Konyhatervezés ötletek

Vajon hogyan alakítsuk ki konyhánkat? Ma már egyre több konyhabútor tervező áll rendelkezésünkre. Azonban mielőtt neki fogunk konyhánk megtervezésének, érdemes eldöntenünk, hogy mi a célunk. Milyen konyhára van szükségünk?

Konyhatervezés ötletek

Konyhatervezés

A konyha a család életének egyik legfontosabb helyszíne, fontos origója egy lakásnak, háznak. Ősidőktől fogva a családi élet központja, ahol a napi munkák összefonódtak a társasági élettel. Ahogy a társadalom az iparosodás útjára lépett, újfajta életvitel vezetett újfajta otthonokhoz, ahol a konyha szűk, magányos tereppé vált, funkcionalitása a főzésre degradálódott. Manapság azonban kezdi visszakapni régi szerepét, amerikaikonyhás lakások vagy épp óriási étkezős konyhaszigetes házak konyhái formájában. Ez azért is szerencsés helyzet, mert egy ilyen nyitott konyha tervezése során sokkal több hellyel és lehetőséggel tudunk számolni.

Persze egy olyan világban, ahol már minden testre szabható, ahol lehetőségünk van a tökéletes otthon megteremtésére, érdemes élnünk a rendelkezésre álló lehetőségekkel. A konyha az életterünk egyik központi eleme, ezért nem mindegy, mennyire használható, mennyire hatékony. Legyen kényelmes, funkcionális és testhezálló. Ezért használjuk ki a rendelkezésre álló területet, építsük be, tervezzünk olyan konyhát, amely minden szempontból kiszolgál minket.

 

Hogy hogyan fogjunk hozzá? Olvassuk el ezt a cikket, a végére konyhaszakértőkké válunk!

A konyhatervezés alapjai

A konyha tervezése során figyelembe kell venni a helyiség méreteit, lehetőségeinket. Át kell gondolnunk, hogy pontosan mit szeretnénk, hogyan élünk! A konyha legyen nyitott az ebédlő felé, mert a család gyakran tölti ott az idejét? Esetleg szeretnénk kicsit elkülönülni főzés közben? Milyen stílusú az ebédlőnk, nappalink, otthonunk? Ehhez milyen konyha illeszkedne? Mekkora mosogatót szeretnénk? Mely tevékenységhez kell a legtöbb hely számunkra? De kezdjük is az elején! Mielőtt kitérnénk a konyhabútorra, nézzük meg a többi fontos kérdést.

Konyhagépek

Első lépésben gondoljuk át, hogy milyen eszközöket használunk gyakran, mi az, ami háttérbe szorul, és amire egyáltalán nincs szükségünk? Mekkora hűtőgépet szeretnénk? Lesz mosogatógépünk? Ha igen, milyen szélesre és hány terítékesre van szükségünk? A mosogatógép függvényében pedig dönthetünk a mosogatómedencéről is, hiszen egy nagy mosogatógép mellé talán kisebbre van szükségünk.

A Sütő és mikrosütő mérete is számít. Szeretnénk hagyományos konyhai tűzhelyet, vagy inkább beépített főzőlapot, és mellé egy sütőt? Milyen széles főzőlap kell, sokat főzünk, sok emberre? Hiszen ebben az esetben akár a hagyományos 60 cm-esnél szélesebbet, 80 cm-eset is választhatunk, de ellenkező esetben akár kisebb is kerülhet a konyhapultra. Ha pedig a konyhapultról van szó, érdemes mérlegelnünk, hogy mekkora munkafelületre van szükségünk, és hogy a kisebb robotgépeket, kiegészítőket a pulton tartjuk-e majd, esetleg annak nagy, üres felületként kell majd funkcionálnia? Ha sok hely kell az étel előkészítéséhez, akkor mérlegelhetünk, hogy egy kisebb, vagy egy nagyobb konyhaszigetre is szükségünk van-e. Ha átgondoltuk a céljainkat, fejben máris felállítunk egy prioritásai sorrendet, így tudjuk, hogy milyen célokhoz kell kialakítani a konyhabútort. A következő lépés a hely feltérképezése és a lehetőségek számbavétele lesz.

Színek és anyagok: A falipanel kiválasztása

 

A konyhabútor tervezésnek nem csak praktikai, hanem esztétikai oldala is van. Milyen stílusú konyhabútort szeretnénk? A rusztikus, esetleg az azzal összefolyó vidéki stílus konyháiban nagyon jól megfér a hagyományos fa felület, esetleg fehér szín a kerámiacsempével és járólappal. Választhatunk mozaik hatású hátlapot, majolika vagy geometrikus retro stílusban. Egy nyers hatású, például loft otthonban a fa, fém, színekben a szürke érvényesül. Választhatunk téglaburkolatot, falipanelnek metrócsempét. A modern stílusú otthonokat a magasfényű konyhabútorok uralják, de a szögletes minimalista formát fa hatású konyhabútorral kombinálhatjuk. A modern stílusú konyhabútoroknál nem érvényesül az egyébként most divatos, nyitott és zárt, üveges és teli felsőszekrények váltakozása. Ugyanis alapelve a zárt, beépített, rejtett tárolás.

