WC csésze kisokos

Mit kell tudnunk a WC csészéről? Hogyan válasszuk ki a tökéleteset? Miben különböznek egymástól az egyes típusok? Milyen WC csésze méretek léteznek, és hogyan válasszunk méretet egy kis fürdőszobába, mosdóba? A WC tartály kialakítása, típusa befolyásolja a WC csésze kiválasztását?

 

Rengeteg kérdés merül fel bennünk, amikor fürdőszobánkat, vagy mosdónkat tervezzük, hiszen időtálló, divatos és praktikus szanitereket szeretnénk otthonunkba. Íme néhány gyakorlati tanács a WC csészék kiválasztásával, elhelyezésével, beillesztésével kapcsolatban. A bejegyzésből azt is megtudhatjuk, hogy vajon mit tegyünk, ha problémánk akad a már meglévő WC csészénkkel?

 

WC csésze méretek

Amikor egy WC csésze beépítését tervezzük, érdemes tisztában lenni a méretekkel. Hiszen a legtöbb esetben a méretek szabják meg lehetőségeinket. Egy szabvány WC csésze mérete 36 cm széles, 63 cm hosszú, és 82 cm magas. a WC csésze lehet függesztett, vagy álló. Az álló WC csészék helyigénye nagyobb, a függesztett kialakítású WC csészék esetében 40 cm-es szélesség, és 55 cm-es hosszúság is elegendő, így aztán ha kevesebb hellyel rendelkezünk, akkor a fali WC is megoldás lehet. Gyártanak azonban kis WC csészéket is, kifejezetten helyhiánnyal rendelkező fürdőszobák, kis lakások esetére. Ezek a WC csészék csak 35 cm szélesek és 57 cm a hosszuk, magasságuk 82 cm körül van.

Egy WC elhelyezése során azonban nem csak a WC csésze méreteit kell figyelembe vennünk. A WC mögött 40-50 cm széles, 20 cm mély helyet hagynunk ahhoz, hogy megfelelően be lehessen építeni a fürdőszobába, előtte pedig 50-60 x 80 cm helyre van szükség. Ezért vegyük figyelembe, hogy legalább ekkora helyet alakítsunk ki a WC csésze beépítéséhez.

A WC csésze betervezése a fürdőszobába: WC típusok

A WC csésze méretéhez igazodni kell, mikor megtervezzük a helyét. Ha egy fürdőszobában szeretnénk WC-t kialakítani, akkor gondoljuk meg, hova szeretnénk elhelyezni. Esetleg egy épített zuhanykabin oldalára is helyezhetjük, így egy nagyobb fürdőszobában megoldhatjuk, hogy blokkokra osztjuk a teret, és még a WC-nek is diszkrét helye lesz. Azon is elgondolkodhatunk, hogy monoblokkos WC-t csináltassunk, amely álló WC, és a tartállyal egybeépített kompakt egység. Az álló és a függő WC esetében is lehet magasan vagy épp alacsonyan a WC tartály. Kis hely esetében a beépített WC tartályt is választhatunk, amelyet a fal rejt, és egyszerűen kezelhető, de nem feltűnő. Modern és elegáns megoldás, ahol a WC tartály sem foglalja a helyet.

 

Léteznek tehát álló WC csészék, függő WC csészék, valamint monoblokkosak. Emellett a WC csésze lehet alsó kifolyású vagy hátsó kifolyású. Ez a két megnevezés a víz elvezetésének irányát jelzi. Lapos- és mélyöblítésűt különböztethetünk meg. A WC tartály lehet alsó elhelyezésű vagy felső elhelyezésű, vagy éppen falba rejtett.

A WC stílusa lehet modern és klasszikus is. Ezt otthonunk, fürdőszobánk, és a rendelkezésre álló hely befolyásolja. Lehet szögletes és íves formájú WC csészét is választani, mely a rá illő WC ülőkével egységes stílust alkot.

 

WC csésze kisokos

 

WC csésze beszerelés

Ha már eldöntöttük, hogy milyen WC-t szeretnénk, illetve hova szeretnénk tenni, akkor már csak annak beszerelése van hátra. A WC beszerelését meghatározza, hogy alsó- vagy hátsó kifolyású WC csészéről van-e szó, hiszen a vízelvezetést ez a kérdés határozza meg. A földön kialakított szennyvízelvezető csatorna esetében az alsó kifolyású WC csésze a megoldás. 

 

Ezt a fajta WC-t az aljzathoz kell hozzáerősíteni. Négy nagy csavarral rögzítjük a padlóra a WC-kagylót, az alsó kifolyású WC-hez álló WC csészét kell vásárolnunk. A kifolyóra ebben az esetben ültető guminak nevezett szigetelést kell húznunk. A WC lefolyóját pedig összekötjük a lefolyócsővel.

 

A hátsó kifolyású WC csésze lehet függő WC csésze is. A falon lévő szennyvíz elvezető csatornát össze kell kötnünk a hátsó kifolyású WC csészével. A lefolyócső pedig lehet szifon is, vagy flexibilis cső. Míg az előbbi megbízhatóbb, az utóbbi megoldás helytakarékosabb.

