Gyerekszoba bútor: tervezd meg a gyermeked birodalmát!

A gyerekszoba berendezése mindig nagy felelősséggel jár. Számos szempontnak meg kell felelniük a kiválasztott bútoroknak. Ilyen a biztonság, a gyermek tetszésének elnyerése, a könnyű rendezhetőség, cserélhetőség vagy bővíthetőség, hiszen ekkor még gyakran változik az érdeklődési kör és az ágy méretének is egyre nagyobbnak kell lennie. A tökéletes darabok megválasztása időigényes, sőt stresszes feladat lehet. Kedves szülők! Önöknek szeretnénk a következő bekezdésekben segíteni, gyakorlati tippeket adni ahhoz, hogy a lehető legkevésbé legyen megterhelő a gyerekszobabútorok kiválasztása.

Gyerekszoba bútor: tervezd meg a gyermeked birodalmát!

A hálószoba legfontosabb kiegészítője az éjjeliszekrény

 

ESZTÉTIKAI SZEMPONTOK

Mindenkinek ismerős lehet, ha azt mondjuk, a gyermekeknek havonta (jobb esetben) változik az ízlésük, más és más mese az éppen aktuális kedvenc és más az aktuális példakép vagy hős. Ezt sokszor nagyon nehéz követni, az ezekhez kapcsolódó igényeket teljesíteni meg szinte lehetetlen, főleg ha az embernek nem feneketlen a pénztárcája.

Amikor a berendezés kiválasztására kerül a sor, mindenképpen azt javasoljuk, hogy egy a gyermek neméhez igazodó, de mégis semleges környezetet alakítsanak ki.

Ez a gyakorlatban úgy néz ki, hogy a falak színe, az ágy és a szekrények hosszú távra lesznek kiválasztva, épp ezért nem érdemes egy adott téma köré építeni. Így ha a gyermeknek új mesehős a kedvence, akkor egy-egy falmatricával vagy poszterrel sokkal egyszerűbben alakítható, cserélhető a dekoráció.

A fal színét tekintve is érdemes egy picit előre gondolkodni, hiszen a csecsemőkorban tökéletes választásnak bizonyuló rózsaszín vagy babakék nem biztos, hogy a következő 5-8 évben (amíg újra nem lenne aktuális egy tisztasági festés), jó választás lesz. Érdemes inkább bézs, fehér vagy almazöld színekben gondolkodni, melyek a gyermek növekedésével is szerencsések lehetnek. Itt fontosnak tartjuk megjegyezni, hogy bármilyen színt is választ, legyen lemosható a festék, ezzel elkerülve a tartós falrajzokat és tenyérnyomokat.

 

GYEREKSZOBABÚTOR? FŐ A BIZTONSÁG!

Amikor eljön az az időszak, hogy a pici baba átkerül a saját szobájába és már nem a szülők ágya mellett, vagy nem köztük alszik, az nagyon nehéz időszak mindkét félnek. A gyermeknek új körülményekhez kell szoknia, máshol fog aludni ettől a naptól kezdve, idősebb testvér híján egyedül egy szobában. A szülőknek azért nehéz ez az időszak, mert már nincsenek a féltett kincsük mellett közvetlenül, nem tudják figyelni az álmát.

Ilyenkor a legmegnyugtatóbb a szülők számára, ha tudják, a gyermek biztonságban van. Ehhez pedig az kell, hogy egy tökéletesen biztonságos ágyban aludhasson a baba. Ennek érdekében olyan bútort kell választani, amely ellenőrzött gyártótól, minőségi alapanyagokból készült. Javasoljuk a keményfából készült darabokat, mint a tölgy, a bükkfa vagy a nyír. Ezek hosszú évekig stabil fekhelyet biztosítanak.

A legtöbb gyerekszobába készült ágy szélére egy biztonsági rács van szerelve. Ez az idő haladtával leszerelhető, de nagy nyugalmat ad, ha a kezdeti időszakban használják a szülők. A rács megakadályozza, hogy a gyermek leessen az ágyról és megsérüljön.

