Nőies vs. férfias fürdőszobák

Mitől nőies/férfias egy fürdő a színhasználaton és berendezésen túl? Meghatározzák-e a különböző tisztálkodási rituálék a helyiség kialakítását, és ha igen, mennyiben? Ezekre a kérdésekre keresünk választ alábbi blogbejegyzésünkben.

Nőies vs. férfias fürdőszobák

Ha egy lakásról fotót kapunk kézhez, sok esetben első ránézésre meg tudjuk állapítani lakójának nemét. Ugyanez érvényes a különböző helyiségekre, így a fürdőszobára is.

A férfiakhoz a sötét, hűvösebb tónusokat, praktikus elrendezést társítjuk, a legalapvetőbb tisztálkodási kellékekkel. A női fürdőről ezzel szemben kifinomultabb vagy éppen színesebb burkolatok, dísznövények és kozmetikumok tömkelegétől roskadozó polcok ugranak be először.

 

Bizonyos következtetéseket valóban levonhatunk a fürdőszoba megjelenéséről, azt azonban meg kell hagyni, hogy berendezéstől függetlenül mindkét nemnek megvannak a maga fontos kis szertartásai a tisztálkodás szentélyében.

 

A mosdó fölött elhelyezett, jól megvilágított, nagyméretű tükör a nők és férfiak rituáléiban egyaránt fontos szerepet tölt be: előbbieknek az arcápoláshoz és sminkeléshez, utóbbiaknak a reggeli borotválkozáshoz nélkülözhetetlen társ.

 

Női vs. férfi fürdőszoba - Tükör

 

Az ellazulás mindkét nemnek fontos, ám míg a férfiak a praktikumban és a funkcionalitásban látják ennek feltételeit, a nők nagyobb hangsúlyt fektetnek a meghitt atmoszféra megteremtésére.

 

A férfiak fürdőszobájában csak az „odaillő” dolgoknak van helye. Fontos számukra az átláthatóság, a rendezettség. A berendezési tárgyak vonalvezetésében a letisztult, határozott formákra voksolnak, melyek egyszerűek, ugyanakkor férfias magabiztosságot sugároznak.

 

A polcrendszerek és tárolóhelyek kialakításánál a kényelmet és az elérhető – „legyen minden kéznél!” – közelséget tartják leginkább szem előtt. Szekrényből egy kisebb méretű is bőven megteszi, inkább a polcok legyenek többségben, ahol kutakodás nélkül egyből megtalálják, amire szükségük van a készülődéshez.

 

A nőknek gyakorlatilag a szivárvány teljes palettája rendelkezésükre áll a fürdő színvilágát illetően. Egy fekete vagy éppen szürke fürdőszoba is kelthet kimondottan nőies benyomást kifinomult kiegészítőkkel, lágy vonalvezetésű bútorokkal, virágokkal. Mivel esetükben a kozmetikumok a kikapcsolódás alapvető kellékei, nagyobb mennyiségben megtalálhatók a helyiségben. A hölgyek a polcokat a kád közvetlen közelében vagy a zuhanykabinban részesítik előnyben, a fürdő többi részén tágasabb szekrények/dobozok/kosarak mellett döntenek, ha tárolásról van szó.

 

Női vs. férfi fürdőszoba

 

Sokan úgy tartják, hogy a férfiak inkább a gyors tusolást preferálják a kádfürdővel szemben, a nők pedig éppen fordítva, de hogy éppen melyiket választjuk, azt inkább az időjárás, aktuális hangulatunk és a rendelkezésre álló időnk határozza meg, mintsem az, hogy melyik nem táborába tartozunk.

 

Éppen ezért azoknak, akik kisebb fürdőszobájuk lévén nem engedhetik meg maguknak a kád és a zuhanykabin együttes beépítését, praktikus „kettő az egyben” megoldás gyanánt az előbbit javasoljuk. Egy letisztult, edzett üvegfal bevonásával máris kész a „kabinhatás”, és szabadon hódolhatunk kedvelt rituáléink bármelyikének.