Miért szeretik a kölykök a rendetlenséget? Így tanítsd rendre a gyerkőcöt

Felnőttként sem egyértelműen igaz az, hogy csak akkor érezzük magunkat jól, amikor rend vesz körül bennünket. Gyermekként pláne nehéz felfogni, hogy miért érdekli ez anyát, apát. Mert lehet ugyan rendet rakni, mielőtt jönnek a kis barátok, az este végén úgyis halomban állnak majd az építőkockák, legók, babák a szőnyegen. Akkor meg mi értelme ugye?

Miért szeretik a kölykök a rendetlenséget? Így tanítsd rendre a gyerkőcöt

Mostanában már felnőttként is elbizonytalanítanak minket, hiszen a rendetlenséget, a káoszt a kreatív, zseni elmék sajátjaként emlegetik. Már csak azért is, mert aki a saját kupijában meglátja a rendet, és megtalálja a dolgait, bizony jól megdolgoztatja a memóriáját.

A gyerekek ráadásul ravasz flótások, addig meddig húzzák a kötelességüket, amíg bírják, és közben titokban reménykednek, hogy anya megcsinálja helyettük.

Amikor még kicsi a gyermek, próbáld meg játékosan megtanítani a rend mikéntjére, akár mesélhetsz is neki közben. A lényeg, hogy ne érezze nyűgnek. A másik módszer a jó példamutatás, és ugyan a szülői minta viszonylag későn érik be (általában akkorra, amikor a gyermek már felnő), de hát lassú víz partot mos.

Persze vannak lelkiismeretes kicsik, akik a szüleik kedvéért rendet tartanak, de hiába szeretnek megfelelni az elvárásoknak, néha velük is elszalad a ló. Lássuk be, rendmániás gyereket nem nagyon ismer senki sem.

Egy kamasz szobájában már semmiképp se rakj rendet, hiszen ez az ő személyiségének a szimbóluma, az ő vára.

Tedd fel magadnak az alábbi kérdéseket:

  • valóban praktikusak a gyermekszobában található tárolók, szemetes kukák? Egyáltalán van belőlük elég?
  • nem lehet, hogy már lepereg a gyerkőcről a könyörgésed? Ha ez így van, ideje taktikát váltanod (a kicsiknek vannak például úgynevezett gyógyító mesék, amelyek a mese útján felnyitják a szemüket)
  • valóban jó példát mutatsz? Ha nálad sincs makulátlan rend, akkor ne várj a sült galambra, mert a gyermek ujjal fog rád mutogatni, hogy „bezzeg anya szobája se rendes.”
  • a rendrakást csak kérni lehet, de követelni sosem, hiszen ezzel ártasz a gyermekeddel való kapcsolatnak is.