7+1 fürdőszoba növény, amely bírja a párát

Mindenki tudja, hogy a növények a legszebb, legtermészetesebb díszei egy otthonnak. Hiszen megjelenésük, üzenetük természetes és otthonos érzést kelt bennünk. Egy kis élő, zöld, friss látvány, és máris jobb a komfortérzetünk. És a levegőnk.

Manapság a dzsungel hatású színek és kiegészítők, a mélyzöld, a páfrányokat, trópusi növényeket ábrázoló képek, tapéták uralják a lakberendezési trendeket. És persze, szerencsére, az igazi növények, a mohafalaktól kezdve a páfrányokon át minden divat, ami friss, üde és él.

7+1 fürdőszoba növény, amely bírja a párát

7+1 fürdőszoba növény, amely bírja a párát

Legtöbbünket azonban a növények környezeti igényei tartanak vissza attól, hogy szobanövényt tartsunk, vagy épp a kedvenc kiszemelt virágunkat szerezzük be. Pedig itt egy kézenfekvő megoldás! Miért ne tehetnénk a magas páratartalmat és szűrt fényt kedvelő trópusi növényeket a fürdőszobába? Hiszen nincs olyan fürdőszoba bútor, amely stílusban nem tűr meg maga mellett, (vagy épp felett) egy üde látványt nyújtó trópusi csodát?

 

Nézzük, milyen növények lehetnek opciók egy fürdőszobába?

Orchidea

Az Orchidea különleges, egzotikus megjelenésével a növények királynője. A gyönyörű formák és színek jellemzik, minden otthont elegánssá varázsolnak ezek a kifinomult megjelenésű növények. Az Orchideának több fajtája létezik, hiszen neve gyűjtőnév. Nagy részükre azonban jellemző, hogy a szűrt fényt és a párát szeretik, a kellemes középhőmérsékletet. A közvetlen napfény nem tesz jót nekik, és locsoláskor is vigyáznunk kell, hogy a gyökerei ne ázzanak sokáig a vízben, mert ettől pusztul el a legtöbb Orchidea.

A legjobb hely számukra a fürdőszoba, annak is az ablaka, ahol nem éri őket közvetlenül a napfény, hiszen természetes közegükben sem teszi. A fürdőszoba páratartalma pedig arra emlékezteti őket. A Papucsorchidea és a Pillangóorchidea kifejezetten szereti a fürdőszobák klímáját és páratartalmát, hiszen 70-80%-os páratartalmat igényelnek. Ne feledkezzünk meg a gyakori szellőztetésről sem, hiszen az enyhe szellő akadályozza meg a növény gombásodását.

Bambusz

A bambusz igazán izgalmas, keleti látványt hoz fürdőszobánkba! Egy minimal stílusú fürdőszobabútor mellett, na meg persze a bambusz mintájú dekorcsempével kirakott, ázsiai hatású fürdőszobába tökéletesen illenek. A bambuszok egyébként a pázsitfűfélék családjába tartoznak, de a füveknél lényegesen nagyobbra is nőhetnek. Egzotikusan egyszerű megjelenésük, keleties hangulatuk vízparti hatásuknak köszönhető népszerűségük.

A bambusznak magas páratartalomra és bőséges öntözésre van szüksége. Egyébként egy nagyon strapabíró növényről beszélünk, szívóssága az ázsiai kultúrában a kitartást is szimbolizálja.

 

Bambusz

 

Páfrány

Igazi párás dzsungelhangulat hoz otthonunkba a burjánzó, kócos páfrány, mely egyértelműen a fürdőszoba legkülönlegesebb dísze lehet.

Persze számtalan páfrányfajta létezik, vannak kisebb és nagyobb fajták, sima levelűek és fodros levelűek. Színe azonban mindegyiknek élénkzöld, élettel teli és friss látványt adva megjelenésüknek. Ha egészségesek. A páfrányok a párás levegőt szeretik, emiatt gyakran szükséges párásítani a környezetüket. Éppen emiatt a tulajdonságuk miatt lehet helyük egy fürdőszobában. A páfrány, a többi trópusi eredetű növényhez hasonlóan nem szereti a tűző napot és a huzatot sem.  A számára ideális hőmérséklet 18 és 20°C van. Télen azonban hidegebb hőmérsékletű helyiségeket kedveli, ilyenkor 15°C is megfelelő számára. Arra azonban figyeljünk, hogy a hőmérséklet soha ne csökkenjen 10°C alá, hiszen akkor a hidegtől lehullanak a levelei.

