Mire kell figyelni kerti zuhanyzó építése során?

A kerti zuhanyzó nem éppen gyakori látvány, ugyanakkor nagyon praktikus és esztétikus kiegészítője lehet a kertünknek. A nyári melegben bármikor jól jöhet egy frissítő zuhany, akár napozás közben is. Sokkal kényelmesebb, ha ezért nem kell bemenni a fürdőszobába – egy ízlésesen kialakított kerti zuhanyzó pedig kifejezetten jól mutat az udvarunkon. A lehetőségeknek design terén csak a fantázia szabhat határt.

Mire kell figyelni kerti zuhanyzó építése során?

Miért is kell egy ilyen a kertbe?

 

  • Mert nyáron, napozás közben nagyon üdítő venni egy kellemesen hűvös zuhanyt.
  • Mert egy jól kialakított kerti zuhanyzó gyönyörű és különleges látványt nyújt a kertben.
  • Mert egy kerti zuhanyzó jól jöhet például a medence mellé, ha szeretnénk rögtön leöblíteni magunkról a klóros vizet.
  • Mert egyedülálló hangulata van egy kellemes zuhanynak kint a kertben, miközben süt ránk a nap, és csicseregnek körülöttünk a madarak

 

A kerti zuhanyzó építésének első lépése: a hely kijelölése

 

A kerti zuhanyzó építése egy kicsit bonyolultabb annál, mint hogy leülök, ötleteket keresgélek a neten, rábökök arra, amelyiket szeretném, majd fogom, és odaépítem, vagy építtettem a kertembe.

 

Példának okáért, nem mindegy, hogy hol helyezkedik el a kerti zuhany, illetve gondolni kell olyan apróságokra is, mint a víz elvezetése, a nap besütése, illetve kerti zuhanyzó kialakításához szükséges feltételek teljesítése.

 

A víz elvezetésének megoldása szerencsére azért nem annyira bonyolult kérdés, bár vannak, akik rendesen kiépítik a vízelfolyót, és csatornázzák is. De tekintve, hogy házon kívül vagyunk, erre nem feltétlenül van szükség. Nagyon jó megoldás például egy kavicságy, ami elnyeli a vizet közvetlenül.

 

Érdemes kalkulálni a napsütéssel is: nyilvánvaló, hogy sokkal jobban esik egy hűs zuhany, ha közben rögtön melenget a napfény. Ezért célszerű a kerti zuhanyt olyan helyre építeni, ami a nap legnagyobb részében napfényben úszik. A napfényre azért is szükség van, hogy maga a zuhanyzó minél könnyebben és gyorsabban kiszáradjon, így megelőzhető a penész elterjedése.

 

Fontos továbbá figyelni arra, hogy a téli időszakban a kerti zuhanyzót is lehessen vízteleníteni, hogy ne fagyjanak el a csövek. Ezért számolni kell azzal, hogy szükség lesz némi földmunkára a megfelelő feltételek kialakításához.

 Mire kell figyelni kerti zuhanyzó építése során?

 

Dekorációs ötletek – miket vessünk be a kerti zuhanyzó építése során?

 

A kerti zuhanyzó építése során tartsuk szem előtt, hogy mennyire vagyunk szégyenlősek, mennyire szeretnénk elbújni zuhanyzás során. Van, aki úgy érzi, hogy a saját kertjében nyugodt lélekkel zuhanyzik, és egy nyitottabb verziót választ. Mások szeretnek inkább elbújni, ezért gondoskodnak arról, hogy legalább egy paravánnal, vagy esetleg fallal védve legyenek zuhanyzás közben.

 

Természetesen a takarás is része kell, hogy legyen a designnak, ha ezt a verziót választjuk. Szerencsére számos lehetőség van arra, hogy ezt esztétikusan oldjuk meg, például akár növényfallal, vagy egy szépen kialakított paravánnal.

 

A kerti zuhanyzóba telepíthetünk akár növényeket is. Ebben az esetben figyelnünk kell arra, hogy olyan növények mellett tegyük le a voksunkat, amik kifejezetten szeretik a párát és a nedvességet, hiszen itt ezek bőven fogják érni őket. A növények között tényleg az lehet az érzésünk, hogy a természet lágy ölén hűsítjük magunkat a kellemesen friss vízzel – el lehet lazulni ennél jobban?