Vajon mennyi víz van egy radiátorban?

Bizonyára, aki találkozott már régi típusú radiátorral, annak nem ismeretlen a probléma, amikor a benne lévő víz elkoszolódik és a fűtés egyre kevésbé hatékony. Ezek után nem meglepő, ha a fűtőtestben lévő víz mennyisége és minősége fontossá válik, amikor új melegítő vásárlására kerül a sor.

Vajon mennyi víz van egy radiátorban?

A víz már csak azért sem mindegy, mert bár első ránézésre praktikusnak tűnhet, hogy minél több legyen benne, mert akkor jobban fűt. A valóság azonban az, hogy ez a kérdés jóval árnyaltabb ennél. A fűtés ereje nagyban függ a kazántól is, valamint attól, hogy hogyan működtetjük a radiátort.

 

 Vajon mennyi víz van egy radiátorban?

 

 

Van olyan típus, amibe nem kell víz?

A rövid válasz az, hogy nincs. Már csak azért is, mert ez önmagában ellentmondana a radiátor működésének. Ugyanis a radiátor a víz segítségével fűti fel a vázat, ami aztán a helyiség levegőjének megfelelő hőmérsékletéről gondoskodik. Ennek köszönhető, hogy végül kellemes meleg lesz a lakásban.

Az viszont az évek során sokat változott, hogy mennyi vízre van szükség. Akik láttak már szétbontva igazán régi modellt, azok ezt tudják is. Ez természetesen érhető, hiszen a korai években még szükség volt arra a nagy mennyiségű vízre a fűtéshez, azonban ma már ez egyáltalán nem indokolt.

 

De akkor tulajdonképpen mennyi az annyi?

Napjainkban radiátor típustól és mérettől függően általában elég néhány liternyi víz ahhoz, hogy egy helyiséget felfűthess. Az, hogy ez mennyire hatékony, nagyban függ attól, hogy mennyire van karbantartva a berendezés és attól is, hogy nincs-e belül levegőbuborék. Utóbbi esetben a fűtőtest egyenetlenül melegszik és kevesebb hőt termel.

És miért ennyire fontos kérdés, hogy mennyi víz kell a fűtéshez? Természetesen azért, mert bár nagy mennyiségű víz gyorsabban fűti be a szobát, a rendszer felmelegítése sokkal tovább tart majd. Biztosan te is főztél már például tésztát. Minél nagyobb lábosban próbáltad elkészíteni, annyival több időt kellett várnod a forrásig. Pontosan ugyanerre számíthatsz akkor is, amikor radiátorról beszélünk.

 

 Vajon mennyi víz van egy radiátorban?

 

 

Mi a helyzet a törölközőszárítóval?

Joggal merülhet fel benned ez a kérdés, hiszen rengeteg olyan modell kapható, ami elektromossággal működik, de vegyes típusok is léteznek. A működési elv ezeknél a radiátoroknál ugyanaz, mint a hagyományos típusnál, csak máshonnan érkezik a fűtésre használt energia.

Olyan esetekben, amikor a törölközőszárító radiátor nem a központi rendszerről üzemel, egy fűtőpatron segítségével melegíti fel a fűtővizet. Ez a fűtőpatron általában 80 fokig képes szabályozni a vizet, ami már elegendő ahhoz, hogy amikor reggel kilépsz a zuhany alól, ne kelljen dideregve ácsorognod a csempén.

Ennek fényében már nem is olyan meglepő, hogy a vegyes üzemeltetésű radiátorok népszerűek. Elvégre az év minden szakaszában képesek gondoskodni a megfelelő hőmérsékletről a fürdőszobában.

Arra viszont mindig ügyelj, hogy ha elektromosan működtetsz egy radiátort, akkor fűtővíznek csak desztillált vizet vagy tiszta csapvizet használhatsz! Ellenkező esetben hamar búcsút inthetsz a jó kis fűtőtestednek és vele együtt a meleg fürdőnek is.

  

Amennyiben épp törölközőszárító vásárlása előtt állsz, látogass el webáruházunkba! Kínálatunkban változatos méretek és típusok között válogathatsz, melyek mindegyike a lehető legjobb minőséggel és teljesítménnyel vár. Használatával a fűtés egyszerű és kényelmes.