Modern nappali: hogyan rendezze be a nagyszobát?

Az ingatlaneladások csak úgy szárnyalnak az elmúlt években, egyre többen vesznek teljesen új vagy használt, felújítandó házat. Bármelyik csoportba is tartozik, vagy ha csak éppen felújítás előtt áll, biztosan hasznosak lesznek önnek a következő bekezdések. Az újonnan épülő házak és lakások nagy része minimalista, modern stílusban készül el, ha csak nincs igény ennek az ellenkezőjére. A falak elkészülte után következik azonban a leginkább izgalmas rész: a helyiségek berendezése. Ilyenkor a család kiélheti a kreativitását, a gyermekek megválasztják a szobájuk témáját, anya és apa pedig a ház többi részében rendezkedik.

Modern nappali: hogyan rendezze be a nagyszobát?

Ebben az időszakban történik meg a nappali berendezése is, mely a közösségi, családi élet színtere, a legtöbb időt itt töltik a családtagok. Így tehát különösen fontos, hogy úgy legyen berendezve, hogy mindenkinek megfeleljen és kényelmesen el tudjon mindenki helyezkedni. Persze az esztétikumon és a kényelmen kívül fontos szempont még a praktikusság és az egyszerű takaríthatóság, éppen ezért lettek ennyire népszerűek a mai modern stílusú nappalik.

 Hogyan válassz színpalettát a hálószobába?

 

A MODERN NAPPALIK FŐ ISMÉRVE: EGYSZERŰSÉG

Minden téren az egyszerűség jellemzi a modern stílust. Nagyon minimális, azonban szinte 100%-osan hasznosuló bútordarabok és kevés szín jellemzi. Már nem kerülnek ki a polcokra a különböző apró csecsebecsék, vitrin nem is igazán jellemző, így az egyszerű takaríthatóság ki is pipálható a listáról. Arról nem is beszélve, hogy a stílus kialakulásakor a bútorok száma is csökkent, a szekrénysoron és egy komódon felül nem igazán használnak mást a stílus képviselői. A nagymértékű hasznosulás ebben az esetben azt jelenti, hogy nagyobb, mélyebb bútorok jellemzőek, melyekbe több mindent lehet pakolni, mint azelőtt. Ez azonban nem jelenti azt, hogy otromba, kevés helyet hagyó darabok lennének, egyszerűen kialakításuknak köszönhetik a praktikusságukat.

 

A MODERN NAPPALI SZÍNEI

Ahogyan azt már fentebb megírtuk, a modern stílust nagyon kevés szín használata jellemzi. Általában van egy uralkodó, alapszín, mely világos, legtöbbször fehér vagy krémszín, néhány esetben pedig egészen világos szürke. Ezt egészítik ki jóval sötétebb, gyakran fekete, szürke vagy barna színek, melyek akár a bútorok, a szőnyeg, esetleg a sötétítő színei lehetnek. Nagyon jól mutat mindez a fehér fal és a kanapé mellett. Itt érdemes figyelni, ha fehér kanapét választ, akkor az anyaga könnyen tisztítható legyen, hiszen ezen látszik meg leghamarabb a kosz.

 

A világos nagyítja a teret és remekül körülöleli a többi, sötétebb árnyalatot. Fontos, hogy a kiválasztott két, három színt tényleg ne bővítse, ha szeretne ennél az egyszerű stílusnál maradni. Amennyiben fabútorokat választ, azok is legyenek összhangban, egyféle fából. Divatosak az egyszínű fehér vagy fekete betétek az alapból fából készült bútorok esetében is.

 

Ha mindenképpen szeretne élénk színeket használni, javasoljuk, hogy csak két szín kapja a főszerepet. Például, ha szürke bútorokat és falszínt választ, akkor a citromsárga nagyon jó választás lehet szőnyegként és függönyként. Hasonlóan lehet bánni a pirossal, rózsaszínnel vagy a zölddel is. Mindegyik csak kiegészítésként, kisebb darabokban legyen jelen.

