Természetes megoldások a fürdőszobai penész ellen

Még a legszebb, a legfényesebben csillogó fürdőszobákban is gondot okozhat időnként a penész megjelenése. Sajnos a penész nedves, párás környezetekben nagyon jól érzi magát, és könnyen szaporodik, ezért van az, hogy a fürdőszoba bútorokon szinte borítékolható, hogy fogunk vele találkozni néhányszor, a legnagyobb körültekintés ellenére.

Természetes megoldások a fürdőszobai penész ellen

Persze nem kell kétségbeesni, hiszen a penész ellen hatékonyan felvehetjük a harcot, csak tudnunk kell, hogy mit használjunk. A fürdőszobai penész ellen bevethetünk számos készítményt. Vannak kifejezetten erre a célra kifejlesztett vegyszerek, amik hatékonyan távolítják el az undok feketés foltokat.

 

De ha nem szeretnénk vegyszereket használni, akkor is van alternatíva, ugyanis számos háztartási készítmény van, ami jó eredménnyel bevethető penész esetén. És így még a vegyszer belégzése miatt sem kell aggódnunk.

 

A fürdőszobai penész ellen bevethető volt vegyszerekről most nem ejtünk külön szót, hiszen, ha besétálunk egy boltba, többféle közül is választhatunk. A nagy részük valóban hatékony, így nem okoz túl nagy fejtörést a választás.

 

Amiről inkább írnánk, az a vegyszermentes penészeltávolítás, ugyanis egyre több embert érdekel, hogyan tud a problémától úgy megszabadulni, hogy közben nem kell belélegeznie meg semmilyen vegyi anyagot.

 

A MINDENRE JÓ TEAFAOLAJ

 

Egy nagyon hatékony eszköz például a teafaolaj. Ez az az anyag, ami szinte mindenre jó. Az alkalmazás előtt érdemes tisztában lenni vele, hogy van egy igen erős illata, amit sokan nem kedvelnek. Érdemes viszont elviselni, mert nagyon hatékony gombaölőszer. Éppen ezért kiváló fegyver a penész ellen, ami maga is egy gomba.

 

Egy evőkanálnyi teafaolajat érdemes két deci vízzel elkeverni, és ezzel az oldattal befújni az érintett területet, majd néhány napig hatni hagyjuk. Hihetetlen, de ezt követően a penész porrá válik!

 

A MÁSIK UNIVERZÁLIS CSODASZER: AZ ECET

 

Az ecetet is egy olyan anyagként tartják számon a háztartásokban, ami szinte mindenre jó – nem túl meglepő, hogy penészre is. A fürdőszoba bútorokon, szanitereken, illetve a csempén éktelenkedő, csúnya foltok ecetbe mártott szivaccsal általában lesúrolhatók. De ha ez mégsem elég, szórófejes flakonból spriccelhetünk ecetet az érintett felületre, majd negyedóra után letörölhetjük.

 

Az ecet egyébként is jó barátunk lesz a fürdőszobában, ugyanis nemcsak a penész, hanem a vízkő ellen is kiváló megoldás. Ennek köszönhetően a csempe, illetve a fém csapok gyönyörűen fognak csillogni az ecetnek hála, de a tükör letakarítására is alkalmas.

 

SZÓDABIKARBÓNA

 

Ha a fürdőszoba bútoroknak penészes, dohos szaguk van, érdemes alaposan kitakarítani őket, ezt követően pedig egy zacskónyi szódabikarbónát elhelyezni a szekrényben. Ez meg fogja szüntetni a rossz szagot, ami a penész után marad.

 

Nem mellesleg a szódabikarbóna is nagyon jó takarítószer vízben feloldva, ezért érdemes mindig tartani belőle otthon – sokoldalúan felhasználható a háztartásban.

 

Végső esetben pedig jöhetnek a vegyszerek

 

Szinte kizárt, hogy ezen tippek valamelyike ne lenne hatásos fürdőszobai penész ellen, de ha mégis nagyon makacs a penész, meg lehet próbálkozni a vegyszerekkel is. Ezeket viszont használjuk körültekintően, védőkesztyűvel, és ha lehet, akkor maszkkal, mert erős anyagok!

 

A fürdőszobai penésztől nem könnyű megszabadulni, de nem is lehetetlen, ha tudja az ember, mit használjon – és legtöbbször a természetes megoldások is elegendők.