3+1 kérdés, ami valószínűleg mindenki fejében felmerül, aki medencét tervez

​1. Szükség van ehhez valamilyen engedélyre?

 

3+1 kérdés, ami valószínűleg mindenki fejében felmerül, aki medencét tervez

 

Hiába van szó a saját házunkról, vannak olyan helyek, ahol bizonyos kivitelezésekhez engedélyt kell kérni. A medence abban az esetben nem tartozik ezek közé, ha nem haladja meg az 50 m2-t, illetve a 1,5 méteres mélységet.

 

Ilyenkor eltekinthetünk a bejelentéstől és az építési engedélytől is, de a biztonság kedvéért jobb, ha utánanézünk a helyi előírásoknak. Különösen a löszfalakon és a természetvédelmi területeken számíthatunk szigorúbb szabályozásra.

 

2. Mikor lesz ebből medence?

 

Ez elsősorban a medence építési technológiájától függ. A legidőigényesebb a csempe, illetve a vasbeton üvegmedence kialakítása, mert az ehhez szükséges helyszíni építési munkák, valamint a vízzáró burkolat kivitelezése, és a vízpróbázás hónapokat vesz igénybe.

 

Ezzel szemben vannak olyan medencék, amelyek technológiájához mindössze néhány héttel kell számolnunk, a befejező munkákra pedig elég három nap. Szintén az építéstől függ, hogy mekkora felfordulással jár a procedúra. A földkiemelést és a betonozást nem ússzuk meg, ezt követően azonban nem zavarják komolyabban a házban élők mindennapjait a munkálatok.

 

 

3. Kis kert medencével?

 

Attól, hogy valakinek nem áll rendelkezésére egy nagyobb birtok, még nem kell lemondania a medence nyújtotta élményről. Egyszerűen szerényebb igényeket kell támasztania ezzel kapcsolatban. A jó hír, hogy ez főleg a méretre vonatkozik, a kényelemre nem.

 

A kínálatában találunk olyanokat, amelyek kis méretük ellenére széles medence létrákkal, hidromasszázzsal rendelkeznek, sőt az ellenáramoltatóval ellátott típusokban úszhatunk is.

 

 

+1. Milyen víz kerüljön bele?

 

Bár a kútvíz praktikus megoldásnak látszik, ezt az alternatívát csak akkor válasszuk, ha előzetesen bevizsgáltattuk. Ebben a kérdésben ne engedjünk, kizárólag a jó minőségű víz mellett tegyük le a voksunkat. Különösen azért, mert a töltést elegendő évente egyszer megejtenünk, tavasszal és ősszel csak frissítenünk kell a benne lévő vizet – nagyjából a harmadával.