 

ÜLŐGARNITÚRA A NAPPALIBA

A szekrénysoron minden más bútordarabot, kiegészítőt az egyszerűség jellemzi, így tehát az ülőgarnitúrát is eszerint érdemes választani. Már nem divat és nagyon kevés helyen mutatnak jól a mintás, díszesen faragott kéz- vagy háttámlás ülőalkalmatosságok. A legjobb választás az egyszínű textil- vagy bőranyaggal borított kanapé, melyet díszpárnákkal fel lehet dobni. Ugyanaz érvényes itt is, mint a bútor és a fal esetében: legyen egy világos alapszín, melyet kisebb, sötétebb, ritkán élénk színek díszítenek.

 

Háttérbe szorultak továbbá a puffok, de igazán mutatósak a nagy, kényelmes fotelek lábtartóval felszerelve. Amennyiben ezt a megoldást választja, figyeljen rá, hogy a kanapé és a fotel színe egységes legyen. A legtöbb helyen ezeket szettben megvásárolhatja, ezzel megspórolva önnek a válogatás idejét.

 

MODERN MEGOLDÁSOK A MINIMALISTA STÍLUSON TÚL

Nagyon sok előnye van a minimál modern nappalinak és amint fentebb említettük, nagyon sokan szeretik és alkalmazzák is ezeket a megoldásokat. Ennek ellenére nem szabad megfeledkezni azokról a megoldásokról sem, amelyek a régebbi stílusok jegyeit keverik a modern kinézettel. Ezeket szeretnénk a következőkben ismertetni.

 

Nagyon sok helyen hódít például a Franciaországból indult art deco irányzat, melyet merész geometrikus formák, selyem és bársony anyagok jellemzik. Nagyon kifinomult és szintén nem túl színes irányzat, célja a luxus érzékeltetése.

 

A skandináv nappali a minimalista stílushoz nagyon hasonló, hiszen szintén nagyon egyszerű, praktikus bútorok és kevés szín jellemzi. Ebben az esetben azonban faanyagokat használnak fel minden mennyiségben: a legtöbb bútor, az ülőgarnitúra váza és az asztalok, mind-mind természetes hatásúak. Ezek a típusú bútorok eleganciát, pontosságot és szépséget sugároznak.

 

A SZÍNEK BÁTOR HASZNÁLATA

Ha azon emberek közé tartozik, aki szereti színekkel, különleges formákkal és díszekkel kifejezni a stílusát, a következő stílusok nagyon fognak önnek is tetszeni.

 

Ilyen a marokkói stílus, melyet a csillogás és a látványos formák jellemez. A kék, a vörös és a sárga szín egyenesen előnyös, ha hangsúlyba kerül akár a függönyök esetében, akár a díszpárnáknál, nem kell leredukálni a palettát arra a két három színre, melyekről fentebb írtunk. A stílus üzenete az, hogy minden nap ünnep, minden alkalommal van mit ünnepelni és boldognak lenni. Ehhez mérten népszerűek a gyertyák és a különleges lámpák használata is.

 

Ezenkívül a klasszikus stílus is újraértelmezésre került az újonnan berendezett vagy felújított nappalikban. Ezekben a helyiségekben ötvözve lett a klasszikus elegancia és a kerek formák a letisztult modern színekkel, illetve a kevés mintával. Kedvelt színei ennek a felállásnak az ezüst és az arany, de már közel sem annyira sokat használják, mint a stílus fénykorában.

 

Bármelyik stílus is a befutó önnél, egy biztos: egyik esetben sem szabad túlzásba esni. A minimalista ilyen esetben kórház hatású, a marokkói pedig giccses lehet. Érdemes azt is figyelembe venni, hogy a ház vagy a lakás többi helyisége milyen stílusjegyekkel rendelkezik. Szerencsés, ha összehangban vannak egymással, így összeszedettséget és igényességet sugároz majd az otthona. Ha úgy érzi, hogy segítségre van szüksége, ma már számos lakberendezési portál létezik, melyeken szuper tippeket gyűjtöttek össze, de akár fordulhat lakberendezőhöz is.

 

Ha azonban már sikerült megtalálnia az irányt és bútort keres, bátran nézzen szét webáruházunkban, ahol számos minőségi nappali bútor várja változatos stílusban.