk rajta a terhet.

 

A másik otthoni megoldás lehet a bútormozgató heveder. Csuklónkra, hátunkra, vagy épp vállunkra rögzíthetjük. A hevederek nagy teherbírású eszközök, és használatukkal a bútor súlya is eloszlik. Továbbá komoly előnye a hevedernek, hogy megóvja padlónkat a karcolásoktól. A bútormozgató hevederek mérete állítható, így könnyen megtaláljuk a megfelelő pozíciót, mellyel a bútor szállítása már jóval egyszerűbb feladattá válik.

 

A bútorok mozgatása tehát nem is akkora kihívás, csak rendelkeznünk kell a megfelelő eszközökkel. Érdemes ebből a célból legalább egy szállítólapot, és néhány görgőt tartanunk otthon.