Okoscsapok a küszöbünkön

Az intelligens tárgyakkal körülvéve az ember úgy érzi, csoda, hogy nincs még mindenhol beszélő hűtő, ami jelzi, hogy mi fogyott ki belőle, vagy könyvespolc, ami csipog, ha nem tettük vissza a helyére az olvasmányunkat.

Vannak most még feleslegesnek tűnő fejlesztések, de olyan is akad szép számmal, ami megkönnyíti az életünket, időt és energiát spórol számunkra. Ilyen az intelligens csaptelep!

A formavilág az okostelefonok dizájnját idézi üveglappal, érintőképernyővel. A csaptelep egy érintésre személyre szabott szolgáltatást kínál. Beállítja a vízsugár erősségét, a hőmérséklet és a hideg-meleg keverési arányt. Mindemellett színterápiás funkció is elérhető, hogy a reggeli mosakodás közben feltöltődhessünk energizáló rezgésekkel. Persze vannak modellek, melyek csak a víz hőmérsékletéhez igazodva váltanak színt – hideg víz esetén kék, meleg esetén vörös lesz a fényük – ám látványban az sem marad el a színterápiás változattól.

Az okos csaptelepek alapvető funkciói közé tartozik a mozgásérzékelős ki- és bekapcsolás. Az időzítőt magunk is beprogramozhatjuk, hogy a mozgás megszűnése esetén még hány másodpercig folyjon a víz. Az átfolyó víz mennyiségét szabályozó készülékek mellett jelentős megtakarításra tehetünk szert a víz és szennyvíz díjában.

 

Ha tönkrement a régi csaptelepe, ne cserélje le ugyanolyan típusúra, hanem legyen bátrabb! Gondoljon inkább két lépéssel előbbre!

Jó lenne, ha nem kellene perceket töltenie azzal, hogy beállítja a fürdővíz hőmérsékletét? Teker egyet a melegből, felet a hidegből… de ha nem stimmel a víznyomás, akkor valahogy mégsem lesz a fürdővíz az igazi.

Az okos csapok esetében Önnek nem lesz ezzel gondja. Csak kiválasztja az érintőképernyőn, vagy a kezelőpanelen a kíván hőmérsékletet és a csap folyamatosan ezt adagolja önnek. Időt takarít meg ezzel a módszerrel, ráadásul nem kell ellenőriznie a kádba folyó vizet, csak elmerülni a forró habokban, ha készen van a fürdővíz.

Az intelligens konyhai, vagy fürdőszobai csapok érzékelők sokaságával vannak felszerelve, így maximális kontroll alatt tarthatjuk a vízfogyasztásunkat. A csöpögést jelző szenzor villogással adja tudtunkra, ha javításra szorul a készülék.

Az ivóvíz ingadozó minősége miatt sok okos csaptelepet beépített vízszűrővel látták el a gyártók. A szűrők eltávolítják a vízből a nemkívánatos szagokat, és kellemes ízű, lágy italt engedhetünk a poharunkba, ha megszomjazunk.

Érdemes váltani tehát, mert a jövő már a konyhánkba, fürdőszobánkba is bekopogott.