10 praktikus tanács a tökéletes hálószoba kialakításához!

Otthonunk talán legfontosabb helyisége a hálószoba. Az életünk majdnem egyharmadát töltjük ebben a térben, ezért a nyugodt pihenés érdekében és a barátságos hangulat kialakításához elegendő időt kell szánni a háló tervezésére. 10 tippet adunk, melyeket egy hálószoba berendezése során érdemes figyelembe venni.

10 praktikus tanács a tökéletes hálószoba kialakításához!

1.  ELSŐ LÉPÉS: MIRE VAN SZÜKSÉGÜNK?

A tervezés előtt van egy nagyon fontos pont: át kell gondolni, hogy valójában mire van szükségünk a hálószobában és mire ad lehetőséget a tér. Tehát a legelső lépésként gyűjtsük össze, hogy milyen bútorokat, kiegészítőket szeretnénk a szobában elhelyezni. Ezt követően vegyük elő az alaprajzot vagy csak álljunk be a szoba közepére egy mérőszalaggal és gondoljuk át, hogy hova férnének el az elképzelt dolgok. Így a hálószoba rejtett lehetőségeit és zugait is felfedezhetjük, és reális képet kapunk arról, hogy mi fér el és mire kell alternatív megoldást keresnünk.

Például kiderülhet, hogy valóban szükség van-e az ágy mindkét oldalán éjjeliszekrényre vagy egyáltalán éjjeliszekrényre a hálószobában. Lehet, hogy egy praktikus kis szék, sámli is megfelelne. Vagy a hely függvényében át kell gondolni, hogy biztosan kell-e a 180 centiméteres ágy, vagy esetleg elég a 160 vagy 140 centiméteres megoldás. A szükség és a lehetőségek együttes felmérése pedig az eredeti elképzeléshez képest teljesen más végeredményt hozhat, mindez viszont végül a meglévő térhez sokkal jobban passzol majd.

2.  STÍLUS ÉS A SZÍNEK HARMÓNIÁJA

A tervezés fázisában el kell dönteni, hogy milyen stílusú hálószobát szeretnénk otthonunkban. A színeket, a bútorokat és a kiegészítőket ennek megfelelően kell összeállítani. Például egy skandináv típusú letisztult szobában a fekete, a fehér, a szürke színek és a geometriai formák dominálnak.

Válasszunk ki egy alapszínt, ami több helyen is visszaköszön a hálószobában: a bútorokon, az ágyneműhuzaton, a függönyön, a párnákon, a képeken, esetleg a virágzó szobanövényekben. Fontos, hogy az összhatást nézzük a szobában és összeillő színeket alkalmazzunk. A kevesebb néha több szabály ebben az esetben is érvényesül.

Amikor színekről gondolkodunk a falfestésről sem szabad megfeledkezni. A különféle típusú, árnyalatú és tónusú festék minden térben más hatást kelt. Hatalmas szerepe van a fényviszonyoknak és a bútoroknak a végső összhatásban a színek tekintetében. Épp ezért a falfesték kiválasztását érdemes a bútorok és kiegészítők beszerzése utánra hagyni. Így a meglévő és megvásárolt bútordarabokhoz illeszthetjük a megfelelő árnyalatot.

3.  LEGYEN FÓKUSZPONTJA A SZOBÁNAK!

Az ízléses összeállításhoz ki kell választani a szoba főszereplőjét, ami fókuszpontként funkcionál a térben. A fókuszpont a szoba felosztásában, elrendezésében segít és erőteljesen irányítja a szobába lépők figyelmét. Ez lehet egy szép függöny, az ágy, egy családi kép vagy egy műalkotás, de akár egy lámpa is. A célja, hogy a tekintet azonnal rászegeződjön a hálószobában és e köré épüljön fel a szoba többi része.

4.  A HÁLÓSZOBABÚTOR ILLESZKEDJEN A TÉRHEZ

A hálószobabútor kiválasztásának egyik fő szempontja a rendelkezésre álló tér. Ha kicsi a tér, érdemes beépített szekrényt alkalmazni: akár a padlótól a plafonig is érhet. Nem kell a teljes falat beépíteni, középen kihagyhatunk az ágynak egy részt, így helyet nyerhetünk a szobában. Ha elegendő a tér, akkor érdemes elkerülni a bútorok túlzsúfolását. A levegős és könnyed berendezés kellemesebb összhatást kelt, szabadabb mozgást hagy és végső soron szívesebben tartózkodunk majd a szobában.

Szem előtt kell tartani, hogy a hálószobába összeválogatott bútoroknak mindenképp illeszkedniük kell egymáshoz. Ez azt jelenti, hogy úgy érdemes kiválasztani a bútorokat, hogy stílusban és színben 20-80 aránynál ne legyen nagyobb eltérés. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy egy kisebb szobában egy bútordarab lehet akár eltérő stílusú, de a többi legyen hasonló. Nem kell feltétlen nagy áruházakból új bútorokat vásárolni, terveztethetünk egyedi darabokat vagy akár a nagyszülők bútorainak felújításában is gondolkodhatunk. Amikor hálószobabútorokat válogatunk mindig gondoljuk át a számunkra lényeges funkciójukat. Mire lehet szükség a hálószobában? Ruhásszekrény, komód, éjjeliszekrény és esetleg egy-két polc mindig jól jöhet.