Vitorlavirág

A vitorlavirág formájában egy lenyűgözően kecses növényt választhatunk fürdőszobánkba, gyönyörű hófehér virágok, fényes zöld levelek jellemzik. A vitorlavirág, ha rendszeresen gondozzuk, és megteremtjük a számára ideális körülményeket otthonunkban, akkor szinte egész évben virágzik.  Szép, fehér virága eleganciát hoz fürdőszobánkba, így aztán egy klasszikus stílusú vagy bármilyen komolyabb, elegánsabb otthon fürdőszobájába illik a legjobban. Bokros növekedésű növény, melynek hosszú szárú, lándzsa alakú levelei fényes zöld színűek. A növény nevét a hófehér fellevél jellegzetes formájáról kapta. Apró virágai vannak, amelyek a nagyméretű vitorla formájú fellevél tövéből erednek. A vitorlavirág trópusi évelő növény, ezért a meleget és magas páratartalmat szereti.

Anyósnyelv

Az anyósnyelv a lust növénytartók kedvence lehet, hiszen igénytelen, szívós növény, mely azonban látványos, mutatós megjelenésével minden helyiséget feldob. A modern, letisztult stílusú otthonok fürdőszobái mellett szinte bármelyik stílussal összeillik. Látványos, üdén zöld, hegyes levelei magukra vonzzák a tekintetet. Az anyósnyelv természetes élőhelye a meleg, trópusi Afrika és Ázsia egyes részei. Az anyósnyelv jó hírnévnek örvendett Kínában, hiszen a hiedelem szerint szerencsét hozott. Az anyósnyelv fényigényét tekintve elmondhatjuk, hogy jól tűri a napos, árnyékos és félárnyékos helyet is, sőt árnyékban is elvan, könnyen meg is nyúlhat. Persze ez a növény is a szűrt napfényt szereti a legjobban, de az ő esetében is vigyáznunk kell a tűző napfénnyel, mert ennek hatására elsárgulhatnak a levelei és persze el is pusztulhat.

A növény az állandó 18 fok körüli hőmérsékletet kedveli, viszont gyökerei és levei érdekében ne tartsuk olyan helyen, ahol 10 fok alá csökken a hőmérséklet.

Begónia

A szép színes és látványos begónia igazán dekoratív eleme lehet fürdőszobánknak. Válasszunk olyan színt, amely illik a szoba tónusaikhoz. Persze a több, élénkszínű virág vidám hangulatot, bohókás összhatást kelt, mely szintén jót tehet fürdőszobánkkal, izgalmassá és bohókássá varázsolhatja annak összképét. A szobanövények fürdőszobában való tartása, tehát, mint begónia példáján is láthatjuk, egyáltalán nem elvetélt ötlet.

A növénynek rengeteg fajtája áll a hobbi kertészek rendelkezésére, ma már a különféle hibridek és színváltozatok egyáltalán nem ritkák.

A többi trópusi növény igényeihez hasonlóan a begónia is napos, de világos, egész évben meleg, télen is legalább 16 fokos környezetet igényel, és egész évben nyirkosan kell tartani, így ideális helyet kaphat a fürdőszobában.

 

Filodendron

A Filodendron, vagy Philodendron másik neve a könnyezőpálma. Gondozása nem túl bonyolult, látványra pedig igen különleges, trópusi esőerdőre hajazó megjelenést biztosít a Magyarországon egyébként eléggé elterjedt, ismerős megjelenésű, foltos, lyukacsos levelű növény. A filodendron nagyra nővő, jellegzetes megjelenésű, igényei szerint melegkedvelő trópusi növény. Jellemzően kúszónövény, mely őserdőben hasznosítja hosszú léggyökereit, melyek segítségével a fényt keresve kúszik fel a fák törzsén. A növény fejlődéséhez sok hely szükséges. A fiatal növény levelei szív alakúak és sima szélűek, de ahogy a növény öregszik a leveleken lyukak és mély bevágások jelennek meg. A kifejlett levelek fényesek, és már sötétzöld színűek. 

Filodendron

 

Bonsai? Bonsai!

Nem minden bonsai fajta alkalmas arra, hogy párás, nedves, félhomályos helyen tartsuk. A bonsaik között azonban a borsfa bonsai jó döntés lehet. Ez a növény kellemes citrusos illatot áraszt, főleg, ha megdörzsöljük a leveleit. Kerek kis levelei vannak, igazán kedves látványt nyújt a kis borsfa. Ez a faj beltéri bonsaiként tartható. Jellemzően meleg és fényigényes növény, ezért világosabb fürdőszobába ajánlott. Vízigényes faj, talaját tartsuk mindig egyenletesen nedvesen.

Figyelem, egy bonsai tartása komoly felelősséget és odafigyelést igényel, hiszen kényesebb növény. A bonsaiok gondozása utánajárást igényel, és ami még fontos, az az, hogy folyamatosan metszeni kell őket. A borsfát például tavasztól őszig.

 

Ezután a bemutató után persze mindannyian kedvet kapunk egy szép, trópusi dísznövény beszerzéséhez. Mellyel életet lehelünk fürdőszobánkba. Persze ahol a klíma adott, ott az egész lakást tele lehet pakolni ezekkel a csodálatosan izgalmas és egzotikus növényekkel. Legyen saját dzsungelünk, hiszen az élő növénynél nincsen szebb dísz!