Hogyan válasszunk a csaptelep típusok közül?

Csaptelepet vásárolni elméletileg nem tűnik egy nehéz feladatnak, a valóság azonban az, hogy nagyon sok típus létezik, és bizony megtorpanhat hirtelen az ember, amikor választani kell. Miért van ennyiféle? Melyik mire jó? Vajon mindegy, melyiket választom, vagy számít az is, milyen a mosdó?

Persze sokan vannak, akik tudják a választ a kérdések egy részére, de vannak teljesen laikusok is, akik nem feltétlenül vannak tisztában vele, hogy mire is kell odafigyelni. Talán nem árulunk el nagy titkot azzal, hogy nem minden csaptelep jó minden mosdóhoz, ezért az első szempont, amit figyelembe kell venni, az az, hogy mihez való a csaptelep.

 

 Hogyan válasszunk a csaptelep típusok közül?

 

 

Mire kell a csaptelep?

 

Létezik ugyanis külön kádhoz, zuhanyzóhoz, mosdóhoz, vagy bidéhez tartozó csaptelep. Az első teendő tehát, hogy leszűkítsük a kört azokra, amik mosdóhoz valók.

 

Ezután következhet az a kérdés, hogy milyen mosdókagylónk van. Kapható ugyanis olyan típus, amin nincs lyuk a csaptelep számára, ebben az esetben a falra szerelhető csapok közül kell választanunk. Lehet hely a csaptelep számára középen, vagy oldalt is, esetleg a mosdó melletti pulton is.

 

Hogyan nyílik?

 

A csaptelep lehet egykaros vagy kétkaros, esetleg szenzoros. A szenzorossal általában nyilvános helyeken találkozhatunk: ez magától érzékeli a kezünket, és automatikusan nyitja a vizet. Persze semmi akadálya, hogy otthonra is beszerezzünk egyet, ha éppen ez a vágyunk, viszont általában drágább, mint a többi.

 

A kétkaros csaptelep az, amit hagyományos, tekerősként ismerünk, kétoldalt lehet külön-külön megnyitni a hideg, illetve a meleg vizet. Az egykaros már az a fajta, amivel az egészet meg lehet nyitni, és attól függ, hogy mennyi hideg, illetve meleg víz folyik, hogy merre fordítjuk a kart.

 

Méret

 

A mosdó csaptelepek különböző méretűek lehetnek, hiszen a mosdókagylók sem egyformák, vannak kisebbek és nagyobbak is. Nyilvánvaló, hogy egy nagyméretű mosdókagylóhoz nagy csaptelepre van szükség, egy kisebbnél elég a kicsi.

 

Ez kényelem szempontjából is sokat számít, illetve a csap használhatóságát tekintve is. Hiszen egy hatalmas mosdókagylóban egy pici csaptelep nem sokat ér, ha pedig a kicsi mosdóba kerül nagy csap, könnyen kifröcskölhetjük a vizet minden egyes alkalommal. Valljuk be, ez sem túl praktikus.

 

Hogyan válasszunk a csaptelep típusok közül?

 

Kádtöltők

 

A kád csaptelepe kétféle szokott lenni, falra szerelhető, a kád szélére rakható, illetve szabadonálló. A fal mellé rakott, hagyományos, beépített kádak esetében a falra szerelhető jelentheti a legpraktikusabb választást. Egy szabadonálló kádnál szóba jöhet olyan csaptelep, ami a kád szélére szerelhető (legalábbis, ha maga a kád kialakítása ezt lehetővé teszi), illetve olyan, ami maga is szabadon áll.

 

A praktikum mellett persze ezekben az esetekben is sokat számít az egyéni ízlés, hogy melyik típus tetszik jobban, melyiket tudjuk jobban elképzelni a fürdőszobánkban.

 

Na és a zuhany?

 

Még a zuhanyfejek sem egyformák. Létezik egyfunkciós, amikor a vízsugár csak egyféle irányba, illetve intenzitással tud folyni. A kétfunkciósnál már lehet változtatni az intenzitáson, valamint az irányon.

 

Sokan kedvelik a fejzuhanyt, amikor a plafonra szerelik a zuhanyfejet, és onnan jön a víz – itt viszont számolni kell azzal, hogy a hajunk is vizes lesz minden alkalommal, amikor zuhanyozunk.