A tökéletes WC tartály kiválasztása

Mindig nehéz kérdés, hogy milyen WC-t, illetve a WC-tartályt válasszunk, hiszen ezekből többféle létezik, és első ránézésre nem mindig egyértelmű, hogy mi alapján érdemes eldönteni, melyik ideális számunkra.

A tökéletes WC tartály kiválasztása

 

Toilet bowl on white isolated background.

 

Hogyan döntsük el, melyiket válasszuk?

 

Hogy milyen WC ideális, azt egyrészről meghatározza a fürdőszoba mérete, illetve a WC számára fenntartott helyiség mérete. Amennyiben egészen pici hely áll a rendelkezésünkre, érdemes olyan WC tartályt választani, ami a falra szerelhető, vagy a falba süllyeszthető, így az nem fog plusz területet elfoglalni, csak magának a WC csészének kell a hely.

 

Természetesen ez a szempont nem mérvadó akkor, ha elég nagy a területünk, ilyen esetben esztétikai szempontok alapján dönthetünk, azaz figyelembe vehetjük egyszerűen azt, hogy nekünk mi tetszik jobban.

 

Hogyan húzzuk le?

 

A WC tartályhoz kapcsolódik a lehúzás módja is. Van a jól ismert, régi, madzagos megoldás, bár ezt manapság ritkábban használják, sokkal elterjedtebb a nyomógombos verzió.

 

Nyomógombosból létezik egyféleképpen lenyomható változat, illetve kétgombos is, amit aszerint kell használni, hogy nagyobb öblítésre van szükség, vagy elég egy kisebb. Utóbbi nyilvánvalóan takarékosabb megoldás, hiszen nem minden alkalommal üríti ki az egész tartályt, vagyis összességében kevesebb vizet fogunk elhasználni.

 

Természetesen itt alapvetően az határozza meg a választásunkat, hogy melyik megoldás szimpatikusabb számunkra.

Gyakori probléma a dugulás

 

Mindegyik verzió kiválóan használható, meghibásodástól a WC tartályok esetében ritkán kell tartani, ha jó minőségűt választottunk, legfeljebb a műanyag alkatrészek tudnak elakadni, ami könnyen orvosolható a tartály felnyitása után.

 

WC csészével kapcsolatban inkább a dugulást szokott problémát okozni, aminek nagy része a nem megfelelő használatból fakad. Vagyis egész egyszerűen lehúzunk olyasmit is a WC-n, amit nem lenne szabad. Gyakori jelenség például az ételmaradékok WC-be öntése, illetve nedves törlőkendők lehúzása, amik nem bomlanak úgy el, mint a WC-papír, ezért okozhatnak dugulást.

 

Hívjunk szakembert, ha a házi praktikák nem használnak!

 

Amennyiben dugulás áll fenn, természetesen első körben mindenki házi praktikákkal próbálkozik, amivel nincs is gond. Kiváló dugulás elleni vegyszerek kaphatók erre a célra. Arra kell vigyázni, hogy a különböző szereket ne keverjük a nagyobb hatékonyság érdekében, ugyanis hatékonyabbak nem lesznek, ellenben mérgező vegyületek keletkezhetnek!

 

 

Ha az otthoni praktikák hatástalanok, tehát hiába a vegyszerek, illetve a WC-pumpa használata, akkor ne álljunk neki a saját szakállunkra komolyabb beavatkozásokat végezni, hanem mindenképpen keressünk fel vízszerelő szakembert! Ő szakszerűen tudja megoldani a problémánkat, úgy, hogy az nem is fog visszatérni – erre rendszeresen garanciát is vállalnak.

 

A megfelelő WC, illetve WC tartály kiválasztásán túl tehát arra is figyelnünk kell, hogy úgy használjuk a WC-t, hogy sokáig kifogástalan állapotban legyen. Dugulás ellen a legjobb védekezés a megelőzés, de ez sem jelent 100 százalékos védelmet, hiszen a legnagyobb körültekintés ellenére, önhibánkon kívül is előfordulhat dugulás.

 

Ilyenkor a fent említett praktikák mellett fontos, hogy megbízható szakemberre bízzuk a lefolyó javítását, ha magunk nem boldogulunk vele a dugulás elleni készítményekkel. Ugyanis több kárt okozhatunk, mint hasznot, ha a saját magunk állunk neki szétszedni a WC-t.