Modern fürdőszoba: hogyan rendezze be?

A fürdőszoba egy olyan helyiség, amelyben meglepően sok időt töltünk el annak ellenére, hogy elsőre ezt észre sem vesszük. Itt indítjuk el a napot és általában itt is fejezzük be.  Ennek köszönhetően fontos, hogy a fürdőszoba kielégítse az összes igényt, és lehetőleg ne kelljen felesleges kompromisszumot kötni. A megfelelő design és elrendezés megtervezésnél ne csak a kinézetet, de a praktikusságot és a funkciót is tartsa szem előtt. A modern fürdőszobai berendezések miatt ez egyre egyszerűbb, így nem kell választani a nem előnyös, de hasznos és az elegáns, de használhatatlan bútor közül.

Modern fürdőszoba: hogyan rendezze be?

Modern fürdőszoba: hogyan rendezze be?

MODERN FÜRDŐSZOBA, DE MÉGIS MILYEN STÍLUS?

Annak ellenére, hogy általánosságban véve sok mindent illetünk a modern jelzővel, a lakberendezés területén belül azonban ez inkább csak egy mindennapi kifejezés, nem jelöl konkrét stílust. Abban az esetben, ha letisztult, egyszerű, ám mégis korszerű fürdőszobát szeretne, két irányzat működhet jól. Az egyik a századközepi modern (vagy angolul Mid-century Modern), amely időszaka nagyjából 1945-1975 közé tehető. Jellemzőek rá a geometrikus alakzatok, a természetes színek és az egyenes vonalak. A fürdőszobai alkalmazása során helyezzen fókuszba egy kényelmes széket valamelyik sarokba, továbbá érdekes hatást érhet el a korszakra jellemző mintaválasztással. Ne féljen a megszokottól kicsit eltérő csapokat, tükröket választani.

minimalista fürdőszoba könnyen beilleszthető a modern életstílusba. Ebben az esetben fontos, hogy olyan szekrényekkel, rakadóhelyekkel rendelkezzen, amik biztosítják, hogy a holmik könnyen elpakolhatóak legyenek, így nem fogják elrontani a letisztult vonalvezetést. Ehhez legjobb eszközként a beépített szekrények és polcos rendszerek szolgálhatnak. Az egyhangúság megtörése érdekében a geometrikus mintájú csempék érdekességet, mozgalmasságot vihetnek a helyiségbe.

 

AZ ANYAGVÁLASZTÁS SZÁMÍT

A modern fürdőszobákra mára már nem jellemző a talajtól plafonig való csempézés. Helyette az anyaghasználat széles skálája jelent meg, ugyanakkor a megfelelő anyag kiválasztása nem egyszerű, hiszen a helyiség párás, sok víz éri. Ebből adódóan bizonyos megoldások elsőre jónak tűnnek, de hosszú távon a környezeti hatások miatt nem csak elvesztik a vonzó külsejüket, de tönkre is mehetnek.

Az egyik gyakran használt, magas minőséget képviselő anyag a kő és annak bizonyos fajtái. Ilyen például a gránit, a klasszikus vagy a szürke mészkő. Ezeket a fürdőszoba bármelyik elemeként fel lehet használni, hiszen egy elegáns, masszív megoldást kínálnak, ráadásul viszonylag fényes voltuk miatt a helyiség is kifinomultabbnak tűnik majd. Közkedvelt anyagnak számít még a porcelán, a márvány és a fa is. A fából készült vagy fa hatású bútorok letisztult, modern hatást kölcsönöznek, és azt az érzést keltik, hogy egy csipet természet került be a helyiségbe.

 Modern fürdőszoba: hogyan rendezze be?

 

NE FELEDKEZZEN MEG A MEGFELELŐ VILÁGÍTÁSRÓL SEM!

A fürdőszoba megtervezésénél fokozottan oda kell figyelni a lámpákra, hiszen a rosszul elhelyezett világítótest megnehezítheti a szépítkezést vagy a borotválkozást.  Az esztétikai problémák mellett azonban nem szabad megfeledkezni a biztonságról sem. A fürdőszoba bizonyos biztonsági zónákra osztható fel, ami azt határozza meg, hogy az adott területre egyáltalán kerülhet-e kapcsoló vagy konnektor, és ha igen, milyen távolságra. A legegyszerűbb ezt ezzel foglalkozó szakemberre bízni, azt azonban tartsa szem előtt, hogy a tükörnél ne csupán egy lámpa legyen, hanem a két oldalán is egy-egy. Ez az elhelyezés abban segít, hogy ne lépjen fel árnyékosság, ami esztétikai problémát okozhat a borotválkozásnál vagy a sminkelésnél. A megfelelő modern lámpa kiválasztásánál nem csak az egyenes vonalakra és geometriai alakzatokra kell odafigyelni, hanem arra is, hogy a berendezés elegendő mennyiségű és jó minőségű fényt bocsásson ki.

