Melyek az ideális nyugtató színek a hálószobába?

Arról már korábbi cikkünkben olvashattál, hogy miként érdemes kombinálni a hálószoba színeit és milyen bútorokkal teheted még harmonikusabbá a helyiséget. Ahhoz, hogy az alvás és a pihenés valóban relaxáló élmény lehessen, célszerű olyan színeket alkalmazni a szobában, amelyek ezt erősítik.

Melyek az ideális nyugtató színek a hálószobába?

Melyek az ideális nyugtató színek a hálószobába?

De melyek azok a színek, amikkel ez elérhető? Amikor a hálószoba kialakítására vagy felújítására kerül sor, sokan tanácstalanul vakarják a fejüket, hogy hogyan kellene hozzálátni az árnyalatok kiválasztásának és persze magának a festésnek. Hogy megkönnyítsük számodra a döntést, az alábbiakban eláruljuk, melyek a legjobb színek a pihenés tereiben és hogyan hatnak rád.

 

MIÉRT FONTOSAK A SZÍNEK?

Nem véletlen, hogy a színterápia napjainkban egy elfogadott és hatékony módja a lelki egyensúly megteremtésének. Ezért az sem mindegy, hogy a különböző helyiségekben milyen árnyalatokból állítod össze a berendezés és hogyan fested a falakat. Ezeknek a hatásoknak egy része tanult, de önmagukban is befolyásolhatják a hangulatodat.

És hogy mit értünk tanult hatások alatt? Emlékszel gyerekkorodból a fogorvosi váró jellegzetes zöld színére? Azok számára, akiknek a fogorvos rossz élmény volt, általában nem igazán kedvelik ezt az árnyalatot, mert felelevenítik a kellemetlen eseményeket, amelyek a rendelőben történtek. Ugyanez természetesen igaz a pozitív érzésekre is. Ha egy árnyalathoz jó emlékek fűznek, akkor az többnyire kihat a lelkiállapotodra is.

 

HOGYAN HATNAK AZ ELMÉRE A SZÍNEK?

A különböző színek egyszerű pszichológiai hatással rendelkeznek. Ennek egyik variációja a fentebb említett, emlékekhez köthető hatás. De például a marketingben sem ritka, hogy ilyen elvek mentén választják ki a szórólapon vagy akár a logón szereplő árnyalatokat. Az enteriőrben természetesen más szempontokat kell majd figyelembe venned, hiszen a cél a pihenés.

Az sem mindegy egyébként, hogy mekkora felületen használod az adott színt. Példának okáért a sárga remekül tágítja a teret, pasztell árnyalatban pedig kifejezetten barátságos hangulatot teremt. Viszont ha az összes falat sárgára fested, egyszerűen harsány lesz az eredmény. A harsány, vibráló árnyalatok remekül beválnak, ha fel kell pörögnöd, az alvásnál viszont ellenkező hatást érnek el.

 Melyek az ideális nyugtató színek a hálószobába?

 

DE AKKOR MILYEN LEGYEN VÉGÜL IS A SZOBA?

A fentebbi ismerkedés után már nyilván tűkön ülsz, hogy milyen színt is kellene felhordani a falakra. Nem is akarunk sokáig váratni, lássuk a medvét!

Ritka, de annál jobb választás lehet a fehér. Ez tisztaságot és nyugalmat áraszt, ám önmagában steril lehet. Ha szereted a fehéret, de kevésnek érzed, akkor jó ötlet felvinni rá egy kis mintát, vagy venné néhány falmatricát.

A lila halványabb, pasztelles árnyalatai is segítik a pihenést. Emellett, ha a pároddal osztozol a szobán, a vágyat is felébresztheti, így remek opció a szerelmesek számára.

A bézs és a homokszín egyaránt a természet színei. Ebből adódóan nem is meglepő, hogy segítik a harmóniát és a békét, ami egy hálószobában kulcsfontosságú, hogyha pihentető alvásra vágysz. Hasonló eredményt hozhat a karamell és a kávészín is.

 

Amikor a falak készen állnak, eljön a bebútorozás ideje is. Nem tudod, hol keresd a legjobb darabokat, amelyek megkoronázhatnák a hálószobád arculatát? Látogass el webáruházunkba, ahol széles és változatos kínálat vár hálószoba bútorokból és kiegészítőkből egyaránt. Jó pihenést kívánunk!