 

5.  AZ ÁGY URALJA A SZOBÁT?

Az ágy típusa és elhelyezése az egyik kulcspontja a hálószobának. Például, ha alacsony ágyat választunk, ami a padlóhoz közel helyezkedik el, barátságos hangulatot és hatást kelthetünk a szobában. Ha pedig a szoba sarkába tesszük az ágyat, akkor kuckóhangulatot teremthetünk a hálóban.Ha sok a cuccunk vagy kis térrel gazdálkodhatunk mindenképp olyan ágyat válasszunk, ami meg van emelve. Így az ágy alatti teret kihasználhatjuk pakolásra: dobozokat, kosarakat, akár gurulós rekeszeket is betehetünk alá.

6.  A PUHA SZŐNYEG ÁTALAKÍTJA A TERET

A szőnyeg fontos eleme a hálószobának: elválaszthatja, nagyíthatja, szűkösebbé teheti vagy akár össze is foghatja a teret. Mivel a hálóban legtöbbször mezítláb vagy papucsban járunk, ezért érdemes puha tapintású darabot választani. Egy nagy bolyhos szőnyegre pedig jó érzés leheveredni TV nézés vagy olvasás közben.

7.  A VILÁGÍTÁS ÉS A FÉNYEK HANGULATOT TEREMTENEK

A szoba hangulatát erőteljesen meghatározzák a hálóban lévő fények. Ha a hálószoba minden részletét ugyanolyan fény és megvilágítás éri, akkor semmi sem fog kiemelkedni és semleges összhatást kelt majd. A korábban említett fókuszpontnak kell kapnia a legnagyobb hangsúlyt, a legerősebb fényt, ezzel is kiemeljük a többi bútordarab, kiegészítő közül.

Hálószoba lévén érdemes hangulatvilágításban gondolkodni: lágy és meghitt fényt varázsolhatunk a szobába a meleg fényű lámpákkal. Egy-egy fényfüzér vagy egy sejtelmes fényű apró asztali lámpa tökéletes megoldást nyújthat ehhez.

Az ágy mellett éjjeli lámpára mindig szükség van: például olvasáshoz vagy tévézéshez elegendő fényt ad. Érdemes azonban alternatív helyet keresni neki: az ágy szélére, a falra vagy a közelben lévő szekrényre rögzíthetjük, így sok helyet spórolhatunk meg az éjjeliszekrényen.

8.  A NÖVÉNYEKRŐL SE FELEDKEZZÜNK MEG!

A növények fontos elemei a szobáknak és a lakberendezésnek. Egy apró zöld növénnyel vagy egy színes virággal könnyedén feldobható bármelyik szoba. Nem beszélve arról, hogy a pihenést és a relaxációt is képesek segíteni. Az éjjeliszekrényen vagy a polcon érdemes elhelyezni a szoba színeihez illeszkedő kaspóban. Ha valakinek a locsolás a gyenge pontja, akkor művirágot is használhat.

9.  A HÁLÓSZOBA APRÓ KIEGÉSZÍTŐI

A szoba színvilágához passzoló apró tárgyakkal, díszekkel, illatgyertyákkal és párnákkal feldobhatjuk a hálószobát. A háló karakterén a különböző fotók és képek nagy mértékben képesek alakítani. A szoba méretének megfelelően válasszuk ki a képeket, bátran használjunk nagyméretű példányokat. A képeket érdemes szemmagasságnál kicsit fentebb tenni. A bútorokkal, a lámpával és az ablakok magasságával számolni kell, amikor a tökéletes helyet keressük a képnek.

10.  KIS TÉR ESETÉN SEM KELL KÉTSÉGBE ESNI!

Ha a hálószobája mindössze pár négyzetméter, akkor is rengeteg lehetőség áll ön előtt. Optikailag könnyedén nagyítható a szoba mérete a bútorok elrendezése, a színek és akár képek által.

Használjuk ki a rendelkezésre álló teret, terjeszkedjünk felfelé és a szereljünk fel polcokat. Ez optikailag megnyújtja a szobát: a függőlegesen lévő helyektől úgy érzékeljük, hogy nagyobb helyiségbe lépünk be. Emellett pedig rengeteg pakoló- és tárolóhelyet teremthetünk a polcokkal, melyeket akár a falba is süllyeszthetünk.

Kis hálószobákban nem ajánlott csak sötét színeket használni, mert zsugorítják a meglévő teret. Érdemes inkább kiegészítőként alkalmazni őket: párnáknál, szőnyegeknél vagy akár függönyöknél. Ezzel szemben a világos színek optikailag nagyobbá teszik a szobát. Nagyon fontos odafigyelni a falfestésnél arra, hogy a plafon világosabb színű legyen, mint a falak. A magasságérzetet növelhetjük ezzel az apró trükkel.

A nagy motívumokkal díszített vagy a hosszanti mintás tapéta is segít. A felülete lehet akár fényes is, így még jobb hatást érhetünk el vele. A szekrény falára tehetünk nagy tükröt, mert ez is segít a tér nyújtásában. Ezt azonban érdemes jól átgondolni, nem mindenki kedveli a nagy tükröket a hálóban.

A hálószoba kialakítása során a legfontosabb, hogy tudatosan álljunk neki a tervezésnek. Gondoljuk át, hogy milyen lehetőségeink vannak és ezeket hogyan hozhatjuk összhangba az elképzeléseinkkel. A színek és a bútordarabok fogják meghatározni a hangulatot, ezért mindenképp illeszkedniük kell egymáshoz. Bátran kérjük egy lakberendező szakember segítségét, ha bizonytalanok vagyunk a döntésekben!