 

VESZÉLY A SZEKRÉNYEKBEN

Természetesen a bútorok esetében nem csak az ágyról való leesés jelenti az egyetlen veszélyforrást. Nagy kockázatot rejtenek magukban az éles sarkok és a nem megfelelően rögzített polcok is. Ezek persze csak azon gyermekek számára jelentenek veszélyt, akik már megtanultak járni és a felfedező időszakban vannak. Ilyenkor a kíváncsiság és a tudásszomj hajtotta lurkó könnyen bajba keverheti magát.

A kiálló, hegyes sarkokra már lehet kapni számos sarokvédőt, amelyek lehetővé teszik, hogy a gyermek ne üsse meg magát, ne legyen nagy sérülés egy esés esetén. Ezeknek a titka, hogy bár egyszerűen felhelyezhetőek a felnőttek által, de a gyermek nem tudja őket levenni, így elkerülhető a veszélyforrás. Készülhetnek műanyagból, de a legjobb választás, ha szilikonból készült darabot választanak a szülők. Ezek jobban tompítják az ütést, puhábbak, így maximum egy kisebb lila foltot hagynak a gyermeken egy komolyabb sérülés helyett.

Mi a helyzet a polcokkal? Akiknek van már gyermekük, biztosan egyet fognak velünk érteni: nincs olyan lurkó ezen a földön, aki ne próbálna meg legalább egyszer felmászni a szekrény tetejére a polcokat használva lépcsőnek. Ennek oka lehet a kíváncsiság, a huncutság vagy a figyelemfelhívás is, a lényeg, hogy a felnőttek megakadályozzák a balesetet. Ehhez első sorban az kell, hogy a legalacsonyabban lévő polc is elérhetetlen legyen a gyermek számára, így elkerülhető már a próbálkozás is. Ha azonban ez nem kivitelezhető, alacsonyan fekvő polcok vannak a lakásban, akkor azok legyenek stabilan rögzítve. Amikor a gyermek egy nem jól felszerelt polcra próbál felállni, az megbillenhet és egy óriási esés lehet a vége, mely komoly sérüléssel járhat.

Persze az első és legfontosabb szabály ebben az időszakban a balesetek elkerülése végett az, hogy a gyermeket ne hagyják magára egy percre sem. A kíváncsiság, a kalandvágy és a tudásszomj hamar bajba keverheti a legkisebbeket, hiszen belőlük még hiányzik a félelemérzet, nem ismerik fel a veszélyes helyzeteket.

 

HALADJON A KORRAL!

Na persze itt nem arra gondolunk, hogy legyen tisztában a legújabb trendekkel, sokkal inkább arra, hogy legyen rugalmas a gyermek fejlődési folyamata során. A születéstől kezdve a kicsik nagyon gyorsan, napról napra nőnek. Ennek az az eredménye, hogy nem csak a ruhákat, hanem az ágyukat, a szekrényüket és a szobájukat is nagyon gyorsan kinövik. Ebben a bekezdésben a folyamatos bővítéshez szeretnénk hasznos tippeket adni.

Lássuk először is az ágyat! Számos helyen lehet már olyan kiságyakat kapni, melyekről leszerelhető a védelmet nyújtó rács, ezzel alakítva kiságyból gyermekággyat. Így az egyszer megvásárolt fekvőhely, legalább három, de inkább négy évig is hasznosítható, nem szükséges röpke egy vagy két év után lecserélni. Ezután a következő szint, már egy közepes méretű, de szintén bővíthető darab. Vannak olyan gyerekágyak, melyek a nagyobb gyermekkortól, egészen a fiatal felnőttkorig elkísérhetik a szülők szeme fényét. Ezt a speciálisan erre a célra kialakított bővíthető, kihúzható ágyak teszik lehetővé. Így ágyból biztosan nem szükséges újat venni jó hosszú ideig, csak a matrac cseréjével kell foglalkozni.

 

SZŐNYEG VAGY NEM SZŐNYEG?

