Kert hóeltakarítása téli időszakban

Bár téli időszakban elhal az élet a kertben, de a szépsége nem tűnik el – épp ellenkezőleg, igazán mágikusan nézhet ki. Dérrel borított faágak, fehér pehely a virágágyakon, hóval borított fák, jégcsapok – természet által alkotott téli tájkép egy rendkívüli tehetséges művész alkotásával hasonlítható össze. Mindamellett ez az időszak nemcsak az esztétikus benyomásokat kínál, hanem az új kötelezettségekkel terhel meg, melyikből a legfontosabb a kert hóeltakarítása.

Mi a legjobb szerszám a kert hóeltakarításához?

 A legjobb eredmény elnyeréséhez kötelező a megfelelő szerszám választása. A viszonylag kis terület hóeltakarításához a legjobb választás a hólapát. Bár egyszerű a kezelése, a tárolása is könnyű, de az alkalmazása nagy kézerőt igényel. A vásárlásnál érdemes pár tényezőt figyelembe venni. Figyeljen arra, hogy a lapát magas minőségű műanyagból legyen (kiváló például a polipropilén), ami biztosíthatja a tartósságát, állékonyságát és alkalmazhatóságát több éveken át. Azonkívül nagyon fontos is a súlya – a tökéletes lapát könnyű, ami segíti a nehéz hó lapátolását. Az sem mindegy, hogy milyen a markolata – legjobb a gumi markolat, ami megkönnyíti a szerszám fogását. Más választása az ásó lehet, de csak a hóeltakarításához alkalmas ásó – a tavaszi és nyári kerti munkákhoz használt ásó nem alkalmas a téli munkákhoz. Kis csapadék esetén a hóseprő is megfelelő lehet. A nagy kertek tulajdonosai számára ajánlatos a hóeltakarító gép alkalmazása, amely megkönnyíti a nagy terület takarítását. A piacon ezen gépek két változata elérhető – elektromos és benzinmotoros. Az előbbieket olcsóbban lehet venni, de figyelembe kell venni, hogy a munkaterületük a hosszabbító hosszúságától függ.

 

A hó ártalmas-e a növények számára?

 A tapasztalt kertész tudja, hogy a hó vékony rétege kedvező hatással van a növényekre, mivel védi ezeket a fagytól. Ennek köszönhetően még a fagy hatására nagyon érzékeny fajtoknak elősegít fenntartani a hűvös hónapokat. A probléma akkor keletkezik, amikor a hóesések túl sokáig tartanak vagy túl intenzívek és veszélyesek kezdenek lenni a növények számára. Amikor a növényeket takaró hó réteg túl nehéznek kezd lenni, a növényeknek hiányzik a levegő és megrothadni kezdenek.

Ha a hőmérséklet emelkedik pár fokkal a nulla fok felett és a hó olvadni kezd, ilyen körülmények veszélyesek lehetnek ilyen növényfajták esetén, amelyek számára ártalmas a túlságos nedvesség. Emiatt a hóeltakarítás módszerén kívül, különösen fontos a rendszeressége, a veszély elkerülésének érdekében. Nagyon fontos a elkezdés pillanata – nem javasolt az utolsó pillanatig elhalasztani, amikor már vastag a hó rétege, mivel ilyenkor sokkal nehezebb az eltávolítása.

 Mi a helyes módja a kert hóeltakarításának?

 A faágakon fekvő hóréteg nagyon gyakran a törésüket és alakváltozásukat okozza. Emiatt nagyon fontos a rendszeres kiporolásuk. A faágak alakváltozása elkerülése érdekében, az ágakat kiegészítőileg meg lehet körülfogni zsinórral, ami segít megerősíteni a fakoronát. A hó jelentős módon megnehezíti a szabad járást a kertben. A jeges ősvények veszélyt jelenthetnek a kertben átsétáló személyek számára. Semmi esetben nem szabad a kerti ősvényekre konyhasót szórni, mivel ártalmas a növények számára – a talajba kerülő só akadályozza a víz begyűjtését és a kedvenc virágok hervadásához vezethet. Legjobb ilyen esetben a homok. Eltakarított hó távol kell tárolni a virágágyaktól, hogy ne maradjon a növényeken. Azonkívül ügyelni kell arra, hogy ne akadályozza a járművek vagy az emberek járását. Ezeknek köszönhetően a kert nemcsak szép marad téli időszakban is, hanem érintetlen állapotban kitart a tavaszig, amikor újra virágozni kezd.