Általános tudnivalók a fürdőszoba felújításához III.

A fürdőszoba felújítása nem kis dolog. Ez a lakás egyik olyan helyisége, amelyben ha nem gondolkodunk nagy költségvetésben, akkor is rá kell szánnunk a pénzt, hiszen a burkolatok, csaptelepek, kádak és bútorok bizony nem olcsóak általában.

 

Általános tudnivalók a fürdőszoba felújításához III.

Cikksorozatunkban általános tudnivalókat osztunk meg a fürdőszoba felújításához. A mostani cikkben a "A fürdőszoba fejlesztésének lehetőségei" és "Mi legyen a fürdőszobában?" témákat járjuk körbe.

 

A fürdőszoba fejlesztésének lehetőségei

 

Mit értünk egy fürdőszoba fejlesztésén? Megdöbbentően gyakori hazánkban, hogy a fürdőszobákban nincsen kád csak zuhanytálca, még akkor is ha volna számára hely. Pedig sokan szeretik a kádfürdőzést, így ha olyasvalaki vásárol meg egy kád nélküli lakást, akinek ilyesmire igénye van, elég kézenfekvő fejlesztési lehetőség számára a kád (ülőkád, sarokkád, pezsgőkád stb.) vásárlása. Akinél alapból van kád, annak fejlesztési lehetőségként nyitva áll egy szebb, nagyobb kád beszerzése vagy egy pezsgőkád, jakuzzi, kádas hidromasszázs-kabin beépítése.

 

Fürdőszoba kád

 

Sokan vannak, akik nem szeretik áztatni magukat, így az ő számukra a tusoló fejlesztése jelentheti a komfortérzet fokozását. Egy hidromasszázs-kabin kiválasztása számukra ideális lehet, hiszen a különféle irányokból spriccelő víz csodálatosan átmasszírozza a testet és élénkíti a vérkeringést.

 

Fejlesztési szempont lehet a fürdőszoba fűtésmegoldásának cseréje, a WC ki- vagy behelyezése, a szellőzés ki- vagy átalakítása, törülközőszártó elhelyezése, a mosó- és/vagy szárítógép be- vagy kihelyezése.

 

Mi legyen a fürdőszobában?

 

A fürdőszoba felújításakor, ki- vagy átalakításakor érdemes elgondolkodni azon, hogy a fürdőszobában alakítsunk-e ki helyet a WC számára. Kis lakásokba gyakori, hogy a WC-kagylót a fürdőszobában helyezik el, mert túlságosan sok helyet venne el a lakás alapterületéből egy újabb (ha mégoly kicsi) helyiség kialakítása. Ez az indoklás érthető, ugyanakkor tény és való, hogy ez az „egyesítés” számos kellemetlenséggel is járhat.

 

Egy soktagú családban vagy egy olyan pár esetében, amelynek tagjai sokáig szeretnek a fürdőszobában „tollászkodni”, komoly fennakadásokat okozhat, hogy nem lehet egyszerre használni a mellékhelyiséget és a fürdőszobát, nem is beszélve arról a kényelmetlen szituációról, ha élettársunkat akkor kapja el a halaszthatatlan szükség, amikor mi éppen a kádban próbálnánk lazítani...

 

Ugyanígy kérdésként merülhet fel, hogy a mosó- és szárítógép hol kapjon helyet. Azokban a lakásokban és házakban, ahol van erre hely, egyre népszerűbb a mosókonyha kialakítása. Van benne ráció, hiszen mind a szennyes ruha tárolása, mind a mosás folyamata jellegzetes (és sokszor nem túl kellemes) szagokkal jár. Ugyanakkor érthető, hogy ha nincs máshol hely, a fürdőben kell elhelyezni az életünket megkönnyítő gépeket. Ez utóbbi esetben azt is meg kell gondolni, hogy a mosógép vízelvezetését szennyvízkiállással oldjuk meg vagy a fürdőkádba engedjük le a távozó mosóvizet.

 

laundry room with a washing machine
Interior of a real laundry room with a washing machine at home

 

További fejtörésre adhat okot, hogy a bojler vagy gázkazán a fürdőszobában kapjon-e helyet. Általában érdemes a melegvíz előállítására alkalmazott berendezést a fogyasztás helyének közelébe tenni, mert így a csöveken keletkező hőveszteség kisebb. Ha a fürdőszobába nem fér el a bojler, olyan helyiséget kell választani, amelyben a külső környezeti hatásoktól (fagy, tűző nap) védve van, ezzel a melegvíz előállításának hőveszteségét is csökkenthetjük és növeljük a készülék élettartamát.

 

A szekrények, tárolóhelyek kiválasztásánál érdemes végiggondolni, hogy a fürdőszoba párás levegője nem megfelelő szellőztetés mellett a zárt helyeken poshadást, penészedést okozhat. Így például törülközőket szekrényben vagy polcon csak akkor tartsunk a fürdőben, ha kifejezetten jó a szellőztetés illetve párátlanítás. Hasonló gondolatok vonatkoznak a használatban lévő törülközők fürdőszobában történő szárítására, illetve a fürdőszobában történő teregetésre is.

 

children are bathing in a bath
Happy children girls are bathing in a bath with foam and bubbles.

 

Érdemes felkészíteni a gyermekek fogadására a fürdőszobát olyan családok lakásában, akik a közeljövőben gyermeket terveznek vagy éppen született már gyermekük. Azokat a tevékenységeket vegyük végig fejben, amelyeket a gyerekekkel kell elvégeznünk, illetve a gyerekeknek tudni kell elvégezni. Pl. kiskádat hova tesszük, a fürdőbe kerüljön-e a pelenkázó, hogy éri fel a gyermek a csapot, odaférjünk a WC-hez a kisgyermeknek segíteni stb..