Fürdőszoba felújítás tippek: 10 dolog, amit gondolj át mielőtt nekiugranál

A fürdőszoba felújítása nem kis dolog. Ez a lakás egyik olyan helyisége, amelyben ha nem gondolkodunk nagy költségvetésben, akkor is rá kell szánnunk a pénzt, hiszen a burkolatok, csaptelepek, kádak és bútorok bizony nem olcsóak általában. 10 fürdőszoba felújítási tippet mutatunk be Neked, amelyeket ha megfogadsz, akkor rengeteg idegeskedéstől és felesleges pénzkidobástól kíméled meg magad.

1. A legfontosabb, hogy határozd meg a költségkeretet. Válaszd ki a szakembert akivel dolgozni akarsz (ehhez lásd a tanácsainkat később), kérj tőle árajánlatot (anyagárral együtt) és a maradékot fordítsd a burkolatokra, szerelvényekre, bútorokra, egyebekre.

2. Ne felejtsd el, hogy a kiválasztott szakembernek van egy időbeosztása (ha jó szakit választottál, könnyen lehet, hogy elég sűrű), és a szükséges termékek sem biztos, hogy raktáron vannak. Ez utóbbiakat ha rendelni kell, jó tudni, hogy milyen hosszú szállítási idővel kell számolni. Mindent összevetve érdemes egy ütemtervet készíteni, konkrét határidőkkel, és meg kell próbálni be is tartani azt.

3. A munkák sorrendjét alaposan meg kell tervezni! Ez különösen fontos akkor, ha bontás is szerepel a tervek között. Az egyes mozzanatok ütemtervéhez kell igazítani a megrendelésre kerülő anyagok érkezését/kiszállítását. Érdemes a munkatervet szakemberrel együtt kialakítani, mert ő tudja, hogy lehet-e valami mást csinálni amíg a csemperagasztó szárad, vagy éppen várakozni kell és ez kieső időnek számít az ütemterv szempontjából.

4. Sajnos egy ilyen nagy munka során számítani kell váratlan dolgok felbukkanására is. Így előfordulhat, hogy rozsdás csöveket vagy ázó falakat találnak, és ezeket a problémaforrásokat bizony mindenképpen érdemes a felújítás alatt megnyugtatóan eltávolítani. Emiatt érdemes mind időben, mind költségkeretben „ráhagyni” a kockázati tényezőkre, legfeljebb, ha nem kerül elő ilyen, hamarabb lesz kész a nagy mű.

5. Aki a fürdőszoba felújításán gondolkodik, elsősorban a kinézetére vonatkozó terveket forgat a fejében. Milyen legyen a kád? Milyen legyen a csempe? Valójában egy új fürdőszoba kialakítása sokoldalú tervezést igényel. A kiválasztott szerelvényeknek illeszkedniük kell a fürdőszoba technikai paramétereihez (vízcsövek vastagsága, vízcsatlakozások és lefolyókiállások, víznyomás és vízminőség, pH érték, de villamos csatlakozások, szigetelések stb.), el kell férniük az adott helyen, úgy, hogy a funkcionalitásuk se sérüljön, és a költségvetésbe is bele kell férniük.

6. A fürdőszobában nagyon fontos a megfelelő világítás. Gyakori, hogy a második legkisebb helyiségnek nincs ablaka, ugyanakkor az sem ritka, hogy olyan tevékenységeket végzünk itt, amelyekhez jó fény szükséges (pl. borotválkozás, sminkelés). A megfelelő világítás megtervezését szintén érdemes szakemberre bízni. Az ő munkája szorosan összefügg a fürdőszoba többi paraméterének tervezésével, így fontos lesz majd a megfelelő információáramlás.

7. Mind a falak és a padló, mind az alájuk kerülő szigetelések, mind a fürdőszoba fűtésének kiválasztásakor (pl. törölközőszárító radiátor), mind a bútorok beszerzésekor szem előtt kell tartani, hogy a fürdőszoba ún. vizes helyiség, azaz vízcseppekre, párakicsapódásra kell számítani. Fontos, hogy minden ide kerülő tárgy vízálló felülettel vagy bevonattal rendelkezzen. Ne felejtkezzünk el a csúszásgátlásról sem!

8. Ha már a páránál tartunk: nagyon fontos átgondolni a fürdőszoba szellőztetését is. A párás levegő és az esetleges víz-fröcsögés miatt a fürdőszoba könnyen bepenészedhet ha nem tudjuk megoldani a nedvesség megkötését, a megfelelő levegőcserét.

9. A fürdőszoba részleteit nem tudjuk olyan könnyen lecserélni mint a szobák berendezését. Gondoljunk csak bele! Míg egy szoba falát egy nap alatt átfestjük, egy fürdőszoba csempéjének lecserélése bontással együtt napokat is igénybe vehet! Érdemes kissé távolabbról követni a divatot (már ha egyáltalán ezt szeretnénk) és időtálló vonalon gondolkodni, mind a csapok, a kád és mosdó, mind a burkolatok és világítótestek kiválasztása során.

10. Legutoljára hagytuk, ami talán a legkevesebbeknek jut eszébe egy fürdőszoba felújítása során. A fürdőszoba bizony „koszterhelt” helyiség, ami azt jelenti, hogy sokféle eredetű és állagú szennyeződés keletkezik benne. Úgy érdemes a belső terét kialakítani, hogy ne legyenek benne hozzáférhetetlen helyek, könnyen és alaposan takarítható legyen.