Tippek a zuhanykabin csaptelep javításához

A zuhanykabin vagy a kád kihagyhatatlan eleme a fürdőszobának, hiszen a helyiség elsődleges funkciója a tisztálkodás, ezt pedig ezekben tudjuk megtenni. Mind zuhanykabinból, mind pedig kádból többféle áll rendelkezésre, ami a méretet, formát, illetve a funkciót illeti. Természetesen egyéni döntés kérdése, hogy milyet választunk a fürdőszobába, de figyelembe kell venni a helyiség adottságait is ahhoz, hogy olyan döntést hozzunk, ami később kényelmes használatot eredményez.

Tippek a zuhanykabin csaptelep javításához

A zuhanykabin azonban önmagában kevés ahhoz, hogy használni is lehessen, kell még zuhanytálca, illetve fürdőszoba csaptelep, valamint zuhanyrózsa is.

Tippek a zuhanykabin csaptelep javításához

 

A zuhanykabint, a zuhanytálcát azért érdemes körültekintően kiválasztani, mert ezekkel általában nem szokott működési probléma lenni, vagyis hosszú időre szóló választást jelentenek. Éveken át használjuk azt, ami mellett letesszük a voksukat, éppen ezért figyelembe kell venni számos tényezőt döntés során, hogy a zuhanyzónk hosszabb távon is kényelmesen használható legyen számunkra.

 

Ami egy kicsit érzékenyebb pont, az a csaptelep, ez ugyanis meghibásodhat időnként. Egy bizonyos pontig magunk is orvosolni tudjuk a hibákat, de ha nagyon nagy a gond, érdemes inkább szakembert hívni.

 

Illesztések és tömítések ellenőrzése

Ami a zuhanykabin csaptelep javítását illeti, házilag is van esélyünk megoldani a problémát, ha nem túl súlyos a helyzet. Akkor merülhet fel a zuhany csaptelep javításának kérdése, amikor a csap csöpög. Ennek javításához nagyon sokszor elég csak egy kicsit meghúzni az illesztéseket, máris abbamarad a csöpögés.

 

Amikor nekiállunk a csaptelep javításának, az első dolgunk, hogy elzárjuk a vizet, majd bedugjuk a lefolyót. Így az apróbb alkatrészek nem fognak eltűnni a csövekben.

 

Előfordulhat azonban az is, hogy szét kell szedni a csaptelepet. Erre csak akkor vállalkozzunk, ha biztosak vagyunk benne, hogy utána össze is tudjuk rakni, különben nem fogjuk tudni használni, vízszerelő szakembert pedig ki tudja, találunk-e hirtelen.

 

 Tippek a zuhanykabin csaptelep javításához

 

 

A tömítés cseréje

Sok esetben a tömítéscsere szokott megoldást jelenteni, ha csöpögést tapasztalunk. Amennyiben nincs kéznél pót tömítés, az is jó, ha megfordítjuk a régit, legalább addig, amíg szerzünk újat.

 

Ha meghúztunk mindent, kicseréltük, vagy meg fordítottuk a tömítést, és összeszereltük a csapot, akkor következhet a próba. Vagyis megnyitjuk a vizet, majd ellenőrizzük, hogy rendesen működik-e. Ha igen, elzárjuk, és meglátjuk, hogy sikerült-e megoldanunk a gondot, vagy továbbra is csöpög.

 

Akár az egész szerkezet cseréjére is szükség lehet, ami egyébként szintén nem különösebben bonyolult feladat, és akár saját magunknak is megcsinálhatjuk. Amennyiben nem járunk sikerrel, érdemes abbahagyni a házi megoldások próbálgatását, ugyanis jó eséllyel komolyabb szerelésre lesz szükség a csaptelep javításához.

 

Ha cserélni kell, válasszuk a legjobbat!

A csere során az új csaptelep kiválasztásánál érdemes lehet figyelemmel lenni arra, hogy milyen csaptelep lehetne esetleg praktikusabb a réginél. Ez egy remek alkalom arra, hogy ha nem voltunk elégedettek a korábbi csaptelepünkkel, akkor most egy jobbat válasszunk helyette.

 

Gondoljuk végig, hogyan tudunk a csaphoz hozzáférni, mekkora a mosdónk, milyen beállítási lehetőségek kényelmesek számunkra a víz hőmérsékletének megválasztásához. Ezek alapján dönthetjük el, melyik a megfelelő számunkra. Vannak hosszú vagy rövid csapok, tekerősek, vagy egyéb módon állítható fajták. A lehetőségek nagyon széles körűek, csak el kell tudni dönteni, hogy melyik ideális!