 

Színek és anyagok: A falipanel kiválasztása

 

A konyhatervezés szabályai

Elrendezés alapján tulajdonképpen 5 típusú konyhát különböztetünk meg. Az egysoros vagy egyfalas, azaz egy falfelület mentén építkező konyhákat, a kétsorost, mely két párhuzamosan kialakított pulttal rendelkezik, illetve az L, az U és a G-alakú konyhákat. Utóbbi kettő szinte ugyanaz, csak esetében egy benyúló pulttal törjük meg az U-alakot. Hogy melyik konyhabútor formáról mit kell tudni? Nézzük!

Egysoros konyha

 

Az egysoros konyhák azért jöttek divatba, mert manapság kedvelt megoldás, hogy a konyha, az ebédlő, és a nappali egy térben helyezkedik el. Ekkor az egysoros konyha egy falat foglal el a négyből, így választva le a helyiségből a főzésre szánt részt. Ebben az esetben sokszor a konyha burkolata azonos az egész helyiségével. A legdivatosabb megoldás a vízálló vinyl. Persze lehet járólapot is választani, és ahol a helyiség véget ér, ott burkolatváltással jelezhetjük a határt.

 

Az egysoros konyha kialakításánál fontos szabály, hogy egymást lineáris sorrendben kövessék a különböző főzési műveletek helyszínei. Így a hűtő után érdemes következnie egy szabad pultnak, majd a mosogatónak, ezek az előkészítést segítik, végül a hőkezelésre szánt tűzhely, sütő. Ha azonban konyhaszigettel egészítjük ki az egysoros konyhánkat, akkor az előkészítőpult túloldalra kerülésével elértük, hogy minden olyan közel legyen egymáshoz, amennyire pont kényelmes főznünk, hiszen nem kell két lépésnél többet tenni 1-1 művelet között, ez pedig megkönnyíti a főzést. Az egysoros konyhánál fontos szabály, hogy soha ne legyen 4 méternél hosszabb, mert akkor már nem kényelmes a használata. Ha azonban ilyen hosszú falrész áll rendelkezésünkre, akkor az utolsó néhány szekrény legyen inkább teljesen beépítve, és szenteljük azokat a tárolásnak.

 

Kétsoros konyha

 

A kétsoros konyha akkor az igazi, ha legalább 120 cm helyünk van a két pult között, hiszen legalább ekkora mozgástérre van szükségünk, hogy kényelmesen tudjuk használni a konyhát. Azonban, ha ennél sokkal távolabb kerül egymástól a két egymással szemben álló konyharész, akkor szintén nincs értelme a kétsoros kialakításnak, hiszen nagy távolságot kell 1-1 pont között megtennünk. Gondoljunk csak bele, ha egyszerre több fogást készítünk, mennyire kényelmetlen, mikor nem állnak kézre a dolgok.

L-alakú konyha

Talán az egyik legnépszerűbb kialakítás, hiszen így egy egész sarkot használunk fel. Ha valakinek van elég helye egy egysoros konyhát néhány felsőszekrény nélküli pulttal kiegészíteni, akkor ő is kialakíthat magának L-alakú konyhát. Azonban az L-alakú konyha elrendezésekor nem szabad egyenlőszárú háromszöget létrehozni a konyha két szárával, mert ha egyenlő a távolságuk, akkor már túl sok hely van a két legtávolabbi pont között. Persze túl kis konyhánál sem érdemes L-alakú kialakítás mellett döntenünk, hiszen a sarokban, az elemek érintkezési pontjánál helyet veszítünk ezzel a kialakítással.

 

Fontos odafigyelni bármilyen stílusú és elrendezésű konyha esetében a mosogató és a tűzhely távolságára, melyeknek legalább 40 cm-es távolságban kell lenniük egymástól.

 

L alakú konyha

Az U-alakú konyha

Az U-alakú konyha nagyon nagy térben ajánlott, akár egy konyhapultot is körbe ölelhet az U-alakban elhelyezett szekrény. Ha akkora helyünk van, hogy az étkezőasztal is elfér középen, akkor is érdemes odafigyelnünk arra, hogy az asztal ne legyen útban a főzés egyes szakaszainak helyszínei között. Ha nem átjárható az U-alakú konyha, akkor nem jól használtuk ki a teret, és kényelmetlen lesz a munka benne.

 

A G-alakú konyhára ugyanaz vonatkozik, mint az U-alakúra, hiszen a különbség a beékelődött pult. A konyhai munka egyes zónái sorrendben könnyen megközelíthetőek legyenek, hogy a konyha tökéletesen funkcionáljon.

 

A tökéletes konyha megalkotásának titka a konyhabútor tervezés. Minél felkészültebben vagyunk, minél jobban átgondoltuk saját igényeinket, annál több esély van arra, hogy az általunk teremtett konyha akár évtizedekig is kényelmesen szolgál majd minket.