Kerti bútor kisokos, avagy ezeket tartsunk szem előtt vásárláskor

A nappalinkban szeretjük kényelembe helyezni magunkat a fotelunkban vagy a pihe-puha kanapénkon. Amikor az időjárás jobbra fordul, egyre több időt töltünk a szabadban. A kerti bútorok lehetővé teszik, hogy a teraszunkon vagy a kerüntkben is komfortosan lazíthassunk és élvezhessük a napfényt. A beltéri berendezési tárgyakhoz hasonlóan a kültéri bútorok is széles választékban elérhetőek.

Kerti bútor kisokos, avagy ezeket tartsunk szem előtt vásárláskor

Azonban mielőtt kialakítjuk a teraszt vagy az erkélyt, vegyünk figyelembe néhány fontos szempontot. Hiszen a kerti bútorokat nem egy-két évre, hanem hosszabb időre, akár évtizedekre vásároljuk. A legjobb tehát, ha megfontoltan döntünk, és így elégedettek lehetünk a megvásárolt modellekkel. Mire kell tehát figyelnünk, amikor a kültéri bútorok között böngészünk? Íme!

Harmónia a teraszon és a kertben is

Akár kertes házban élünk, akár társasházban, az otthonunk külső terei a belső helyiségek folytatásai. Épp ezért ajánlott úgy berendezni a kerteket, a teraszokat és balkonokat, hogy összecsengjenek a lakás többi részével. Ennek akkor van különösen nagy jelentősége, ha bentről nagy üvegfelületeken át folyamatosan látjuk a külső teret is.

Természetesen az otthonuk kialakításakor a legjobb, ha az egyéni ízlésünk dominál. Azonban akkor lesz meghitt hely a lakásunk, ha harmonikusan rendezzük azt be. Ha a belső terekben a minimalizmus uralkodik, akkor egy szögletes formatervezésű polyrattan kerti bútor illik leginkább a teraszra. Ha szeretjük a hagyományosabb stílust és a lágyabb vonalvezetést, akkor a klasszikus műanyag bútorok vagy valódi rattan modellek ajánlottak számunkra.

 

Fa, műanyag vagy fém kerti bútort válasszunk?

Azt, hogy milyen alapanyagból készült bútorokat vásároljunk, nem csupán a közvetlen környezetünk befolyásolja. A különféle anyagú termékek más-más karbantartást igényelnek. A legkevésbé a műanyagból készült kerti bútorokkal kell foglalkoznunk. Legyen szó akár a hagyományos vagy a polirattan modellekről, ezek nagyon könnyen tisztán tarthatóak. Csupán nedves szivaccsal vagy textillel kell őket áttörölnünk szennyeződés esetén.

A fából készül székek, asztalok, kanapék kényesebbek az időjárás kihívásaival szemben. Ezek a kültéri bútorok rendszeres időközönként felületi kezelésre szorulnak. A fém bútorok mellett ugyancsak a könnyű tisztíthatóság és kezelhetőség szól. Azonban ha fokozott csapadéknak vannak kitéve ezek a termékek, ügyeljünk a rozsdásodás elkerülésére. 

 

Így óvhatjuk meg bútorainkat az időjárás viszontagságaitól

A kültéri bútoroknak jóval nagyobb terhelést kell kibírniuk, mint a szobában elhelyezett daraboknak. Ez még akkor is így van, ha fedett a teraszunk vagy az erkélyünk. A hőmérséklet-ingadozások, az esetleg beverő eső és az UV-fény ekkor sem kíméli a berendezési tárgyakat. Akkor pedig különösen ügyelnünk kell a bútorok állapotára, ha nincs tető felettük. A fabútorokat mindenekelőtt olajjal le kell kennünk, hogy időtállóbbak legyenek. 

Éjszakánként, és ha csapadékos időt ígér az előrejelzés, igyekezzünk zárt helyre vinni a bútorokat. Számos esetben azonban ez nem megoldható. Egy vízhatlan ponyvával könnyedén és gyorsan lefedhetjük az asztalokat és a székeket. Toljuk minél közelebb egymáshoz őket, és gondosan takarjuk le. Ha nincs szakadás vagy egyéb sérülés a ponyván, akkor a textileket, párnákat sem szükséges bemenekíteni. Az UV ellen pedig akár egy napvitorlával is védekezhetünk, melyek a kerti bútorok mellett webáruházunk termékei között ugyancsak megtalálhatóak.

Blog

Ajánlott termékek