Homokszűrős vízforgató működési elve

Előző cikkünkben arról beszéltünk, milyen teendők várnak rád, ha homokszűrős vízforgatót választasz. Ez egy igen takarékos és hatékony módja a medencéd tisztán tartásának, ezért ha idén szeretnél egyet építeni, de nem szeretnéd az összes pénzedet kidobni az ablakon, mindenképpen érdemes ilyen megoldásban gondolkodnod.

Homokszűrős vízforgató működési elve

Homokszűrős vízforgató működési elve

De mielőtt belevágnál a lázas építkezésbe, nem árt tudnod néhány dolgot erről a típusú vízforgatásról. Ha tudod, hogy működik a rendszer, könnyebben birkózhatsz meg az esetlegesen felmerülő problémákkal és és biztos lehetsz abban, hogy megfelelően karbantartod. Ennek köszönhetően a homokszűrős vízforgató hosszú évekig kiszolgálhatja majd az igényeidet.

 

MILYEN ELEMEKBŐL ÁLL A HOMOSZŰRŐS VÍZFORGATÓ?

Mint a legtöbb vízforgató, így a homokszűrős típus is több elem együttes munkájával hozza létre a végső eredményt, vagyis a tiszta vizet. Ezek a kulcsfontosságú elemek a szivattyú, az előszűrő, a szűrőtartály, a váltószelep és persze maga a homok. A szűréshez speciális kvarchomokot kell használni, ami képes megfogni a legapróbb szennyeződéseket is.

A tartály a medencén kívül helyezkedik el. A legtöbben egy fedett aknában helyezik el, ahol védve van az esőtől és más környezeti hatásoktól. Különben károsodhat a berendezés és a tiszta medencédnek annyi. Ezt bizonyára te sem szeretnéd, ezért te is ügyelj rá, hogy fedett helyen tárold!

 

MI TÖRTÉNIK A SZŰRŐBEN?

Miután a szivattyú magához vette a tisztításra szánt vizet, az bekerül a szűrőrendszerbe. Előszűrést követően ez a víz bekerül a homokkal teli tartályba. Itt a homok finomságától függően akár a legapróbb szennyeződések is megakadnak, így tiszta víz távozik a tartályból. Végül szennyeződésektől mentesen visszakerül a medencébe.

Ez az állandó körforgás végeredményében gondoskodik arról, hogy a medence tiszta maradhasson. Ehhez természetesen nincs szükség arra, hogy egész nap működtesd a berendezést. Ez hatalmas villanyszámlát eredményezne és egyébként is felesleges. Elég a fürdőzést megelőző egy órába elindítanod, majd ha befejeztétek a pancsolást, egy újabb óra múlva leállítani.

 Homokszűrős vízforgató működési elve

 

ÍGY VÁLASZTHATOD KI A MEGFELELŐ HOMOKOT

Amikor bemész a boltba, vagy körbenézel a neten, láthatod, hogy különböző finomságú homokokat árulnak ehhez a vízforgatóhoz. Első blikkre viszont nehéz lehet eldönteni, hogy vajon melyiket lenne érdemes megvenni, különösen akkor, ha korábban még nem is volt medencéd. A finomság a szűrés erősségét hivatott szabályozni, így a kiválasztása attól függ, hogy mekkora az igénybevétel.

Nem mindegy, hogy hányszor fürdőztök egy héten, hányan használjátok és hogy kül- vagy beltéri medencéről beszélünk. Értelemszerűen a fedetlen víz sokkal hamarabb koszolódik és ugyanez érvényes akkor is, ha soktagú a család. Tehát ha a medence kint van a kertben, sokan használjátok és gyakran, akkor egyértelmű, hogy erősebb szűrés kell.

A homokot egyébként elegendő 2-3 évente lecserélned, egyébként zavartalanul elvégzi a feladatát. Amennyiben a nyomás megnövekedne, akkor indítsd el a visszamosást, így helyreáll a rend a tartályban. Ha ezt betartod, akkor biztos lehetsz benne, hogy az elkövetkezendő 5 évben nem kell új vízforgatót szerezned.

 

A homokszűrőt beszerezheted webáruházunkban is, így már semmi sem áll majd az utadba, hogy belevesd magad az önfeledt nyári szórakozásba. Egy jól karbantartott kerti medencével örökre búcsút mondhatsz a hosszú soroknak a strandon és a drága belépőknek egyaránt.