Hol kapjon helyet a fürdőszoba és mekkora teret hagyjunk neki?

Az életstílusunk átalakulásával nem minden esetben triviális kérdés, hol kapjon helyet a fürdő a lakáson belül. A praktikusság szem előtt tartásával a hálószobához közel való elhelyezés látszik logikus válasznak, hiszen ezt a helyiséget legtöbbször a reggeli és esti órákban használjuk lefekvés előtt, illetve ébredés után.

Intimitás vagy közösségi szerep?

Ha az intimitást szeretnéd fokozni, akkor a fürdőszobát érdemes a hálószoba terébe bevinned, ez azonban azt is jelenti, hogy több hálószoba esetén a fürdők száma is emelkedik. Az ezzel ellenkező nézőpont szerint a nappalival érdemes kapcsolatba hozni a helyiséget, ezáltal egyfajta közösségi szerepbe helyezve. Természetesen a berendezésen is sok múlik, a napjainkban elérhető extra elemeknek köszönhetően ugyanis igazi kis wellness központtá varázsolhatod otthonodnak ezt a részét.

 

Alapos tervezést igényel

A lakásban a konyha után ez a helyiség igényli a legtöbb odafigyelést a tervezés során, a három alapvető tárgy, amit biztosan el kell helyezned a mosdó, a kád vagy zuhanyzó, illetve a vécé. A konkrét helyek meghatározását nehezíti, hogy a gépészeti szempontokat, illetve a nyílászárók helyzetét szintén számításba kell venned.  A kisméretű fürdőszobákban minden négyzetcentimétert okosan kell kihasználnod, ennek szellemében a mosdó csövét például körbeépítheted egy tárolásra alkalmas szekrénnyel, a további polcok, bútorok pedig alkalmasak a mindennapokban használt kiegészítők rendezett elhelyezésére.

    

Lássuk a berendezések méreteit!

A méret ebben az esetben is kardinális kérdés, melynek meghatározása során nem az egyes elemek méreteit kell figyelembe venned, hanem azok kényelmes használatához szükséges térigényt. Például egy mosdó szélessége átlagosan 120 cm, a komfortoság érdekében a faltól mintegy 90 cm távolságra kell elhelyezkednie. A vécé szélességét legalább 80 cm-rel kell kalkulálnod, a használata nagyjából 110 cm-t igényel. A zuhanytálca minimum 80x80 cm, a megközelítéséhez legalább az egyik oldalánál 45 cm-t érdemes kalkulálnod. A kádak nagyjából 160x75 cm-esek, e mellé 60 cm-t érdemes hozzászámolni. Egy szaunakabin már 140x160-as kivitelben is elérhető, ha azonban két személy részére, fekvő felülettel rendelkező darabban gondolkodsz, akkor minimum 200x160 cm helyre lesz szükséged.