Veszélyes dolgok a házban

Egy biztonságos otthon megteremtése nem olyan nehéz feladat. Azonban jól át kell gondolnunk, hogy milyen veszélyek lappanghatnak egy családi házban, lakásban. Ugyanis vannak dolgok, melyekre nem is gondolnánk.

Veszélyes dolgok a házban

Elektromos berendezések

A köztudatban elektromos berendezések számítanak a legveszélyesebbnek. Nem véletlenül. Az egyik legnagyobb balesetforrás maga a konnektor, hiszen a legkisebbek könnyen belenyúlhatnak, piszkálgathatják. Szerencsére erre  problémára már többféle nagyon egyszerűen használható eszközt is kifejlesztettek a gyártók. Ezekkel a dugókkal akár használni is tudjuk a konnektort, hiszen elforgathatóak. A gyerekeknek azonban nincs olyan finom motorikájuk, hogy megfelelően el tudják fordítani az eszközt.

Más berendezésektől is tarthatunk, hiszen a sütő, tűzhely, mikro szintén a balesetveszélyes eszközök közé tartoznak. Egy óvatlan pillanatban könnyen megégethetik vagy leforrázhatják magukat féltve őrzött pöttömjeink. Ezeket a baleseteket a szülők általában úgy próbálják elkerülni, hogy a gyereket távol tartják a konyhától. Azonban ezek a háztartási gépek szerencsére már gyerekzárral készülnek, biztonsági funkcióik segíthetnek a balesetek megelőzésében. Ha új háztartási gépet vásárolunk, nézzünk utána a gyerekzár funkciónak, és persze éljünk is vele, hiszen annak bekapcsolása már a mi feladatunk.

Ugyanúgy, ahogy vízforralóval, kávéfőző, és más eszközök biztonságos használata, tárolása. Ugyanis mindezek felügyelete már a mi felelősségünk. Szereljünk fel egy magasabb polcot, vagy tartsuk ezeket a tárgyakat a konyhai munkapult hátsó részén. A főzőlappal is hasonló a helyzet, gyerekzár ide vagy oda, a forrásban lévő víz, étel balesetveszélyes.

Növények

Amennyiben új dísznövényt vásárolnánk lakásunkba, erkélyünkre, járjunk utána, hogy milyen hatással lehet az emberi szervezetre. Sok szobanövény mérgező ugyanis. Például a filodendron, azaz könnyezőpálma, melynek gyökere a mérgező, már a bőrhöz érve, nyálkahártyával érintkezve is komoly fájdalmakat, duzzanatot okozhat, mely fulladással járhat. A buzogányvirág, azaz diffenbachia fogyasztása is hasonló tüneteket produkálhat, csak e növény esetében a levéltől kell óvakodni. A kroton nevű, az előbbiekhez hasonlóan trópusi növény leveleiben és szárában található maró nedve vált ki hasonló hatást. A gyerekek által kedvelt, piros mikulásvilág szintén maró hatású nedvvel rendelkezik. A szobai kankalin levelei hólyagosodást okozhatnak, a hölgyliliom pedig hányást és hasmenést, sőt, eszméletvesztést is okozhat.

Erkély 

Az erkély komoly veszélyforrásnak számíthat. Ne engedjük, hogy gyermekünk fel tudjon mászni a korlátra. Alaposan figyeljünk oda annak biztonságos és gyerekbiztos kialakítására. Ha korlátunk mintázata, kialakítása lehetőséget ad arra, hogy a kicsik beillesztve lábaikat felmászhassanak rajta, akkor érdemes azt azonnal cseréljük le. Esetleg vehetünk rá gyerekbiztos hálót, melyet a bababoltok árusítanak. Hosszútávon drága megoldás, de több más problémára is megoldást nyújthat az összecsukható üvegfal építése. 

Padló? Padló

A padló is veszélyforrás lehet, nem csak felfázás és megfázás miatt. A padló ugyanis a legtöbb otthonban kifejezetten csúszós. A dekoratív laminált padlók, parketták és vinyl-k nagyon sokat tesznek hozzá lakásunk megjelenéséhez, otthonos hangulatot áraszt a szép fényes, melegszínű fapadló, azonban ezek a legcsúszósabb burkolatok. Mellettük néhány kő járólap lehet hasonlóan balesetveszélyes. Különösen a lépcsők burkolata illetve a lépcsők közelében lévő padlórész jelenthet nagyobb rizikófaktort. Balesetmegelőzés céljából érdemes tapadós szőnyegeket vásárolni ezekre a felületekre. A legbiztonságosabb megoldás azonban a biztonságos, kényelmes és megfelelő talpkiképzésű gyerekcipő viselése. Hiszen egy jó minőségű gyerekcipő csak a csúszós padló, de a felfázás ellen is megfelelő védelmet nyújt. 

Elől hagyott tárgyak

Ismerjük a mondást, kés, villa, olló… Persze az előlhagyott tárgyak könnyen felkelthetik egy kis tipegő korú gyermek, sőt, egy óvodás érdeklődését is. Főleg, ha azok tiltottak. Különösen figyeljünk oda a gyógyszerekre, vegyszerekre. Persze minden éles, mérgező, vagy tűzgyújtásra alkalmas tárgy kockázatot jelent. Aki kiskorú gyermekkel rendelkezik, már valószínűleg bevált rutinja van erre a problémára. Magasban lévő polcok lettek kialakítva, külön tároló helyek, amelyek el vannak zárva a gyermek elől.