 

NEM MINDENNAPI MEGOLDÁSOK

A lakberendezés egyik fontos alapelve, hogy nem kell minden esetben túlzásokba esni, de az érdekes, kiemelkedő hatás megfelelő egyensúlyt hozhat az egyszerű vonalvezetésű bútorok, berendezések kapcsán. Az egyik ilyen nem mindennapi megoldásnak számít az, ha a fürdőkádat nem a fal mellé állítja, hanem a helyiség kellős közepére. Ez az elrendezés azonnal a középpontba állítja a kádat, ezért nagyon fontos, hogy ne hanyagolja el a tisztaságot és a rendet, mert így a kádnál és a környékén felhalmozott holmik azonnal szemet szúrnak. A keret nélküli tükrök egyre divatosabbak itthon is. Azokban az esetekben néznek ki a legjobban, ha az egyik esetben faltól falig helyezik el a tükröt. Másik esetben pedig érdemes összepárosítani a csempe mintázatát és a tükör széleivel.

 Modern fürdőszoba: hogyan rendezze be?

 

A KIEGÉSZÍTŐK IS SZÁMÍTANAK

Az érdekes mintázatú csempéken és burkolatokon kívül a kiegészítők teszik mozgalmassá és életképessé a helyiséget, hiszen ezek nem csak látványos textúrával rendelkeznek, de az otthonosság és a személyesség érzését keltik. Kiindulási alapnak néhány fürdőszobába való növényt érdemes beszerezni. Az azonban fontos megemlíteni, hogy kis helyiség esetében győződjön meg arról, hogy az említett zöldnövény elegendő fényt kapjon. A magas párát kedvelők kimondottan jól érzik magukat a fürdőszobai körülmények között. Az otthonosabb hatás elérése érdekében szerezzen be természetes színű, puha törölközőket. Ezek nem csupán komfortos érzést nyújtanak a használatuk során, de látványra is ugyanezt képesek elérni. Közkedvelt elem a fürdőszobákban a gyertyák, mécsesek, illóolajat párologtató eszközök és a hangulatvilágítás is. A felsorolt dolgok miatt a helyiségben egy sajátos spa élményt tapasztalhat meg, aminek köszönhetően megszabadulhat a napi szinten megélt stressztől és szorongástól.

 

BÁTRAN KÍSÉRLETEZZEN A SZÍNEKKEL!

A fekete, a fehér és szürke árnyalatai mindig biztonságot adnak, hiszen a legtöbb esetben ezekkel nem lehet melléfogni. Hasonlóan kényelmes megoldást kínálnak a pasztellszínek is, azonban itt már nem választható akármi. Bár a színelmélet nem egyszerű dolog, de még így sem érdemes tartani tőlük, hiszen segítségükkel igazán különleges összhatás érhető el. Tervezéskor ne egyetlen egy színben, árnyalatban gondolkodjon, hanem egy palettában. Tegye fel magának a kérdést, hogy melyik kerül majd előtérbe és melyek lesznek a kiegészítő, támogató árnyalatok? Olyat válasszon, ami nem túl radikális és nem túl feltűnő,, mivel ha idővel változtatni szeretne a designon, nagyon nehéz helyzetbe lesz. Ebből kifolyólag vagy az a helyzet álljon fenn, hogy falak, a talaj és a bútorok egy visszafogottabb árnyalattal rendelkezzenek, míg a kiegészítő elemek élénkek, vagy pedig fordítsa meg a módszert. Egyszerre a kettő nem működőképes, hiszen így elviszi a fókuszt a főszínről és az összhatás kaotikus, zsúfolt lehet.

 Modern fürdőszoba: hogyan rendezze be?

 

A modern fürdőszobai design ma már könnyen megvalósítható, csupán tervezés és utánajárás szükséges hozzá. A századközepi modern és a minimalista stílusnak köszönhetően a geometrikus formák, az egyenes vonalak és a természetes árnyalatok már a fürdőszobai berendezésekben is megjelentek. Ezek és néhány otthonos kiegészítő segítségével a helyiség praktikussá és komfortossá varázsolható, így nem kell szükségtelen kompromisszumot kötni a megjelenés és a használhatóság tekintetében.