Minden szülőben felvetődik a kérdés, hogy otthon mezítláb (zokniban) vagy lábbeliben járkáljon (papucs, cipő) a gyerek. A gyerekek számára is az a legideálisabb, ha folyamatosan erősíti a lábában lévő izmokat és direktben találkozik a padlóval, így meg lehet előzni az olyan lábdeformitásokat, mint a bokasüllyedés (melyek orvosolhatók megfelelő supinált szandálokkal, cipőkkel). Célszerű ilyen esetekre szőnyeget lefektetni a gyerekszoba padlójára, mivel ez melegen tartja a járófelületet és e mellett sokkal puhább talajt biztosít a kisgyereknek.

 

BŐVÍTHETŐ SZEKRÉNYEK

Amikor a baba megszületik, nem lesz szükség, csak néhány rugdalózóra, esetleg pici nadrágokra és a pulóverekre. Ezek méretükből kifolyólag is elég kicsi helyet foglalnak, így elég akár két-három polc, és a gyermek ruhái szépen rendszerezve elpakolhatóak. Ez azonban hétről hétre, majd hónapról hónapra egyre kevesebbnek fog bizonyulni, hiszen egyre nagyobb lesz a ruhák mérete és a darabszáma is. Hirtelen azon kapják magukat a szülők, hogy már nem tudják hova pakolni a ruhácskákat, a szekrény nem bővíthető, újat kell vásárolni.

Ezt megelőzvén érdemes olyan szekrényt választani, amely több elemből áll, így az egyre több ruhával párhuzamosan, egyre több elem kerülhet megvásárlásra és ezzel használatba. Így nem kell egyszerre nagyobb költségekbe vernie magát az anyukának és apukának, hanem apránként, több kisebb kiadással megoldható a bővítés.

Amennyiben nem talál olyan több elemből álló szettet, ami megfelel az igényeknek, az is jó megoldás, ha egyforma színű elemeket válogat össze. Áruházunkban például számos olyan szekrény van, mely több színben is kapható, hogy mindenki megtalálja a meglévő darabokhoz illő kiegészítést.

 

KISEBB KIEGÉSZÍTŐK A GYEREKSZOBÁBAN

Ahhoz, hogy teljes legyen a kép a gyerekszobabútorokat tekintve, szükség lesz egy játszósarokra is. Ez az a hely, ahol a gyermek igazán önfeledten játszhat, csak az övé, nem kell szabályokat követnie és csendben maradnia. Nem hiányozhat innen például egy kisebb asztalka, melyen rajzolhat, festhet vagy éppen gyurmázhat. Ezeknél kiemelten figyelni kell, hogy ne rendelkezzenek éles sarokkal, hiszen könnyű súlyukból adódóan könnyen felborulhatnak, ezzel sérülést okozva.

A játszósarok másik elengedhetetlen kelléke egy gyermekfotel, mely babázáshoz, később olvasáshoz, társasjátékozáshoz szuper helyet biztosít. Ezekből például nagyon szuper játékos darabokat találhat webáruházunkban, kislánynak és kisfiúnak egyaránt.

Végül, de nem utolsó sorban, nem hiányozhat a gyermekek nagy kedvence: a játszóház. Gondoljon csak bele, ön mennyire szeretett bunkert építeni gyerekkorban, játszani abban az összetákolt apró kis lyukban. Ma már erre szuper lehetőségeket biztosítanak a gyártók, műanyagból készült, színes kis házakat készítenek, melyekben a gyermekek órákig játszhatnak. Így a karácsony közeledtével, ez akár egy remek ajándék is lehet a fa alatt.

 

Minden szülő és minden gyermek teljesen más. Más szokásokat vesznek át anyukától és apukától, más játékokat szeretnek, más a kedvenc mesehős. Egy dologban azonban minden szülő egyforma: a legféltettebb kincse a gyermeke, így mindenből a legjobbat szeretné neki megadni lehetőség szerint. Erre tökéletes alkalom a gyerekszoba berendezése, mely a megnyugtató végeredményen túl, egy kalandos és izgalmas közös programot is biztosít a gyermekkel.