A kivezető cső rögzítése után a fal érintkező felületét be kell kenni szappannal, majd a csésze kifolyócsonkjára helyezzük az álló WC csésze esetében is emlegetett ültetőgumit. A függő WC csészét is csavarokkal rögzítjük, lehetőleg réz csavarokat válasszunk, jó minőségű alátétekkel, és ügyeljünk, hogy ne húzzuk meg nagyon erősen a csavarokat, amíg a WC csészét megfelelően nem illesztettük a helyére. A végső behúzáskor is figyeljünk azonban, ugyanis a WC csészék porcelánból készülnek, ezért különösen oda kell figyelnünk erre a kényes anyagra. Ha túl erősen húzzuk be, megrepedhet a WC csésze. A falra függesztett WC csésze esetében érdemes extra ragasztást alkalmazni a rögzítés során, majd egy kis fugázó anyaggal korrigálni az egyenlőtlenségeket a fal és a WC csésze között. Az előbbi biztonsági, az utóbbi esztétikai kérdés.

WC csésze szivárgás - hogyan oldjuk meg?

Abban az esetben, ha a WC csészénk esetleges szivárgását fedeznénk fel, azonnal cselekedjünk! Elképzelhető ugyan, hogy csak kisebb bajról van szó, de ebben az esetben is minél hamarabb lépünk, annál hamarabb előzünk meg valami súlyosabb problémát. A WC csésze ugyanis több okból szivároghat, ráadásul a legkisebb hibából is nagy baj keletkezhet idővel. Vagy akár gyorsan.

Érdemes először letesztelni, hogy minden rögzítőcsavar jól be van-e húzva, esetleg a WC csésze szigetelésével minden rendben van-e. A WC-re csatlakoztatott vízvezeték állapotát is ellenőrizzük le.

 

Előfordul, hogy az ok a rosszul beszerelt WC. Ezért, ha a szivárgást egy frissen beszerelt WC csésze esetében fedezzük fel, akkor mindenképpen számoljunk ezzel a lehetőséggel, és a fent leírtakat azonnal ellenőrizzük! Az is előfordulhat, hogy a hiba nem azonnal jelentkezik, ezért nem látjuk az összefüggést. Mindenképpen válasszunk megbízható vízszerelő szakembert a fürdőszobai szaniterek beszereléséhez, szereléséhez és cseréjéhez.

 

A WC csésze szivárgását a csésze repedése is okozhatja. Friss beépítésnél a túl szorosra húzott csavarok is megrepeszthetik a WC csészét, de az is előfordul, hogy rossz minőségűt választottunk, esetleg szállítás közben keletkeztek rajta mikrosérülések, melyek tovább fokozódtak. Régi szaniter esetében az elöregedett anyag is indokolhatja a repedést. Ha megrepedt a WC csészénk, azonnal cseréljük le, mert a repedésből bármikor törés lehet.

WC csésze szivárgás

A WC csésze cseréje

A WC csésze cseréje esetében a rögzítés feloldása az első lépés. Ha modernebb módon rögzítették a WC csészénket, azaz szilopasztot és rögzítőcsavarokat alkalmaztak a WC beszerelői, akkor nincs semmi probléma, egyszerűen felszedhető, illetve leszedhető a WC-csésze porcelán teste. Azonban régebben nem oldható, homokos cementtel rögzítették a WC-ket, a monoblokkos és az álló WC csésze esetében tehát ez a rögzítési mód is megjelenhet. Ebben az esetben nehéz dolgunk lehet. A kötött módon rögzített, azaz cementtel épített WC-k esetében szinte lehetetlen sérülés nélkül felszedni a régi WC-csészét.

 

Ha a WC csésze felszedésén túl vagyunk, akkor már nincs nehéz dolgunk. A WC csésze cseréje során figyelembe kell vennünk, hogy alsókifolyású vagy fali, hátsó kifolyású WC kialakítással rendelkezik-e a helyiség. Ehhez igazodva kell WC csészét választanunk. Az alsó lefolyású WC csésze esetében, ahogy a beépítésnél már említettük, álló WC csészét választhatunk, szerencsére ez a kialakítás is többféle stílusban, modern megjelenésben is létezik. Míg a hátsó kifolyású fali kialakítás esetében ehhez illeszkedő, hátsó kifolyású WC csészét kell vásárolnunk.

 

A cseréhez az új szaniteren kívül 2-4 rögzítőcsavarra és tiplire lesz szükségünk, illetve a már többször említett ültető gumi is kelleni fog, hiszen a vízszigetelés a feladata ennek az eszköznek, amely megkerülhetetlen. Az ültetőgumit feltesszük a WC csészére, majd a már ismertetett módon bekötjük a vízelvezető csöveket, és ha ezzel megvagyunk, végül a csavarokkal, majd sziloplaszttal rögzítjük a csészét.

 

A WC csésze cseréje nem túl bonyolult dolog. Azonban, ha valamilyen hibát ejtünk, akkor annak később komolyabb következményei lehetnek. Ezért érdemes vízvezeték szerelő szakembert hívni segítségül a WC csésze bekötéséhez, cseréjéhez.

Blog

Ajánlott termékek